Geen steun voor natuurbegraafplaats 't Hemeltje

topbanner_natuur.jpgdonderdag 14 april 2016 18:56

Al drie jaar probeert Stichting IJssellandschap tevergeefs een natuurbegraafplaats aan te leggen op landgoed ' Hemeltje. De stichting is er niet in geslaagd om steun te krijgen in de omgeving. Voor ChristenUnie en VVD reden om in een motie duidelijkheid te geven. ChristenUnie raadslid Arie de Niet: "Wij hebben er geen vertrouwen in dat het nog goed komt, stop dus maar met dit initiatief."

In september is in een raadstafel gesproken over het positieve preadvies van het college over het plan. Wij hebben toen onder meer aangegeven dat stichting IJssellandschap goed moet onderbouwen dat er in Deventer behoefte is aan een natuurbegraafplaats. En dat de communicatie met de omwonenden moest verbeteren. De stichting beloofde binnen een half jaar met een plan te komen en in gesprek te gaan.

Daarna is het lang stil gebleven vanuit Stichting IJssellandschap. Ook richting de omwonenden. De ChristenUnie heeft daarover vragen gesteld aan het college. Het college blijkt vooral achterover te leunen vanuit de gedachte dat primair Stichting IJssellandschap verantwoordelijk is voor het onderbouwen van het plan en het verwerven van steun. Dat is natuurlijk ook zo. Maar de omwonenden leven al meer dan drie jaar in onzekerheid over het doorgaan van het plan. Stichting IJssellandschap had in september de kans om de communicatie rond het plan te verbeteren, maar heeft daarin hopeloos gefaald. 

Voor het realiseren van een natuurbegraafplaats is een bestemmingsplanwijziging nodig. Daar moet de gemeenteraad mee instemmen. Voor ons is steun van de omgeving dan van groot belang. Die ontbreekt hier volledig. Het is voor ons dan alleen nog mogelijk om in te stemmen met een bestemmingsplanwijziging als daar een zwaar wegend maatschappelijk belang mee is gediend. Dat is niet het geval. 

We kunnen wachten tot stichting IJssellandschap na de zomer alle papieren op orde heeft. Maar als we nu al weten dat het een kansloze missie is, kunnen we beter duidelijkheid geven aan de omwonenden en aan stichting IJssellandschap. Wij hebben er geen vertrouwen in dat het nog goed gaat komen. Stop er dus maar mee.

Arie de Niet

« Terug

Reacties op 'Geen steun voor natuurbegraafplaats 't Hemeltje'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016

Geen berichten gevonden