Grote Kerkhof niet vooruitschuiven, maar knopen doorhakken

624x270_Grote_Kerkhofzaterdag 21 oktober 2017 12:22

Door het besluit over het Grote Kerkhof uit te stellen tot na de verkiezingen, loopt de gemeenteraad weg voor zijn verantwoordelijkheid. We hebben alle informatie om een besluit te kunnen nemen. Hak dan een knoop door. Dat is waarvoor we als raad zijn gekozen.

In de petitie tegen de herinrichting van het Grote Kerkhof worden stevige verwijten geuit: het plan is te duur, het stadspodium past niet, er is geen draagvlak en het wordt er door gedrukt voor de verkiezingen. Een paar duizend mensen heeft (deels anoniem) de petitie ondertekend. Accuut schiet een meerderheid van de gemeenteraad in de stress en schuift de hete aardappel voor zich uit. Dat is weglopen voor je verantwoordelijkheid. We hebben alle informatie om een besluit te kunnen nemen. Doe dat dan ook. Daarvoor ben je gekozen.

Raad spreek je uit

Ja er zijn twee belangrijke discussiepunten. De kosten en het podium. Bij allebei kun je de vraag stellen "is dat nou nodig?". Als raadslid heb je de plicht dat goed uit te zoeken. Dat hebben wij als fractie dan ook gedaan. We hebben gevraagd om de informatie die nodig is om een besluit te nemen. Die hebben we gekregen. En dus moet de raad zich uitspreken. Zeg wat je van dit plan vindt. En als het volgens jou anders moet, kom dan met een alternatief. Zeg waar en hoe het goedkoper moet. Schrap het podium als je dat wilt. Vervang natuursteen door grindtegels. Of laat alles bij het oude. Dat kan allemaal, maar spreek het uit. Dan voeren we het debat over wat het beste voor Deventer en hakken we in de raad de knoop door.

Bang en besluiteloos

Kritiek op de denkrichting is prima, maar loop niet weg voor je verantwoordelijkheid door zoals de PvdA en Gemeentebelang weer om uitstel te vragen. Uitstel is een schaamlap voor besluiteloosheid. Uitstel is gemotiveerd door angst; angst om fouten te maken; angst voor de inwoners die straks hun stem gaan uitbrengen. Als je nu geen keuze kunt of wilt maken, waarom zou dat dan anders zijn na de verkiezingen? De gemeenteraadsverkiezingen zijn geen referendum over het Grote Kerkhof. En dat gaat het ook niet worden. Deventer is verstandig genoeg om in te zien dat er na het Grote Kerkhof besluiten worden genomen over jeugdzorg, armoedebeleid, de bibliotheek, fietsen, openbaar vervoer, woningbouw. U kunt u zich dan beter laten vertegenwoordigen door mensen die lastige kwesties niet eindeloos voor zich uit schuiven, maar die knopen durven doorhakken en een richting kiezen die volgens hen het beste is voor Deventer.

Doe waarvoor je gekozen bent

We doen Deventer te kort met verder uitstel van het besluit over het Grote Kerkhof. Het is een klap in het gezicht van alle inwoners die betrokken zijn bij de vorming van de denkrichtingen. Het is ook een klap in het gezicht van de ondernemers in de binnenstad. Ze hebben eindelijk hun krachten gebundeld in de Stichting Deventer Binnenstads Management en zich duidelijk uitgesproken voor het stadspodium. Juist omdat het kansen biedt voor een deel van de binnenstad dat het moeilijk heeft. Er is dus wel degelijk draagvlak voor een herinrichting met kwaliteit. Uiteraard is er ook tegenstand. Daarvoor is alle ruimte. Maar voor- en tegenstanders, inwoners en ondernemers hebben recht op duidelijkheid. Dus gemeenteraad, houdt Deventer niet voor de gek en doe waarvoor je gekozen bent door 41735 kiesgerechtigde deventenaren: hak een knoop door over het Grote Kerkhof.

Arie de Niet

« Terug

Reacties op 'Grote Kerkhof niet vooruitschuiven, maar knopen doorhakken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2017

Geen berichten gevonden