Werkbezoek bij het Groenbedrijf
Op uitnodiging van Lammert Smit was ik vorige week te gast bij het Groenbedrijf in Deventer. Ik was er meer dan vijf jaar geleden al eens geweest, maar met een nieuwe raadsperiode in zicht was het hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking. De concrete aanleiding waren de vragen die de fractie van de ChristenUnie onlangs stelde over de motorbladblazers.
Het bezoek heeft mijn blik op het Groenbedrijf verbreed. Hun takenpakket omvat heel wat meer dan groenonderhoud. Ook de strooidienst, het plaatsen verkeersborden en het onderhoud van speelplekken en zandpaden in het buitengebied valt er onder.
We hebben gesproken over de aandacht voor duurzaamheid, circulariteit en biodiversiteit. Ik ben blij om te zien dat het Groenbedrijf daar heel bewust keuzes in maakt. Vrijwel al het gereedschap is elektrisch. Dat geldt ook voor de bladblazers. Alleen in de bladactie wordt een korte periode met elektrische motorblazers gewerkt omdat de elektrische nog niet genoeg power hebben ten opzichte van de hoeveelheid blad. Hopen dat de apparatuur verbeterd en dat die over een paar jaar definitief kunnen worden afgeschreven. Het is ook goed om te weten dat het verzamelde blad in Deventer wordt verwerkt tot bokashi. Bokashi worden gebruikt als voedingsstof bij aanleg en onderhoud van het groen.
Het is waardevol dat het Groenbedrijf veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk zet. De huidige krapte op de arbeidsmarkt heeft echter ook gevolgen voor hen en brengt kansen en bedreigingen met zich mee.
Als afsluiter ben ik even op pad geweest met Lammert en zijn collega Peter: zelf de benzine- en elektrische bladblazers testen, de bladverwerking tot bokashi bekijken en zien hoe dat weer gebruikt wordt bij de nieuwe aanplant in Steenbrugge.
Dit soort bezoeken zijn erg nuttig als je als raadslid wilt weten waarover je eigenlijk besluiten neemt in de gemeenteraad.