ChristenUnie pleit voor lagere afvalstoffenheffing

topbanner_afval2.jpgmaandag 14 november 2016 22:08

De ChristenUnie wil dat het vaste deel van de afvalstoffenheffing in Deventer wordt verlaagd. Gemeenteraadslid Arie de Niet: “Uit de afvalstoffenheffing worden dingen betaald die weinig met afvalverwerking te maken hebben, zoals groenonderhoud. Die kosten willen wij uit de afvalstoffenheffing halen.” Bij de behandeling van de begroting heeft de raad een voorstel van de ChristenUnie aangenomen om te onderzoeken hoe de afvalstoffenheffing duidelijker en eerlijker kan worden.

Deventer is koploper als het gaat om afvalscheiding. Na de invoering van diftar is het restafval spectaculair gedaald. Dat heeft een gemiddeld huishouden de afgelopen jaren een aardige besparing opgeleverd. Toch is het vaste deel van de afvalstoffenheffing hoog in vergelijking met andere gemeentes.  Dat komt doordat de afvalstoffenheffing ook wordt gebruikt om bijvoorbeeld groenonderhoud, stadsreiniging en kwijtscheldingen te betalen. Dat heeft niet direct met de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval te maken. Daarom wil de ChristenUnie die kosten uit de afvalstoffenheffing halen en ergens anders in de begroting onderbrengen.

Het doel van het afvalbeleid is helder: minder restafval en meer hergebruik. In Deventer zijn daar in de loop der jaren andere doelen aan toegevoegd en die kosten geld. De Rekenkamer heeft dit jaar het afvalbeleid onderzocht en de aanbeveling gedaan te schrappen in die extra doelstellingen. De ChristenUnie wil graag dat die aanbeveling wordt opgevolgd. De Niet: “Wij willen weer terug naar de kern. Alles wat niet direct met afvalinzameling en verwerking te maken heeft moet uit de afvalstoffenheffing. Het vaste deel van de heffing kan dan naar beneden. Dan wordt voor alle inwoners ook veel duidelijker wat het voordeel is van het scheiden van afval.”

Bij de begroting heeft de ChristenUnie samen met Gemeentebelang aan het college gevraagd om te onderzoeken wat de gevolgen zijn als bepaalde kosten worden overgeheveld. Het gaat om alle kosten die niet direct met afval te maken hebben zoals kwijtschelding, groenonderhoud en stadsreiniging. Het verzoek werd breed gesteund door de gemeenteraad. Belangrijke randvoorwaarden voor de ChristenUnie zijn dat de overheveling op de totale begroting neutraal moet zijn en dat het geen nadelig effect mag hebben voor de minima.

Bij het onderzoek wordt ook gekeken naar het 'sociaal werkvolume'. Dat zijn de medewerkers van Sallcon die door Circulus worden ingezet. Hun inzet is van grote waarde, maar de wens om hun werk te behouden zit soms een optimale en efficiënte inzameling van afval in de weg. De ChristenUnie wil graag dat de medewerkers van Sallcon ingezet worden, maar dat hoeft niet per se bij afval. Ze kunnen ook op een andere plek van meerwaarde zijn. Voor een gastvrije binnenstad bijvoorbeeld, waar je je fiets op meer dan één plek bewaakt kan stallen. Het college gaat onderzoeken of dat mogelijk is.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie pleit voor lagere afvalstoffenheffing'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016

Geen berichten gevonden