Een goed gesprek over... Een duurzame economie

Een goed gesprek over een duurzame economie
168x168_henrike
Door Henrike Nijman op 13 maart 2021 om 11:52

Een goed gesprek over... Een duurzame economie

met Ruben Bonk van Bonk Elektro

ChristenUnie Deventer wil ondernemers in de schijnwerpers zetten en van hen horen wat écht telt. Wat drijft een ondernemer om op de ChristenUnie te stemmen? Wat zou een ondernemer mee willen geven aan de politici van de ChristenUnie?

Ruben Bonk is eigenaar van Bonk Elektro. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het installeren van zonnepanelen en is gevestigd in Deventer. Ruben werkt met een klein team mensen. Hij heeft niet de ambitie om steeds te groeien maar vindt persoonlijke aandacht voor zijn personeel en zijn klanten belangrijk.

Sociaal

Als ondernemer ben ik op zoek naar meer dan alleen maar geld verdienen. Ik wil iets voor mensen kunnen betekenen. In de eerste plaats voor de mensen met wie ik werk.”

Zo is één van de medewerkers via een taalstage bij Bonk Elektro aan het werk gegaan. Hij kon zijn Nederlands oefenen aan de keukentafel bij de klanten en tegelijk een vak leren om later zijn eigen inkomen te verdienen. Ook stagiairs die zich willen omscholen naar de techniek krijgen van Ruben kundige begeleiding, en ondersteuning. Als het bij grotere projecten mogelijk is, wil hij ook mensen vanuit Sallcon/KonnecteD (Het werkleerbedrijf in de gemeenten Deventer en Olst-Wijhe) de ruimte geven om mee te werken.

Sociaal ondernemen zit Ruben in het bloed. Geen grote plannen maken, maar eenvoudig doen wat er op je pad komt. En dan komen er ook mensen en projecten op je pad voor wie je wat kunt betekenen en dat is mooi en geeft voldoening.

Duurzaam

De specialisatie naar zonnepanelen past bij hoe hij in het leven wil staan. Bewuste keuzes maken die goed zijn voor de aarde en voor ons als mensen is heel erg belangrijk.  Hoewel hij niet heel politiek betrokken is, volgt hij de landelijke discussies over duurzaamheid wel.

Het spreekt mij aan dat de ChristenUnie zorg voor de schepping en zorg voor  elkaar belangrijk vindt”. De waarden die hij als ondernemer ook heeft, vindt hij bij de ChristenUnie terug.

Om het als ondernemer in een goede markt vol te houden moet hij wel keuzes maken. In corona-tijd ging het leggen van de zonnepanelen gewoon door. Er was werk zat. De balans tussen werk en rust bewaken doet hij samen met zijn vrouw. In de 15 jaar dat hij ondernemer is heeft hij geleerd om geen slaaf te worden van zijn bedrijf, maar steeds bewust te kiezen en daarin ook een grens aan te geven.

Wat kan de politiek voor jou als ondernemer betekenen?

Bonk: “Ik wil graag jongeren een stageplaats bieden. Het is belangrijk dat dat door scholen goed geregeld wordt. Met voldoende aandacht en begeleiding voor de studenten. Het is voor ondernemers een investering in tijd en dat is prima. We zijn er om ze het vak te leren. Helaas is het vinden van stagiairs niet altijd makkelijk. Ik vind het belangrijk dat de overheid samen met onderwijs en ondernemers zorgt dat er voldoende geschikte stageplaatsen zijn voor jongeren.”

Bedrijven als Bonk Elektro en ondernemers als Ruben Bonk zijn van onschatbare waarde voor de economie. De ChristenUnie zet zich daarom in voor ondernemers. In het verkiezingsprogramma kun je de punten lezen waar de partij zich sterk voor wil maken.

Enkele andere onderwerpen uit het verkiezingsprogramma van de ChristenUunie die in dit gesprek aan bod kwamen
Ondernemers | Onderwijs | Sociaal ondernemen | MBO | Integratie | Energie | Klimaat neutrale toekomst | Duurzaamheid | Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het volledige verkiezingsprogramma van de ChristenUnie vindt u op christenunie.nl/standpunten

Deel dit bericht

Labels: , ,