Henrike Nijman (fractievoorzitter)

Mijn naam is Henrike Nijman. Getrouwd, moeder van 2 kinderen en inmiddels 14 jaar woonachtig in Deventer. Ik ben sinds september 2012 raadslid voor de ChristenUnie in deze geweldige stad. Daarnaast werk ik parttime als coördinator van de Brede School in Almelo.

Het gaat me aan het hart als ik zie hoe moeilijk sommige groepen het hebben in ons welvarende Nederland. Gezinnen waarvan de kinderen extra zorg nodig hebben en die in een hele snelle maatschappij carrière,  opvoeding en allerlei hobby’s moeten combineren. Maar ook ouderen of mensen met een beperking die onze zorg en aandacht extra nodig hebben. Mensen die in een kwetsbare positie zitten, waarin ze vaak niet zelf kunnen kiezen zoals prostituees en mensen die in Nederland asiel hebben gezocht.

Ik wil een stem geven aan deze mensen. In Deventer. Vanuit mijn Christen zijn. Omdat ik een hart heb voor gezinnen en kwetsbare mensen. Ik wil Jezus voorbeeld navolgen op de plek waar mijn talent ligt.

Als christenen hebben we veel te bieden. God heeft de mens niet gemaakt om alleen te zijn, maar in relaties (partners, families, kerken, kringen, buurten) komen mensen tot hun bestemming. Dat wil ik graag in heel Deventer uitdragen.

Het sociale domein is mijn specifieke aandachtsgebied. Met de grote landelijke veranderingen op komst in de AWBZ-zorg en Jeugdzorg  is het goed om je te specialiseren in een beperkt aantal onderwerpen en daar dan ook vol voor te gaan.

Weblog berichten van Henrike Nijman

 1. Een goed gesprek over windturbines in Deventer
  168x168_henrike 168x168_jasper
  Door Henrike Nijman, Jasper Buist op 9 juni 2021 om 16:49

  Windenergie in Deventer: samen zoeken naar antwoorden

  De gemeente Deventer heeft twee gebieden op het oog voor het plaatsen van windmolens, en voor de omwonenden zijn er deze maand vier inspraakmomenten. Twee avonden zijn inmiddels geweest en wat naar voren kwam, is dat bewoners veel vragen en zorgen hebben over het plaatsen van windmolens in hun omgeving, maar dat zij het gevoel hebben dat de gemeente hen daarin niet genoeg serieus neemt. Wij vinden het belangrijk om tegemoet te komen aan deze zorgen en willen de plannen daarom beter laten onderbouwen. Ook willen we dat wordt onderzocht of de bestaande zorgen terecht zijn.

  Lees meer over "Windenergie in Deventer: samen zoeken naar antwoorden"
 2. perspectief voor jongeren
  168x168_henrike topbanner janneke.jpg 06 Tijs Banninga.png
  Door Henrike Nijman, Janneke Lindenholz, Thijs Banninga op 19 mei 2021 om 20:49

  Perspectief voor jongeren, zonder overlast

  Het thema veiligheid en handhaving staat op dit moment volop in de aandacht, waarbij voor ons vooral drank en drugsgebruik opvalt. De coronamaatregelen moeten gehandhaafd worden, er is overlast op plekken langs de IJssel en op de pleinen omdat de terrassen dicht zijn, fans organiseren spontaan een feest na de promotie van Go Ahead Eagles, en het mooie weer trekt mensen naar buiten. Dat veroorzaakt overlast: van geluid, van grote groepen die zich niet laten aanspreken, maar ook door drank en drugsgebruik. Hier hebben Henrike en Janneke op 18 mei een gesprek over gehad.

  Lees meer over "Perspectief voor jongeren, zonder overlast"
 3. In Gesprek Met Thuisloze Jongeren
  168x168_henrike
  Door Henrike Nijman op 4 mei 2021 om 15:52

  In gesprek met thuisloze jongeren

  Nadat we in de raadstafels van 24 maart en 31 maart aandacht vroegen voor het onderzoek naar zwerfjongeren en bankhoppers in Deventer, zijn we vorige week in gesprek gegaan met een aantal thuisloze jongeren, om van hen te horen wat we voor ze kunnen doen. Ik heb het ervaren als een ontzettend fijne ontmoeting. Ik was vooral benieuwd wat voor hen de grootste problemen zijn en of ze het gevoel hebben dat ze worden geholpen in het huidige hulpverleningssysteem. Want ik besef heel goed dat vanaf een afstand over hun situatie praten niet leidt tot een oplossing die zij zelf ook als oplossing zien; we willen echt luisteren naar wat zij nodig hebben.

  Lees meer over "In gesprek met thuisloze jongeren"
 4. Oog Voor Jongeren In Coronatijd
  168x168_henrike
  Door Henrike Nijman op 4 mei 2021 om 15:18

  Oog voor jongeren in coronatijd

  De coronamaatregelen beginnen steeds meer hun tol te eisen en vooral de jongeren hebben het zwaar, zo horen we keer op keer in de persconferenties. Als gemeente wilden we daarom van hen horen waar zij vooral tegenaan lopen. In een leuk gesprek met een groep jongeren van 10 tot 16 jaar legden we hun de vraag voor: stel dat we weer iets mogen versoepelen, waar hebben jullie dan vooral behoefte aan? De jongeren die wij spraken, vinden het vooral belangrijk dat ze weer met een klein groepje vrienden ergens mogen zijn. Bijvoorbeeld om samen muziek te maken in een jongerencentrum, en ook het samen sporten wordt erg gemist. En geef ze eens ongelijk: juist in je tienerjaren is het zó belangrijk om je sociale vaardigheden te ontwikkelen in het contact met anderen.

