Henrike Nijman: "College bezuinigt zonder visie en lijkt niet geïnteresseerd in de gevolgen."

topbanner_henrikewoensdag 06 juli 2016 13:30

ChristenUnie fractievoorzitter Henrike Nijman heeft bij de algemene beschouwingen stevige kritiek geuit op de Voorjaarsnota. Wij zijn trots op de manier waarop veel inwoners en organisaties in Deventer de afgelopen jaren stevige bezuinigingen hebben opgepakt. Het is dan even slikken dat het college opnieuw met bezuinigingen komt. Het grote probleem is dat de keuzes die worden gemaakt haaks staan op eerdere keuzes. De samenleving en de gemeenteraad zijn er ook op geen enkele manier bij betrokken. Het college bezuinigt zonder visie en zonder interesse voor de gevolgen. Terwijl het juist nu belangrijk is om oog te houden voor de mensen die het raakt.

De inleiding van de Voorjaarsnota heeft de veelbelovende titel: college van Deventer creëert financiële ruimte. Dat is een geluid wat we lang niet hebben gehoord. Van een college dat een solide financieel beleid als speerpunt heeft klinkt dat heel mooi. Van zo'n college mag je verwachten dat ze met met voorstellen komen die werkelijk solide zijn en niet discutabel zodat er breed draagvlak is in de raad.

Het tegendeel bleek echter waar. Het college presenteert een VJN die ons heeft verrast.

Trots op Deventer dat uitdagingen oppakt

Ik ben trots op deze raad en op deze stad. We hebben het afgelopen jaar veel stappen gezet om de stad uit te dagen, mee te laten denken. We zijn actief bezig geweest om van de thema's die op de strategische Raadsagenda staan, zorgvuldige interactieve processen te maken. Met als klap op de vuurpijl een motiemarkt waar mensen zelf hun idee komen brengen. Het hogere doel? Beleid waarin we alles overziend keuzes maken. Beleid dat aansluit bij de vragen van de stad en de uitdagingen die het rijk bij ons neerlegt. Beleid waarmee organisaties hun taak op kunnen pakken en burgers echt gaan meedoen.

Nieuwe bestuursstijl in de prullenbak?

Maar om financiële ruimte te creëeren haalt het college her en der een voorstel uit een nog lopend proces en legt dat in de besluitvorming van deze nota.

Wat is er gebeurd met de belofte uit het bestuursakkoord van 2014? Daarin werd een nieuwe bestuursstijl beloofd; namelijk beleid dat in samenspraak met de raad en de maatschappelijke partners vorm krijgt. Is het onder in de la beland, of wellicht, niet te hopen in de prullenbak. Deze Voorjaarsnota stelt niet alleen ons, maar ook maatschappelijke partners en burgers teleur.

Voorjaarsnota staat haaks op eerder keuzes

Deze Voorjaarsnota heeft ook enkele tegenstrijdigheden in zich. Om er 1 te noemen: in de doelstellingen noemt het college preventie als aandachtspunt voor de komende tijd. In de financiële vertaling betekent dit concreet dat Tactus 100.000,- mag inleveren op het budget voor preventieve activiteiten. Waarom? Voldoet de organisatie niet, hebben we de doelstellingen aangepast, is er een beter innovatievere manier van preventie uitvoeren op de markt? Geen idee, het staat er niet in. Mijn idee: zonder helder zicht op het doel en de effecten van deze bezuiniging, gaan wij hier nu geen ja op zeggen.

Dit geld ook voor parkeren, het fietsbeleid, het inzetten van de middelen van de wet tegemoetkoming zorgkosten chronisch zieken en gehandicapten, de keuze voor bewindvoering binnen de schuldhulpverlening, de overdracht van de schoolgebouwen en het al dan niet aanhouden van een reserve daarvoor, de kwaliteit van het onderhoud van het groen in de openbare ruimte, de toegang tot de gemeente via de locaties van publiekszaken, het afronden van de herstructureringsplannen. Allemaal deeltjes van een grotere discussie die we nog willen voeren en waar we nu geen nee, maar ook geen ja tegen zeggen.

Meedenken met duurzame initiatieven

In de agenda Duurzaam en dynamisch, wordt de duurzaamheids agenda als uitgangspunt genomen. Vanuit de motiemarkt zijn er twee initiatieven die wij graag onder de aandacht van de raad willen brengen. Het gaat om het initiatief Co-stroom en Tiny Houses. Beiden lokale initiatieven die om een meedenkende overheid vragen. Niet in grote bedragen, maar wel in regelruimte.

Keuzes maken met oog voor de mensen die het raakt

Als laatste vraag ik uw aandacht voor een ander aspect: de keuzes in deze nota zijn heel financieel ingegeven. In de afgelopen jaren hebben de inwoners van Deventer behoorlijk wat voor hun kiezen gehad. Er werd op zoveel terreinen bezuinigd dat iedereen er wel iets van gemerkt heeft. In de vele gesprekken die zijn georganiseerd vanuit o.a. de strategische raadsagenda komt het contact van mens tot mens weer naar voren. Laten we ons dat ook steeds voor ogen houden. Er gebeurt veel in de samenleving waardoor mensen tegenover elkaar komen te staan. Arm tegenover rijk, jonge tegenover oud. In de vele gesprekken komt ook vaak de mooie kant naar voren. De goede initiatieven, het wel willen zorgen voor elkaar. Laten we daarin ook een voorbeeld zijn, door steeds het contact te zoeken om tot oplossingen te komen.

Henrike Nijman

fractievoorzitter

« Terug

Reacties op 'Henrike Nijman: "College bezuinigt zonder visie en lijkt niet geïnteresseerd in de gevolgen."'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016

Geen berichten gevonden