Terugblik op de begroting: "cijfers in dienst van mensen stellen"

944x390_topbanner_Henrikewoensdag 25 november 2015 12:06

De behandeling van de begroting is alweer twee weken geleden. Hoog tijd voor een korte terugblik. Volgens ChristenUnie fractievoorzitter Henrike Nijman is de begroting vooral solide, maar mist het overtuiging en innovativiteit. De cijfers moeten in dienst van mensen staan. "Ook met minder middelen kunnen we echt dicht bij de burger gaan staan." Lees hier de volledige beschouwingen.

Algemene beschouwing bij de begroting

In het voorwoord van de begroting staan de woorden "de gemeente presenteert wederom een financieel solide begroting en heeft deze aangeboden aan de raad." In deze zin zit een compliment: ook in krappe tijden houdt Deventer haar begroting sluitend. Dat compliment mag ook gegeven worden.

In de zin zit ook een uitdaging: financieel solide beleid is bijna hetzelfde als sober beleid geworden. Op een aantal punten hebben we daar geen moeite mee. Maar op andere punten mag het solide beleid best wat sprankelender en overtuigender en meer innovatief zijn.

Wij kunnen ook een compliment geven voor het benoemen en opnemen van de risico's binnen de 3Decentralisaties. Wij zijn tevreden met de uitvoering van de motie die wij hierover hebben ingediend bij de VJN. De beheersmaatregelen die daaruit volgen, roepen wel weer nieuwe vragen en discussie op. 

Een zelfde soort opmerking kan ik maken over de discussie m.b.t. onze speelgoedcollectie. Die opmerking geld voor het college, maar ook voor ons als raad: we hebben de stad om ideeën en initiatieven gevraagd, die hebben we gekregen, geef dat dan ook serieus een kans om tot iets moois uit te laten bloeien en laat het geen hoofdpijndossier worden. Ik hoop dat we daar vandaag goede stappen in kunnen zetten.

Hoewel de begroting uit cijfertjes bestaat, zoals dat hoort wil ik op ons allen het beroep doen om de cijfers in dienst van de mensen in de stad te stellen. Dat betekent dat mensen op hun gemeente moeten kunnen vertrouwen en werkelijk gezien moeten worden. Ook met minder middelen kunnen we echt dichter bij de burger gaan staan. Laten we daar samen de schouders onder zetten. Dat is de uitdaging voor vandaag.

Henrike Nijman

fractievoorzitter

« Terug

Reacties op 'Terugblik op de begroting: "cijfers in dienst van mensen stellen"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015

Geen berichten gevonden