Perspectief voor jongeren, zonder overlast

perspectief voor jongeren

Perspectief voor jongeren, zonder overlast

Een gesprek met politie, handhaving, ambtenaren, jongerenwerk en raadsleden

Het thema veiligheid en handhaving staat op dit moment volop in de aandacht, waarbij voor ons vooral drank en drugsgebruik opvalt. De coronamaatregelen moeten gehandhaafd worden, er is overlast op plekken langs de IJssel en op de pleinen omdat de terrassen dicht zijn, fans organiseren spontaan een feest na de promotie van Go Ahead Eagles, en het mooie weer trekt mensen naar buiten. Dat veroorzaakt overlast: van geluid, van grote groepen die zich niet laten aanspreken, maar ook door drank en drugsgebruik. Hier hebben Henrike en Janneke op 18 mei een gesprek over gehad.

Het gesprek vond plaats met politie, handhaving, ambtenaren, jongerenwerk en raadsleden, en ging over een aantal overlastlocaties, in het bijzonder de Beestenmarkt. We hebben daarbij aangedrongen op het tegengaan van handel en gebruik van drugs, lachgas en drugs die (nog) niet verboden zijn: de designerdrugs. Op dit moment kan er alleen ingegrepen worden als er overlast is.

In de Raadstafel over veiligheid heeft Thijs met anderen ook bij de burgemeester aangedrongen om jongeren niet alleen overal weg te sturen, maar ook vooral perspectief te bieden. Waar zijn ze welkom, en welke suggesties hebben ze zelf over hoe overlast kan worden voorkomen? Daarbij is voor de ChristenUnie de bijdrage van organisaties zoals Raster en Youth for Christ broodnodig, omdat zij dicht bij de jongeren zitten en als geen ander kunnen helpen dit perspectief te helpen invullen.

Deze gesprekken en raadstafels hebben geleid tot de toezegging dat we in Deventer gaan kijken hoe we de handel in drugs en lachgas tegen kunnen gaan. Hierbij wordt gekeken naar fysieke aanpassingen van plekken waar gedeald wordt en naar de lokale en landelijke wetgeving.

Ook konden we een signaal afgeven: drugsgebruik is niet alleen een kwestie van overlast, maar ook van preventie en gezond opgroeien. Dat signaal vinden we als ChristenUnie erg belangrijk.

En niet in het minste: door deze gesprekken worden jongeren serieus genomen, door niet alleen over hen, maar ook met hen te praten.

Labels: ,