Gemeente moet betrouwbaar, betrokken en bescheiden zijn

topbanner_henrikewoensdag 24 juni 2015 18:15

Tijdens de algemene beschouwingen bij de Voorjaarsnota heeft fractievoorzitter Henrike Nijman uitgesproken dat de gemeente een betrouwbare, betrokken en bescheiden partner moet zijn voor de inwoners van Deventer. Veel taken worden teruggelegd bij de samenleving. Dat moet gebeuren vanuit visie. En niet door het vanwege geldgebrek over de schutting te gooien.

De Voorjaarsnota is het moment om richting te geven en nieuwe beleidsvoornemens met elkaar te delen. Financieel gezien is er geen ruimte voor nieuwe beleidsvoornemens. Als er bezuinigt moet worden, kiest het college er voor om taken over te laten aan de samenleving. De ChristenUnie staat voor een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar, omdat ze het willen. Omdat mensen tot hun recht komen in de relatie tot een ander. Dat vraagt een betrokken, maar bescheiden overheid. 

Mijn zoektocht in deze Voorjaarsnota is steeds: zijn we als gemeente hier betrokken en bescheiden, of gooien we hier een taak bij de burger over de schutting omdat we er zelf geen geld meer hebben.

werkelijk ruimte geven

De inwoners van Deventer vragen ruimte om zelf keuzes te kunnen maken en hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Op andere terreinen vraagt het college mensen verantwoordelijkheid te nemen, maar vervolgens zitten we 3 avonden vol met insprekers over wat de gemeente nu wil em verwacht en hoe. Eigenlijk is al bepaald wat en hoe inwoners taken moeten gaan doen. Is dat werkelijk ruimte geven? En het overlaten van zorgtaken aan mensen, kan alleen als daar ook werkelijk zorg gegeven gaat worden.

preventie

Preventief beleid voorkomt veel zware zorg en vormt de basis van veel beleid. De ChristenUnie wil dat deze basis blijft. Het is ook de manier om mensen te helpen langer op eigen kracht hun problemen het hoofd te bieden.

overdracht van taken alleen vanuit visie 

In veel opzichten is 2015 een overgangsjaar. Ook democratische vernieuwing staat op de agenda en we zijn actief op zoek naar initiatieven uit de samenleving. De ChristenUnie is voor initiatieven uit de samenleving, maar niet met een visie die alleen uit cijfers bestaat. Kies met inhoud en met een bruikbaar kader. Dit geldt voor de uitvoering van de 3D, duurzaamheid, spelen en alles wat we verder nog door de samenleving willen laten doen. Belangrijk is: ook al kiezen we uiteindelijk met inhoud en een bruikbaar kader. Dan nog zijn we als overheid het vangnet. Daar moet de burger op kunnen vertrouwen.

Op deze Voorjaarsnota zullen wij op spelen en op delen van het budget voor jeugd en onderwijs een motie of amendement indienen omdat we van mening zijn dat er zonder visie een taak bij het "veld" of bij inwoners wordt gelegd zonder visie en zonder inhoudelijk kader.

duurzaamheid

Duurzaamheid staat hoog op ons prioriteitenlijstje. Hier lezen we in de Voorjaarsnota ook weer de ruimte om initiatieven vanuit de samenleving te stimuleren en actief op te halen. De eerste duurzaamheidsarena biedt een mooi perspectief hierop. Vaak denken we daarin groot, windmolens en zonneparken. De ChristenUnie wil hierbij ook de kleine, maar voor de burger minstens zo relevante onderwerpen serieus daarbij te betrekken. Daarom komen we hier met een motie over het fietsbeleid in Deventer.

ICT op orde?

Daar waar wij van burgers vragen om zelf taken op te pakken, vragen bewoners terecht dat de gemeente haar zaakjes op orde heeft. Projecten waar grote bedragen in om gaan moeten zorgvuldig worden uitgevoerd en vragen goede projectbeheersing. Bij ICT hebben wij daar vragen bij. Wij zullen daar een motie over indienen.

betrokken, bescheiden, betrouwbaar

Deventer doet het goed op veel terreinen (gouden gemeente sociaal domein, bruisende binnenstad). In de stad komen veel initiatieven omhoog die we toejuichen (speelgoedmuseum, duurzaamheidsarena). Laten we als overheid dan een betrouwbare partner zijn die betrokken en bescheiden is, maar wel een vangnet voor burgers die het nodig hebben.

Henrike Nijman

« Terug

Reacties op 'Gemeente moet betrouwbaar, betrokken en bescheiden zijn'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015

Geen berichten gevonden