Koester & Verbloem: bibliotheek past in een getransformeerde SNS bank

topbanner_koester-en-verbloem-okt201410-10-2014 11:00 10-10-2014 11:00

De sloop van de SNS bank is niet noodzakelijk voor een nieuwe bibliotheek op de stromarkt. Dat heeft architect Maarten Douwe Bredero in opdracht van de ChristenUnie aangetoond met een schetsontwerp. Het plan "Koester & Verbloem" laat zien dat de bibliotheek in een volledig getransformeerde SNS bank past. De ChristenUnie heeft daarom in de raadsvergadering van woensdag 1 oktober een motie ingediend om verplichte sloop van het gebouw te voorkomen. Wethouder Hartogh Heijs heeft bij de behandeling van de motie toegezegd dat de vijf architecten die een ontwerp gaan maken volledige keuzevrijheid hebben. Ze mogen ook kiezen voor hergebruik van het pand.

Koester & Verbloem

In december 2013 heeft de raad een besluit genomen over de bibliotheek. Daarbij is gekozen voor de variant "sloop en nieuwbouw aan de stromarkt". Na dat besluit kwamen er geluiden van bouwkundigen en architecten zoals Maarten Douwe Bredero die mogelijkheden zien voor hergebruik van het gebouw van de SNS bank. Met een transformatie - die heel ver kan gaan - kan het gebouw geschikt worden gemaakt voor de bibliotheek. Maarten Douwe Bredero heeft in opdracht van de ChristenUnie schetsen uitgewerkt voor het plan Koester & Verbloem. Het gebouw krijgt in zijn visie een nieuwe jas en bepaalde delen worden gesloopt om de ruimte te creëren die nodig is voor de bibliotheek. Berekeningen laten zien dat alle functies van de bibliotheek in een getransformeerd gebouw passen. Niet dat het per se zo moet, maar het geeft aan dat we het gebouw niet op voorhand moeten afschrijven. De schetsen van Maarten Douwe Bredero zijn heel inspirerend. De powerpoint presentatie die hij van het plan heeft gemaakt is onderaan dit artikel te bekijken.

Veel sloop van naoorloge gebouwen in de binnenstad

Voor het stadhuiskwartier zijn meerdere twintigste-eeuwse gebouwen gesloopt. Dat gaat voor de Viking ook gebeuren. Het voormalige politiebureau aan het muggeplein is al tegen de vlakte. Sloop van naoorlogse architectuur in de binnenstad moet geen doel op zich worden. Gebouwen uit die tijd mag je mooi of lelijk vinden of onpraktisch. Ze horen wel bij een tijdsbeeld dat aanwezig mag zijn in een binnenstad die divers is qua leeftijd en bouwstijl. 

Sloop verplicht?

Er zijn 5 architectenbureaus geselecteerd die een ontwerp mogen maken voor de bibliotheek aan de stromarkt. Als er maar één architect is, is duidelijkheid gewenst, als meerdere architecten aan de slag gaan, is het juist interessante diverse ontwerpen te krijgen zodat er iets te kiezen is. Voor het prikkelen van de creativiteit van die architecten is een zo ruim mogelijk kader gewenst. Architecten zijn creatief en eigenwijs. Misschien was één van hen ook zonder onze inzet met een briljant plan waarin het pand slim wordt getransformeerd. Nog goedkoper ook. Waarvan wij allemaal zeggen: die moet het worden. Maar ja de opdracht is rigide: sloop en nieuwbouw, dus het ontwerp valt af omdat het niet aan de eisen voldoet. Dat is nu voorkomen.

Toezegging wethouder: architecten mogen kiezen voor hergebruik

Wethouder Hartogh Heijs heeft toegezegd dat hij in de opdracht aan de architecten keuzevrijheid biedt. De architecten mogen zelf kiezen voor sloop of hergebruik van het bestaande gebouw. Dat was precies het resultaat dat we wilden bereiken. Met deze belangrijke toezegging op zak hebben we de motie terug getrokken. 

Arie de Niet

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Koester en Verbloem - presentatie17,3 MBapplication/vnd.ms-powerpointdownload

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Nieuwsarchief > 2014

Geen berichten gevonden