ChristenUnie-motie over bezuinigingen op onderwijs krijgt brede steun

topbanner_basisschool_spelenvrijdag 14 november 2014 21:18

In de begroting wordt fors bezuinigd op onderwijs. Alle taken die niet wettelijk verplicht zijn worden geschrapt. De ondersteuning aan zwakke leerlingen dreigt te verdwijnen. Net als de zorgvuldig opgebouwde samenwerking tussen onderwijs, cultuur en sport. De ChristenUnie heeft bij de begroting een motie ingediend met het doel deze niet-wettelijke taken overeind te houden. De motie is unaniem aangenomen.

Er zijn een paar redenen waarom het college de bezuiniging op niet-wettelijke onderwijstaken voorstelt.

  1. De gemeenteraad heeft voor de zomer besloten om te investeren in het kindcentrum Borgele. Dat is heel hard nodig en de beloftes die daarin eerder door de gemeente zijn gedaan, moeten we nakomen. Maar het zorgt wel voor een gat in de begroting voor onderwijs van enkele tonnen.
  2. De gemeente was tot nu toe verantwoordelijk voor huisvesting en onderhoud aan de schoolgebouwen. Vanaf 2015 geldt dat alleen nog maar voor de huisvesting. De scholen krijgen nu zelf geld om het onderhoud aan hun gebouw te regelen. Er wordt daardoor een flinke hap uit de onderwijsbegroting genomen.
  3. De provincie wil dat Deventer een sluitende begroting heeft. 

Bezuinigen op niet-wettelijke onderwijstaken

Er moet dus worden bezuinigd. De regel is dat een bezuiniging binnen een programma wordt opgevangen. Binnen het programma onderwijs is weinig keuze. Veel uitgaven (bijvoorbeeld huisvesting) zijn volgens de onderwijswet verplicht. Alleen in de taken die niet-wettelijk zijn kan dus worden gesneden. En dat heeft het college gedaan.

Ten koste van Sine Limite en combinatiefunctionarissen

Het probleem is dat de bezuiniging vooral ten koste gaan van Sine Limite en combinatiefunctionarissen. Sine Limite geeft extra ondersteuning en weerbaarheidstrainingen aan leerlingen die dat nodig hebben. Combinatiefunctionarissen slaan een brug tussen school, sport en cultuur en zijn vaak een onderdeel van een brede school. De laatste jaren is daar juist flink in geïnvesteerd. Het rijk betaalt een fors deel van de kosten en wil dat ook blijven doen als anderen ook meebetalen. Het onderwijs, het Sportbedrijf en de Leeuwenkuil zeggen allemaal dat de combinatiefunctionarissen van grote waarde zijn en dus moeten blijven.

Besluit te snel genomen

Het besluit om de taken te schrappen is overhaast genomen om de begroting sluitend te krijgen. Gelukkig is er één jaar uitstel. In 2015 is er nog geld om de extra taken te betalen. Maar in 2016 is het afgelopen als het aan het college ligt.

De ChristenUnie vindt dat te gemakkelijk. De wethouder moet zo snel mogelijk met het onderwijs, Sine Limite, het Sportbedrijf en de Leeuwenkuil om tafel. Samen moeten ze zoeken naar een manier om de ondersteuning en de combinatiefunctionarissen te behouden. De betrokken partijen hebben zelf al aangegeven ideeën te hebben over oplossingen.

Motie unaniem aangenomen

De motie die de ChristenUnie indiende bij de begroting (samen met VVD), kreeg steun van alle raadsleden. Voor de voorjaarsnota moet duidelijk zijn wat de mogelijkheden zijn om de taken te behouden. En als blijkt dat de zoektocht niet oplevert, kunnen we op dat moment besluiten om geld buiten de onderwijsbegroting te zoeken. De toekomst van onze jeugd is te belangrijk om de extra taken zomaar op te geven.

Henrike Nijman-Visscher

fractievoorzitter

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie-motie over bezuinigingen op onderwijs krijgt brede steun'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

Geen berichten gevonden