Pas op de plaats voor het Burgerweeshuis

topbanner_cultuur
Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png
Door Arie de Niet op 20 december 2018 om 23:00

Pas op de plaats voor het Burgerweeshuis

Na een kritisch opinieartikel van mij op deze site is het procesvoorstel voor de verbouwing van poppodium Burgerweeshuis flink uitgekleed. Maar ook dat uitgeklede voorstel heeft het gisteren in de raadsvergadering niet gehaald. Dat betekent pas op de plaats voor het Burgerweeshuis. Maar uitstel is geen afstel. De gemeenteraad zal in het voorjaar echt keuzes moeten maken.

Verbouwing is nodig

Om aantrekkelijk te blijven voor artiesten en bezoekers moet poppodium Burgerweeshuis verbouwd worden. Dat is in september nog eens onderstreept bij de presentatie van het verfijningsonderzoek. Daarover is bij onze fractie geen twijfel. We zijn wat geschroken van de kosten, maar de ChristenUnie draagt het Burgerweeshuis als een warm hart toe.

Volgorde moet wel kloppen

Juist daarom is het belangrijk dat het proces naar de verbouwing klopt. Het college schetste eerder een nogal merkwaardige route. De raad hoefde nog geen besluit te nemen, maar er werd al wel fors geld uitgegeven voor een ontwerp. Dat klopte van geen kant en daar heb ik een kritisch stuk over geschreven. Zulke procesfouten mag je niet maken in het eerste grote cultuurproject na de Viking.

Het is logisch dat het Burgerweeshuis zo snel mogelijk door wil. Maar de raad wil eerst de cultuurvisie vaststellen. Dat betekent dat pas in het voorjaar keuzes gemaakt kunnen worden over grote investeringen in Burgerweeshuis, Speelgoedmuseum, Schouwburg en cultuureducatie. Dan is het ondenkbaar om nu veel tonnen uit te geven aan een ontwerp dat de gemeenteraad straks misschien wel helemaal niet wil betalen.

Pas op de plaats voor het Burgerweeshuis

Dus is het beter nu even pas op de plaats te maken. College en gemeenteraad hebben geluisterd naar mijn kritiek. Het college heeft het procesvoorstel aangepast. Wethouder Carlo Verhaar wilde nog wel een paar onderzoeken doen in de voorbereiding naar een besluit in het voorjaar. Met als doel de gemeenteraad nog beter in positie te brengen. Daar konden wij als fractie mee leven. De raad wilde uiteindelijk het proces even helemaal stil leggen. Dat is ook prima. Al lijkt het vooral ingegeven door angst om een fuik in te zwemmen of een verkeerde beslissing te nemen.

Raad moet keuzes durven maken

Maar uitstel is geen afstel. In het voorjaar komt dit verfijningsonderzoek opnieuw op de agenda. Dan mag de gemeenteraad niet weglopen voor haar verantwoordelijkheid. Als het gaat over cultuur moeten er knopen worden doorgehakt. Dat betekent dat de raad zich serieus moet verdiepen in het verfijningsonderzoek van het Burgerweeshuis. Het programma van eisen, de onderbouwing van de kosten en de risico's moet de raad goed bestuderen. En daarna een kader stellen door uit te spreken:

  • hoe belangrijk een poppodium voor Deventer is
  • aan welke eisen het Burgerweeshuis moet voldoen
  • wat de verbouwing mag kosten
  • hoe we dat gaan betalen
  • en tenslotte hoe de gemeenteraad bij het project betrokken wil worden

Met die keuzes gaat dit college en deze gemeenteraad het nog moeilijk krijgen. Maar blijven aarzelen, vooruitschuiven of niets doen is ook een keuze. Dan sterft het Burgerweeshuis vanzelf een zachte dood. Net als het Speelgoedmuseum. En daar mag u het stadsbestuur dan ook verantwoordelijk voor houden. 

Arie de Niet
opvolger
kandidaat ChristenUnie Provinciale Staten Overijssel

Labels: , , ,