Warm hart voor het Speelgoedmuseum

speelgoed.jpeg
Thijs_Banninga_2_Profielfotos_2022_blank_18.png
Door Thijs Banninga op 8 november 2019 om 16:00

Warm hart voor het Speelgoedmuseum

Er wordt in Deventer al jarenlang gepraat over de toekomst van het Speelgoedmuseum. Eigenlijk is dat best vreemd, omdat iedereen het Speelgoedmuseum een warm hart toedraagt, ook binnen de raad. Verschillende generaties bezoeken het Speelgoedmuseum, om herinneringen op te halen over hoe het vroeger was of om te leren over hoe het spelen in de loop der tijd is veranderd. Bovendien is het Speelgoedmuseum een museum waar praktisch iedereen graag naartoe gaat. Of men nu een museumfreak is of juist helemaal niet.
Bij de behandeling van de cultuurvisie, een aantal maanden geleden, gaf de raad het college, door middel van een amendement, de opdracht om onderzoek te doen naar een aantal scenario’s voor het Speelgoedmuseum.

Het pand waar het Speelgoedmuseum nu in huist, is in haar huidige toestand niet toekomstbestendig als museum. Zo is het pand niet rolstoelvriendelijk en dient het een grondige renovatie te ondergaan om te voldoen aan de klimaateisen van tegenwoordig.

In de afgelopen periode is er daarom sprake geweest van verschillende potentiële locaties waar het Speelgoedmuseum haar intrek kon nemen. Zo rekende het grootste gedeelte van Deventer waarschijnlijk op een speelgoedmuseum in de oude bibliotheek aan de Brink. In de cultuurvisie wordt de toekomst van het speelgoedmuseum voorgesteld op verschillende locaties in de stad. Dit komt overeen met het voorstel dat het college doet op basis van het laatste onderzoek.
Dit door het college voorgestelde scenario is financieel haalbaar, maar is cultureel de doodsteek voor het museum en de waardevolle collectie die wij hebben.

Door het museum te sluiten, belandt een groot deel van de speelgoedcollectie in een depot. In Zwolle notabene. Dit vinden wij het niet waard! De ChristenUnie staat pal voor een sterk speelgoedmuseum. Daarnaast ligt er al te veel in het depot, wat eigenlijk tentoongesteld zou moeten worden.
Voor de ChristenUnie is het Speelgoedmuseum een uithangbord voor onze prachtige Hanzestad, zelfs in haar huidige vorm. Maar wij zijn wel een kritische partij geweest in het proces rondom het Speelgoedmuseum. Wij verwachten van culturele instanties dat zij creatief en innovatief kunnen omgaan met hun beschikbare middelen.

De speelgoedcollectie tentoonstellen op verschillende locaties in Deventer, kan prima werken. Zolang deze kleinere tentoonstellingen maar voortkomen uit een grotere en permanente tentoonstelling van (de rest van) de collectie.

Het Speelgoedmuseum behouden voor Deventer kost geld. Of dat in haar huidige pand is of elders in de binnenstad, maakt daarin weinig verschil. Om het Speelgoedmuseum te behouden voor Deventer, zal er eventueel een soort hypotheek moeten worden afgesloten. Dit kan uiteraard financiële risico’s met zich meebrengen

Voor de ChristenUnie is het Speelgoedmuseum echter een dusdanig waardevol onderdeel van Deventer, dat zij deze investering meer dan waard is.

Labels: