Henrike Nijman: "onverteerbaar om mensen op straat te jagen"

topbanner_wilhelminabrugvrijdag 24 april 2015 13:20

De bed-bad-brood crisis in Den Haag is voorbij. Maar het compromis waarmee het kabinet uit de crisis is gekomen valt slecht bij Henrike Nijman, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Deventer. Zij wil dat de gemeente Deventer handen en voeten kan geven aan de wens om vreemdelingen te helpen, ongeacht hun status.

De ChristenUnie pleit voor een mensgerichte en menswaardige begeleiding van vreemdelingen, ook als ze uitgeprocedeerd zijn en Nederland moeten verlaten. De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie wijst op de aanpak van de Pauluskerk in Rotterdam. Waar er vanuit vreemdelingendetentie amper mensen terugkeren naar het land van herkomst, kiezen uitgeprocedeerde vreemdelingen er uit de Pauluskerk vrijwillig voor om Nederland te verlaten.

De ChristenUnie fractie Deventer is zeer kritisch op het akkoord dat in Den Haag is gesloten. Dit akkoord is geen oplossing voor het probleem.  "Wij vinden het onverteerbaar dat mensen op deze manier de straat op worden gejaagd," geeft Henrike Nijman, raadslid in Deventer aan. Dat gemeenten die de helpende hand uit steken ook nog een sanctie opgelegd kunnen krijgen is helemaal absurd.
Belangrijker dan die effectiviteit vindt de ChristenUnie in Deventer nog de morele plicht om te zorgen voor iedereen. "Het gaat hier om mensen die uit moeilijke situaties komen, je vlucht niet zomaar. Ze moeten kunnen rekenen op een maaltijd, een slaapplaats en de mogelijkheid om zicht te wassen", aldus Nijman.

Wat betekent dit voor Deventer?

Wethouder Kolkman heeft zich na het aannemen van de eerste bed-bad-brood motie in november 2014 op een positieve en constructieve manier ingezet om dit in Deventer goed te regelen. De samenwerking met de partijen die in de stad voor opvang zorgen is goed. Vanuit het Meester Geertshuis hoor ik dat de gemeente haar taak heel serieus neemt. Natuurlijk zouden wij graag nog meer mogelijkheden voor opvang willen kunnen bieden en daarover zijn wij ook met wethouder Kolkman in gesprek. Het is minimaal wat nu gebeurd, maar er wordt wel echt naar de mensen gekeken en dat is voor de ChristenUnie het belangrijkste: een mensgerichte en menswaardige begeleiding van vreemdelingen ongeacht hun status

« Terug

Reacties op 'Henrike Nijman: "onverteerbaar om mensen op straat te jagen"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015

Geen berichten gevonden