ChristenUnie wil af van verplichte sloop SNS bank

topbanner_cultuur2woensdag 01 oktober 2014 13:00

Arie de Niet, raadslid namens de ChristenUnie, wil dat de opdracht aan de architecten van de nieuwe bibliotheek aan de stromarkt wordt verruimd. De SNS bank hoeft niet per se gesloopt te worden. De architecten mogen kiezen voor transformatie van het gebouw. Het ontwerp moet binnen het budget passen en alle functies van de bibliotheek moet er in kunnen. Meer eisen zijn niet nodig.

In de raadsvergadering van woensdag 1 oktober zal de ChristenUnie  een motie indienen waarin het college wordt verzocht de opdracht aan de architecten  te verruimen en sloop niet langer verplicht te stellen.

In december 2013 heeft de gemeenteraad besloten om de bibliotheek te realiseren op de stromarkt. Het pand van de huidige SNS-bank moet daarbij worden gesloopt. Na dat besluit kwamen er signalen dat het gebouw kan worden getransformeerd. De ChristenUnie heeft architect Maarten Douwe Bredero gevraagd uit te zoeken of dat inderdaad mogelijk is. Hij heeft een aantal schetsen gemaakt waarin de SNS bank wordt omgevormd tot nieuwe bibliotheek zonder het te slopen. Zijn plan heet “Koester & Verbloem”. Het gebouw krijgt in zijn visie een nieuwe jas, waardoor het een heel andere uitstraling krijgt. De schetsen worden morgen in de raadsvergadering getoond.

Er loopt nu een aanbesteding waarin vijf architecten worden geselecteerd die een ontwerp voor de bibliotheek mogen maken. Voor het prikkelen van de creativiteit van de architecten is het belangrijk een zo ruim mogelijk kader te hebben. Dat kader is het beschikbare budget en de functies die in het gebouw moeten. Meer is niet nodig. De keuze voor sloop of transformatie moet vrij zijn. Architecten kenmerken zich door creativiteit en eigenwijsheid. Arie de Niet: “Misschien was één van hen zonder onze motie ook wel met een briljant plan gekomen, waarin het pand slim wordt getransformeerd. En dat ook nog eens goedkoper is. Dat plan zou afvallen omdat het niet aan de eis voldoet van sloop en nieuwbouw. Dat wil ik graag voorkomen.”

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil af van verplichte sloop SNS bank'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

Geen berichten gevonden