-
Met tegenzin voor afspraken over windenergie
Lees verderHet college heeft met de provincie Overijssel afspraken gemaakt over windenergie. We hebben problemen met een aantal onderdelen van deal die het college heeft gesloten. Deventer heeft echter weinig te kiezen en we zijn beter af met dan zonder afspraken. De ChristenUnie heeft daarom met tegenzin voor de programmeringsafspraken gestemd.
-
Gemeente Deventer moet meer werk maken van verduurzaming
Lees verderDe gemeente Deventer actualiseert de Energievisie. In 2020 was die ambitieus: de gemeente wilde in 2030 energieneutraal zijn. Dat doel is nu afgezwakt: we gaan voor 55% energiereductie in 2030, en energieneutraal in 2050. Voor de ChristenUnie is de behandeling een goede gelegenheid om te bezien hoe we er als gemeente voorstaan, op het gebied van verduurzaming. Kort gezegd: het is jammer dat we onze doelen naar beneden bijstellen. De gemeente moet aan de slag, in het bijzonder met het verduurzamen van bestaande woningen. Ze moet meer van zich laten horen: de tijd dringt.
Hieronder volgt mijn ingekorte bijdrage tijdens de Raadstafel van 13 maart.
-
Duurzaamheidskrediet voor iedereen die het nodig heeft
Lees verderEigenaren van een slecht geïsoleerd huis kunnen een duurzaamheidskrediet krijgen om hun woning te verbeteren. Het duurzaamheidskrediet is een goedkope lening bedoeld voor mensen die nergens anders terecht kunnen. De lening was alleen beschikbaar voor bewoners van De Zandweerd. Op initiatief van de ChristenUnie wordt de lening onderdeel van een bredere aanpak voor het verduurzamen van woningen. De lening is daarmee beschikbaar voor alle huiseigenaren in Deventer die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het verlagen van hun energielasten.
-
ChristenUnie Deventer pleit voor behoud en verduurzaming van erfgoed
Lees verderFractievoorzitter Henrike Nijman van de ChristenUnie in Deventer en burgerlid Arie de Niet van ChristenUnie Overijssel hebben zaterdag meegefietst in een regiorace naar Amersfoort. Met de actie willen ze aandacht vragen voor lokale oplossingen die een bijdrage leveren aan het beschermen van de aarde.
De ChristenUnie vindt het belangrijk om een stem te geven aan lokale initiatieven om duurzamer te leven. In het hele land werden daarom op zaterdag 6 maart lokale initiatieven voor het behoud van de aarde verzameld en naar Amersfoort gebracht, waar het partijkantoor van de ChristenUnie huist. Tijdens een estafette van ruim 1700 kilometer, de zogenaamde 'regiorace'. werd door meer dan 90 gemeenten het stokje doorgegeven. Bij elke etappe werd een lokaal initiatief toegevoegd.
-
Het plaatsen van windmolens: een gezamenlijke discussie
Lees verderAl een aantal jaren heeft de gemeente plannen voor het plaatsen van windmolens, in het kader van een energieneutraal Deventer. Intussen zijn twee locaties bekendgemaakt die hiervoor geschikt zijn, beide gelegen langs de A1. Of het daadwerkelijk in die gebieden gaat gebeuren, daarover moet nog worden nog besloten. ChristenUnie-raadsopvolger Jasper Buist: “Als ChristenUnie zijn wij voor duurzaamheid. Om klimaatverandering tegen te gaan, is het hard nodig om over te stappen op andere energiebronnen. Daarom steunen wij de plannen rond het plaatsen van windmolens. Maar voor de ChristenUnie heeft ook participatie van inwoners een belangrijk aandeel: het is een discussie die we gezamenlijk moeten voeren."
-
ChristenUnie Overijssel lanceert manifest Boerengrondbank
Lees verderDe Statenfractie van ChristenUnie Overijssel lanceert een manifest hoe de boeren te ondersteunen in de noodzakelijke transitie de komende decennia. Aan de hand van zes punten doet de ChristenUnie uit te doeken hoe als overheid de agrarische bedrijven bij te staan met toekomstbestendig boeren. ChristenUnie-fractievoorzitter Renate van der Velde: “We willen investeren in toekomstbestendig boeren. Belangrijk punt is het oprichten van een zogeheten Boerengrondbank. Daarmee wordt 40 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan 80% van het uitgeleende bedrag op termijn weer beschikbaar komt.”
-
Dit najaar op de agenda: Warmtenet Zandweerd
Lees verderVoordat corona de wereld veranderde hadden er al een aantal informatieavonden met de bewoners van de wijk Zandeweerd plaatsgevonden over het ‘slimme warmtenet’.
-
Nieuw college, nieuwe kansen voor duurzaamheid
Lees verderNa een lange onderhandelingen is afgelopen zomer een nieuw college van burgemeester en wethouders geïnstalleerd. Met een wethouder (Carlo Verhaar) uit de gelederen van GroenLinks zijn onze verwachtingen ten aanzien van duurzaamheid hoog gespannen. Nieuwe woningen hoeven niet meer automatisch aangesloten worden op het aardgas, dus volop kansen om echt werk te maken van duurzame woningbouw.
Steunfractielid Jasper Buist is woordvoerder duurzaamheid vanuit de fractie. Hij gaat u de komende tijd op deze plek meenemen in de discussies en besluitvorming rond dit onderwerp.
-
Meer ambitie en hoger tempo in duurzaam bouwen
Lees verderUit de antwoorden op onze vragen over het woningabonnement blijkt dat er afgelopen drie jaar in 16 woningen energiebesparende maatregelen zijn toegepast. Als we zo doorgaan hebben we meer dan 1000 jaar nodig om onze doelstelling voor Deventer te halen. En we hadden 2030 bedacht… Tijd voor meer ambitie, een hoger tempo en concrete maatregelen!
-
Afval steeds meer grondstof, dankzij Diftar
Lees verderUit de evaluatie van het afvalbeleid blijkt dat Deventer dankzij Diftar voorop loopt als het gaat om afvalscheiding. Er is minder restafval en het is nog goedkoper ook. Toch valt er nog wel wat te verbeteren. Zwerfafval en dumping moeten worden aangepakt. De kosten kunnen ook nog verder omlaag. En de nieuwe milieustraat moet maar eens af.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- Volgende pagina