Steun voor flexwonen

Gespikkeld woningbezit Zandweerd.jpg
Jasper_Buist_Profielfotos_2022_blank_6.png
Door Jasper Buist op 27 mei 2023 om 20:00

Steun voor flexwonen

De ChristenUnie heeft ingestemd met drie locaties voor flexwonen in Deventer. Voor ons is belangrijk dat flexwonen wordt ingezet voor spoedzoekers. De druk op de wachtlijst voor sociale huurwoningen wordt daardoor minder. De flexwoningen staan er meer dan 15 jaar dus hebben we gelet op een zorgvuldige procedure en een goed participatietraject.

De ChristenUnie ziet de inzet van flexwonen als een mogelijkheid om tijd te kopen. Er is veel vraag naar betaalbare huur- en koopwoningen, maar er zijn weinig huizen beschikbaar. Dus hebben we lange wachtlijsten. Deventer heeft wel veel bouwplannen, maar het duurt even voordat al die nieuwe huizen echt zijn gebouwd.  

Flexwoningen kunnen veel sneller worden gebouwd. We gaan ze gebruiken voor specifieke doelgroepen die met spoed een woning zoeken. Het gaat dan om jongeren, starters, inwoners met relatieproblemen, statushouders, Oekraïners en tijdelijke huisvesting voor herstructuring. 

De gekozen doelgroepen voor de flexwoningen vissen nu in dezelfde vijver van het woningaanbod voor de sociale huurwoningen. Ze krijgen vaak voorrang bij het toewijzen van een woning. Met de inzet van flexwoningen wordt de druk op de lijst met zoekenden naar deze huurwoningen verlaagd. Op de lijst staan ook veel zoekenden naar gezinswoningen. Er is wat ons betreft geen sprake van “woningen inpikken” van mensen die al lang op de wachtlijst staan. Door flexwonen in te zetten voor spoedzoekers, komen er op korte termijn meer sociale huurwoningen beschikbaar voor woningzoekers zonder spoed.

Het college heeft drie locaties voorgesteld voor flexwonen: bij de rotonde Oostriklaan, bij Het Vlier (Borgele) en bij Steenbrugge. Die locaties bieden 180-200 flexwoningen van de geplande 300 flexwoningen die er in 2023/24 gerealiseerd moeten worden. Dit is een mooi aantal om ervaring op te doen met flexwonen in Deventer. De locaties worden vergund voor een periode van 15 jaar met een optie tot verlenging van 15 jaar. Dat is een lange periode, dus is op de locaties aandacht besteed aan aankleding, groen en parkeervoorzieningen. 

Ik heb meegegeven dat belangrijke aandachtspunten voor ons zijn de zorgvuldigheid van de procedures, rechtszekerheid en betrokkenheid van omwonenden, participatie. Voor deze drie locaties is het participatietraject op een goede wijze doorlopen. Er waren geen insprekers en er zijn geen negatieve berichten ontvangen van omwonenden. We zullen daar ook bij toekomstige locaties voor flexwonen op letten. Voor vragen of opmerkingen over flexwonen in Deventer, neem dan gerust contact met mij op.

Jasper Buist

Labels: ,