  Lees meer over "Oog voor jongeren in coronatijd"

  Labels: ,

 5. Een goed gesprek over windturbines in Deventer
  168x168_henrike 168x168_jasper
  Door Henrike Nijman, Jasper Buist op 16 april 2021 om 16:00

  Een goed gesprek over ... windturbines in Deventer

  Op maandag 29 maart hebben we als fractie en bestuur gesproken met een aantal ChristenUnie-leden over windenergie en de windverkenning die de gemeente Deventer heeft laten uitvoeren. Deze leden wonen in het zoekgebied waarbinnen de gemeente Deventer het plaatsen van windmolens overweegt. Deze windmolens kunnen grote impact op de woon- en leefomgeving van mensen hebben. Uit het gesprek hebben we goede aanknopingspunten voor de verdere discussie in de gemeenteraad kunnen halen.

  Lees meer over "Een goed gesprek over ... windturbines in Deventer"
 6. Aandacht voor zwerfjongeren in Deventer
  168x168_henrike topbanner janneke.jpg
  Door Henrike Nijman, Janneke Lindenholz op 6 april 2021 om 19:36

  Aandacht voor zwerfjongeren gevraagd

  In de raadstafels van 24 maart en 31 maart hebben we als woordvoerders gesproken over het onderzoek naar zwerfjongeren en bankhoppers in Deventer. Het onderzoek (waar we sinds twee jaar om hebben gevraagd) laat zien dat het om 61 jongeren gaat die in de categorie thuisloos vallen. Echt op straat, echt dakloos kennen we in Deventer niet. In het onderzoek komt goed naar voren hoe belangrijk de informele zorg is zoals bijvoorbeeld via het Meester Geertshuis.

  Lees meer over "Aandacht voor zwerfjongeren gevraagd"
 7. Een goed gesprek over een duurzame economie
  168x168_henrike
  Door Henrike Nijman op 13 maart 2021 om 11:52

  Een goed gesprek over... Een duurzame economie

  ChristenUnie Deventer wil ondernemers in de schijnwerpers zetten en van hen horen wat écht telt. Wat drijft een ondernemer om op de ChristenUnie te stemmen? Wat zou een ondernemer mee willen geven aan de politici van de ChristenUnie?

  Ruben Bonk is eigenaar van Bonk Elektro. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het installeren van zonnepanelen en is gevestigd in Deventer. Ruben werkt met een klein team mensen. Hij heeft niet de ambitie om steeds te groeien maar vindt persoonlijke aandacht voor zijn personeel en zijn klanten belangrijk.

  Lees meer over "Een goed gesprek over... Een duurzame economie"
 8. Een goed gesprek over Christelijk ondernemerschap
  168x168_henrike
  Door Henrike Nijman op 13 maart 2021 om 11:11

  Een goed gesprek over... Christelijk ondernemerschap

  ChristenUnie Deventer wil ondernemers in de schijnwerpers zetten en van hen horen wat écht telt. Wat drijft een ondernemer om op de ChristenUnie te stemmen? Wat zou een ondernemer mee willen geven aan de politici van de ChristenUnie?

  Johan Oost is samen met zijn vrouw eigenaar van OBB Ingenieurs, een adviesbureau voor alles over spelen, sporten en ontmoeten in de openbare ruimte. In ons goede gesprek vertelt Johan over het toepassen van Benedictijnse leefregels in de werkwijze van zijn bedrijf.

  Lees meer over "Een goed gesprek over... Christelijk ondernemerschap"
 9. RedSandProject Deventer
  168x168_henrike
  Door Henrike Nijman op 8 maart 2021 om 21:34

  ChristenUnie Deventer doet mee met #RedSandproject

  ChristenUnie Deventer heeft afgelopen maandag aandacht gevraagd voor mensen die klem zitten in mensenhandel en prostitutie. Fractievoorzitter Henrike Nijman deed op Internationale Vrouwendag mee met het krachtige #redsandproject van International Justice Mission. Wereldwijd wordt met dit project aandacht gevraagd voor mensen die klem zitten in mensenhandel en prostitutie en het leed en het onrecht dat hierachter schuil gaat. Ook in Deventer kennen we daarvan de voorbeelden. Met bloedrood zand willen we de kieren in de samenleving zichtbaar maken waarin slachtoffers van slavernij ongemerkt verdwijnen.

  Lees meer over "ChristenUnie Deventer doet mee met #RedSandproject"
 10. ChristenUnie regiorace
  168x168_henrike 168x168_arie
  Door Henrike Nijman, Arie de Niet op 6 maart 2021 om 16:47

  ChristenUnie Deventer pleit voor behoud en verduurzaming van erfgoed

  Fractievoorzitter Henrike Nijman van de ChristenUnie in Deventer en burgerlid Arie de Niet van ChristenUnie Overijssel hebben zaterdag meegefietst in een regiorace naar Amersfoort. Met de actie willen ze aandacht vragen voor lokale oplossingen die een bijdrage leveren aan het beschermen van de aarde. 

  De ChristenUnie vindt het belangrijk om een stem te geven aan lokale initiatieven om duurzamer te leven. In het hele land werden daarom op zaterdag 6 maart lokale initiatieven voor het behoud van de aarde verzameld en naar Amersfoort gebracht, waar het partijkantoor van de ChristenUnie huist. Tijdens een estafette van ruim 1700 kilometer, de zogenaamde 'regiorace'. werd door meer dan 90 gemeenten het stokje doorgegeven. Bij elke etappe werd een lokaal initiatief toegevoegd.

  Lees meer over "ChristenUnie Deventer pleit voor behoud en verduurzaming van erfgoed"