In Deventer doet iedereen mee!

Iedereen doet mee_uitsnede.jpg
Henrieke_Nijman_2_Profielfotos_2022_blank_3.png
Door Henrike Nijman op 24 februari 2022 om 23:15

In Deventer doet iedereen mee!

Het klinkt haast als een opdracht: “Gij zult meedoen”. Toch is deze slogan heel anders bedoeld. Het is de titel van het manifest wat op 6 oktober 2021 door veel partijen werd getekend. Namens de ChristenUnie hebt ik dit manifest ook getekend. Het mag namelijk niet uitmaken of je wel of geen beperking hebt, iedereen moet mee kunnen doen.

Het betekent voor de gemeente en ons als samenleving dat we elke keer nadenken over of het meedoen ook voor iedereen lukt, of dat we een
stapje extra moeten zetten. Dit kan zijn in tijd en aandacht of in het weghalen van fysieke drempels. Daarmee is het geen opdracht, maar een gevolg van oog hebben voor elkaar.

Het doel van het manifest is als volgt:

Wij willen een echte inclusieve gemeente zijn, voor mensen met en zonder handicap, beperking of psychische kwetsbaarheid. Met het ondertekenen van dit manifest, laten we onze inwoners zien dat we hieraan werken, hierin willen leren en zo stap voor stap de doelen in het VN-verdrag waarmaken.

Iedereen doet mee manifestDit manifest is heel erg nodig. Nog te vaak wordt er geen rekening gehouden met mensen met een handicap. Nog te vaak ben je op jezelf aangewezen, terwijl je er psychisch helemaal doorheen zit. Maar ook omgekeerd wordt er vaak voor je gedacht, terwijl jij precies weet wat je zelf wel of niet
kunt.

Met dit manifest geven we het begrip inclusief een doel. Sterker nog, afgelopen maand bespraken we in de raad het nieuwe sportbeleid. Al in de eerste bespreking kwam de vraag op tafel, of dit sport- beleid echt zo inclusief was, als we beloofd hadden in dit manifest. Veel partijen hebben immers al getekend. Het heeft gemaakt dat er nu ook specifiek naar de doelen uit het verdrag wordt verwezen. Een mooi voorbeeld, wat mij betreft van hoe we als gemeenteraad van Deventer, een Europees verdrag, toepassen in ons eigen beleid en ik hoop daarmee het goede te doen voor de mensen in Deventer.

Deel dit bericht

Labels: ,