Motiemarkt is een succes, Tiny Houses en Co Stroom breed gesteund

topbanner_tiny_housesmaandag 18 juli 2016 16:31

De eerste Deventer motiemarkt is geslaagd. Tien marktkramen met ideeën, veel gesprekken tussen gemeenteraadsleden en initiatiefnemers en alles in een goede ontspannen sfeer. De ChristenUnie was betrokken bij Tiny Houses en Co Stroom, twee ideeën die de raadsvergadering haalden met een motie. Beide kregen brede steun.

De motiemarkt is wat ons betreft geschikt voor herhaling. Niet alle ideeën zijn doorgedrongen in de raad. Sommige krijgen op een andere manier opvolging. Een motie in de raad is ook niet het belangrijkste. Vooral het contact en de gesprekken zijn van grote waarde. Fijn om te constateren dat er veel mensen en organisaties zijn met mooie ideeën voor Deventer. Twee ideeën hebben wij verder geholpen richting de gemeenteraad. Daarover willen we iets meer vertellen. 

Tiny Houses

Het doel van initiatiefnemer Willem Bollen is het realiseren van een pilot met Tiny Houses in Deventer. Hij heeft daarvoor met enthousiaste medestanders een coöperatie opgericht. Tiny Houses (kleine huisjes) zijn duurzame kleine woonunits die een tegenbeweging vormen tegen de consumptiemaatschappij. In plaats van groter en meer streven ze naar kleiner en minder. Ook als het gaat om wonen. Tiny houses sluiten daarmee mooi aan op onze duurzaamheidsdoelen. Het is ook een goede aanvulling op de krappe woningmarkt voor alleenstaanden. Tenslotte zijn de omstandigheden voor een pilot in Deventer gunstig. Met het stadslab van Saxion en de aardenhuizen in Olst is er volop kennis op dit gebied aanwezig in de regio.

Meedenken vanuit de organisatie

De gemeenteraad heeft nog geen grote rol bij een initiatief dat zich in de beginfase bevindt. Maar die rol komt er waarschijnlijk wel, want Tiny Houses passen niet zomaar in de standaard bouwvoorschriften en bestemmingsplannen. Daarvoor is maatwerk nodig in overleg met de gemeente. En dan is meedenken en samen oplossingen zoeken van groot belang. Dat gaat vaak goed, bijvoorbeeld in het Havenkwartier, waar buiten de lijntjes gekleurd wordt. Maar soms ook niet. Bij de aardenhuizen is het jammerlijk mislukt waardoor het project naar Olst-Wijhe is gegaan. Daarom is het goed dat wij als raad vooraf uitspreken dat we dit een kansrijk initiatief vinden en dat we een meedenkende houding vanuit de organisatie verwachten. Geen barrières opwerpen maar samen oplossingen zoeken binnen de mogelijkheden die de wet biedt. De motie is ingediend door ChristenUnie, Gemeentebelang, GroenLinks en Deventer Sociaal en met een ruime meerderheid aangenomen.

Co Stroom

Voor het andere initiatief geldt iets soortgelijks. Co Stroom is een groep van boeren rond Bathmen die hun daken willen beleggen met zonnepanelen om zo inwoners van het dorp van duurzame energie te voorzien. Dat is vooral handig voor inwoners die zelf geen geschikt dak hebben. Ook dat initiatief past niet zomaar binnen bestaande regels past. De gemeente kan helpen door te verbinden en te lobbyen bij andere overheden (provincie, rijk) om het initiatief mogelijk te maken. Ook deze motie (waarbij Gemeentebelang het voortouw nam) is met ruime meerderheid aangenomen.

Onhandige opmerking

Wethouder Kolkman (van wonen) maakte aan het eind van het debat over de motie Tiny Houses een onhandige opmerking. Daar wil ik graag nog even op terug komen. Hij was niet zo enthousiast over de aardenhuizen in Olst, omdat het naar zijn persoonlijke mening een rommeltje is. Dat mag hij vinden, maar in dit geval had hij zijn mening beter voor zich kunnen houden. Ik verwacht van een wethouder dat hij alle plannen bekijkt met een open houding. Dat hij ze beoordeelt op de meerwaarde voor Deventer. Dat hij ze toetst aan de beleidskaders die de gemeenteraad heeft gesteld. En dus niet aan zijn persoonlijke mening. 

Je zou het flauw kunnen vinden om daarop terug te komen. Maar in mijn ogen onderstreepte hij daarmee onbedoeld het belang van beide moties. Voor beide initiatieven is medewerking van de gemeente nodig. Voor de kans van slagen maakt de houding vanuit de gemeente een groot verschil. Als de gemeente er geen zin in heeft, wordt het een moeilijk verhaal. Maar wij verwachten die andere houding: dus niet veroordelen, maar meedenken en samen oplossingen zoeken waar dat nodig is.

Om dat in de gaten te houden zullen we bij deze initiatieven een vinger aan de pols houden.

Arie de Niet

(het fotomateriaal is van architect Daniël Venneman, kijk hier voor meer)

« Terug

Reacties op 'Motiemarkt is een succes, Tiny Houses en Co Stroom breed gesteund'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016

Geen berichten gevonden