ChristenUnie neemt initiatief voor manifest tegen energiearmoede

topbanner_wonen2.jpg
Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png
Door Arie de Niet op 9 maart 2022 om 16:00

ChristenUnie neemt initiatief voor manifest tegen energiearmoede

Met zeven andere politieke partijen uit Deventer presenteren we op donderdag 10 maart een manifest tegen energiearmoede. De stijgende gasprijs zorgt voor grote problemen bij mensen met een laag inkomen. Juist zij wonen vaak in slecht geïsoleerde huizen. Volgens het manifest moet het verduurzamen van bestaande woningen sneller, slimmer en socialer. Het initiatief komt vanuit ons als ChristenUnie, maar we hebben samenwerking gezocht met andere politieke partijen. We zijn erg blij met alle input en de brede steun. 

De energietransitie is een grote opgave voor de komende jaren. Het aanpakken van slecht geïsoleerde huizen is daarvan een belangrijk onderdeel. We willen energiearmoede aanpakken. Met isolatie slaan we twee vliegen in één klap: een duurzaam huis én minder maandelijks geld naar energie, vooral voor mensen die het toch al niet breed hebben.

De zorgen over energiearmoede zijn breed gedeeld. Dat geldt ook voor de ambitie om concrete stappen te nemen om bestaande huizen te verduurzamen. De partijen Deventer Belang, D66, Partij van de Arbeid, Gemeentebelang Deventer, CDA, GroenLinks en Deventer Sociaal hebben meegewerkt aan het manifest en onderschrijven het. We zijn heel blij met de brede steun bij andere partijen. Als we lokaal energiearmoede willen aanpakken is het heel belangrijk dat we er samen de schouders onder zetten.

Manifest_Energiearmoede_plaatjeDeventer heeft wel regelingen om isolatie van huizen te stimuleren. Maar het gaat erg langzaam. En vaak komt het vooral terecht bij mensen die het al aardig goed voor elkaar hebben. Het manifest bevat negen punten om slimmer, sneller en socialer te isoleren. Bijvoorbeeld door in te zetten op de wijken waar je het meest helpt, door extra ondersteuning te geven aan lage inkomens en door coaches in te zetten die het hele proces begeleiden. Het doel is de inwoners te bereiken die nu het hardst worden getroffen door stijgende energieprijzen, maar voor veel regelingen buiten de boot vallen.

Kijk voor de uitgebreide toelichting van deze punten in het manifest aanpak energiearmoede.

Op donderdag 10 maart om 16.00 uur wordt het manifest getekend en gepresenteerd bij het Duurzaamheidscentrum Deventer op het Grote Kerkhof.

Update 11 maart: inmiddels hebben ook Denk, de ASP (Atheïstisch Seculiere Partij) en Deventer Nu het manifest ondertekend.

Bijlagen

Labels: , , ,