
Arie de Niet
Arie de Niet (1977)
Data specialist en projectleider bij Witteveen+Bos
Ik zet me in voor een betrouwbare en toegankelijke overheid. De gemeente moet de menselijke maat weer voorop zetten in het beleid en zich niet verschuilen achter onbarmhartige regels. In een tijd waarin kloven soms onoverbrugbaar lijken, strijd ik met de ChristenUnie voor een ongedeelde samenleving. Dat is een samenleving waar voor iedereen plek is: voor jong en oud, voor mensen met betaald werk en bijstand, voor mensen met een koophuis en huurders, voor mensen met en zonder vaccinatie; waar respect is voor de ander en ruimte voor verschillen.
Wij geloven in de kracht van de samenleving. De overheid mag van ons soms wel wat bescheidener zijn. De gemeente kan niet alle problemen oplossen en kan dat al helemaal niet altijd beter. Soms is het juist goed om iets over te laten aan maatschappelijke organisaties. Dat geldt bijvoorbeeld voor het postadres van een groep thuislozen. Dat is nu prima geregeld bij het Meester Geertshuis, maar toch moet het postadres van de gemeente naar het stadhuis. En daarmee staan ze behoorlijk in de kou.
We willen als ChristenUnie in Deventer aandacht geven aan wat echt telt. En één van de dingen die voor je als mens echt telt is dat je geaccepteerd wordt zoals je bent. Ook als dat afwijkt van de norm of van de stereotypen. Vanuit die overtuiging sta ik als ChristenUnie-lijsttrekker voor acceptatie van LHBTIQ+ personen.
Op uitnodiging van ChristenUnie Deventer ging Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, op maandag 14 februari in gesprek met een groep Sallandse boeren. De ontmoeting sluit aan bij de actie “Make a date” die boeren in Nederland op Valentijnsdag organiseren. Minister Staghouwer en Arie de Niet, lijsttrekker van de ChristenUnie in Deventer, waren te gast bij Geertjan en Nathalie Kloosterboer op hun melkveebedrijf in Oxe.
Op uitnodiging van Lammert Smit was ik vorige week te gast bij het Groenbedrijf in Deventer. Ik was er meer dan vijf jaar geleden al eens geweest, maar met een nieuwe raadsperiode in zicht was het hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking. De concrete aanleiding waren de vragen die de fractie van de ChristenUnie onlangs stelde over de motorbladblazers.
Door alle coronamaatregelen is het voor jongeren moeilijk om te ontspannen en leeftijdsgenoten te ontmoeten. Dat maakt hen mentaal kwetsbaar. De ChristenUnie in Deventer wil jongeren niet in de kou laten staan en van henzelf horen hoe ze deze tijd ervaren en wat ze nodig hebben. Daarom ging de ChristenUnie op maandag 17 januari - Blue Monday - op het plein tussen Aventus en Saxion in gesprek met MBO- en HBO-studenten uit Deventer.
Op wereldvluchtelingendag (vrijdag 14 januari) zijn lijsttrekker Arie de Niet en raadslid Henrike Nijman op bezoek geweest bij de noodopvang in Borgele. Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht. We kunnen de oorzaken vaak niet oplossen. Maar we kunnen ze wel een veilige plek bieden. Wij zijn blij dat Deventer zijn verantwoordelijkheid neemt en ruimte biedt voor noodopvang die de overvolle asielzoekercentra ontlasten. Op 20 december is die noodopvang geopend in een voormalig schoolgebouw aan de Wittenstein. Er kunnen ongeveer 100 vluchtelingen worden opgevangen.
Stoepen en fietspaden moeten van blad worden ontdaan. Maar is het echt nodig om lawaaiige en vervuilende benzinebladblazers in te zetten? We hebben daarover schriftelijke vragen gesteld aan het college. De vragen zijn vlot en goed beantwoord. Maar de antwoorden zijn ook wat onbevredigend omdat de conclusie is dat we in Deventer voorlopig nog niet zijn verlost van benzinebladblazers.
Gisteren hebben de leden van ChristenUnie Deventer ingestemd met mijn rol als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ik mag dus aan de slag en ik hoop weer terug te keren in de gemeenteraad!
Het voelt goed om in politieke zin weer terug te zijn in Deventer. De provincie was leuk voor de afwisseling, maar mijn hart gaat echt harder kloppen van de concrete uitdagingen in onze stad en ons buitengebied. Dat heb ik gemerkt bij het opstellen van het verkiezingsprogramma. Maar ook de afgelopen week heeft me weer bewust gemaakt van de redenen waarom ik politiek actief ben. En van het feit dat we als ChristenUnie politiek het verschil moeten en kunnen maken.
Fractievoorzitter Henrike Nijman van de ChristenUnie in Deventer en burgerlid Arie de Niet van ChristenUnie Overijssel hebben zaterdag meegefietst in een regiorace naar Amersfoort. Met de actie willen ze aandacht vragen voor lokale oplossingen die een bijdrage leveren aan het beschermen van de aarde.
De ChristenUnie vindt het belangrijk om een stem te geven aan lokale initiatieven om duurzamer te leven. In het hele land werden daarom op zaterdag 6 maart lokale initiatieven voor het behoud van de aarde verzameld en naar Amersfoort gebracht, waar het partijkantoor van de ChristenUnie huist. Tijdens een estafette van ruim 1700 kilometer, de zogenaamde 'regiorace'. werd door meer dan 90 gemeenten het stokje doorgegeven. Bij elke etappe werd een lokaal initiatief toegevoegd.
De ChristenUnie wil dat het college de gemeenteraad beter informeert over grote projecten zoals De Viking. Steunfractielid Arie de Niet heeft een voorstel ingediend voor meer transparantie. Hij vraagt het college de grote projecten vaker door te lichten en open te zijn over successen en tegenvallers die daarbij worden ontdekt, zodat de gemeenteraad op tijd kan bijsturen.