Thuislozen staan in de kou met postadres op het stadhuis

Meester Geertshuis.jpg
Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png
Door Arie de Niet op 8 maart 2022 om 20:00

Thuislozen staan in de kou met postadres op het stadhuis

Wij geloven in de kracht van de samenleving. De overheid mag van ons soms wel wat bescheidener zijn. De gemeente kan niet alle problemen oplossen en kan dat al helemaal niet altijd beter. Soms is het juist goed om iets over te laten aan maatschappelijke organisaties. Dat geldt bijvoorbeeld voor het postadres van een groep thuislozen. Dat is nu prima geregeld bij het Meester Geertshuis, maar toch moet het postadres van de gemeente naar het stadhuis. En daarmee staan ze behoorlijk in de kou.

Wij vinden het belangrijk dat de overheid die kracht van de samenleving waardeert en benut. Er zijn veel organisaties, kerken, verenigingen en stichtingen die op allerlei manieren een onmisbare bijdrage leveren aan de sociale cohesie in Deventer. Denk bijvoorbeeld aan plekken als De Ontmoeting en het Meester Geertshuis, maar ook aan buurthuizen, speeltuinverenigingen en sportclubs. Al deze organisaties drijven op betrokken vrijwilligers. De gemeente moet deze organisaties koesteren en de ruimte geven om te doen waar ze goed in zijn. En ze niet voor de voeten gaan lopen. Zeker niet als het kwetsbare mensen betreft.

Dat dreigt mis te gaan bij de postadressen van een aantal thuislozen. Die hebben ze nu bij het Meester Geertshuis. Ze kunnen daar heel vaak terecht en worden dan gezien en geholpen met hun post. De gemeente Deventer wil nu zonder duidelijke motivatie dat het postadres naar het stadhuis gaat. Daar kunnen ze dan ééns in de twee weken een uurtje terecht om hun post te gaan halen. Dat gaan ze niet doen omdat in het algemeen de drempel naar het stadhuis voor hen heel hoog is (sommige mogen niet eens naar binnen!) en omdat het niet meevalt het tijdstip en de dag te onthouden als je je leven toch al niet op orde hebt. Gevolg: de post (vaak ook nog van de gemeente zelf) wordt niet opgehaald en deze groep raakt verder uit beeld.

Het is een mooie oplossing op papier, maar één die in de werkelijkheid niet werkt. We hebben om meer uitleg gevraagd, maar stuiten tot nu toe op dichte deuren. Wij willen dat de gemeente bij een besluit niet alleen naar allerlei regels kijkt, maar ook oog heeft voor de mensen die het betreft. En dat is precies waar het hier mis lijkt te gaan.

Labels: ,