Grote Kerkhof pas autovrij na zorgvuldig besluit

624x270_Grote_Kerkhof
Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png
Door Arie de Niet op 19 december 2017 om 18:59

Grote Kerkhof pas autovrij na zorgvuldig besluit

Morgen staat een motie op de agenda waarin wordt voorgesteld om op 27 maart 2018 het Grote Kerkhof autovrij te maken. De vorige raadsvergadering is daar al een stevig debat over gevoerd. Bij de stemming was de uitslag 17 voor en 17 tegen. Dat betekent dat er morgen zonder debat nog een keer over moet worden gestemd. Tot verrassing van velen waren wij tegen de motie. Terwijl we toch altijd voorstander zijn geweest van een autovrij Grote Kerkhof. Dat vraagt om uitleg.

Stadsplein is geen parkeerplaats

Laat ik beginnen met een geruststelling. Ons standpunt over het Grote Kerkhof is niet gewijzigd. Het is volkomen achterhaald om een middeleeuws stadsplein als parkeerplaats te gebruiken. Als de auto's van het Grote Kerkhof af zijn, kan het plein opnieuw worden ingericht en krijgen we een prachtig stadsplein terug waar de omgeving volop van gaat profiteren. Helaas ontbreekt het de gemeenteraad aan lef om daar een besluit over te nemen. Zie dit bericht daarover. Na de gemeenteraadsverkiezingen wordt het proces van de herinrichting opnieuw gestart.

Motie uitgesteld om de BIZ

Op de raadsvergadering van 29 november dienden GroenLinks en D66 een motie in om het Grote Kerkhof op 27 maart 2018 (de allerlaatste vergaderdag van de huidige gemeenteraad) autovrij te maken. De motie zat al langer in de achterzak van GroenLinks. Er is bewust voor gekozen om de motie pas op de agenda te zetten nadat de ondernemers en vastgoedeigenaren in de binnenstad hadden gestemd over de Bedrijven Investerings Zone (BIZ). Een besluit om het Grote Kerkhof snel autovrij te maken, zou voor onrust kunnen zorgen bij ondernemers en daarmee een negatieve impact kunnen hebben op de uitslag van de stemming over de BIZ.

Gemeente moet een betrouwbare partner zijn

Alle fracties in de raad stonden te juichen toen de positieve uitslag van de BIZ bekend was. Logisch, want het is van groot belang voor de binnenstad. Bij het raadsbesluit dat aan de vorming van de BIZ vooraf ging, heb ik in de stemverklaring aangegeven dat dit ook wat betekent voor het bestuur. Namelijk dat we als gemeenteraad een betrouwbare partner zijn voor de ondernemers en vastgoedeigenaren in de binnenstad. We moeten ons deel van de afspraken nakomen. Alleen dan kunnen we echt samen de schouders zetten onder de binnenstad.

ChristenUnie staat voor betrouwbaar bestuur

Het moment waarop het Grote Kerkhof autovrij wordt, doet er toe. Ondernemers en inwoners moeten er rekening mee houden en misschien hebben ze goede argumenten om het eerder of later te doen. Als betrouwbare partner ga je daarover in gesprek, geef je de gelegenheid voor inspraak, hou je voor zover mogelijk rekening met de wensen van de betrokkenen. Daar was bij deze motie geen sprake van. Het stond opeens op de agenda van de gemeenteraad, zonder ruimte voor inspraak. Een vuistslag in het gezicht van de binnenstad. Dat hoort niet. Dat is onbetrouwbaar bestuur. Dat is machtspolitiek. Daar werk ik als ChristenUnie raadslid niet aan mee.

Daarom hebben we drie week geleden tegen gestemd. En dat zullen we morgen weer doen.

Arie de Niet

Labels: