Afscheid als raadslid

afscheid Henrike Nijman 1.jpg
Henrieke_Nijman_2_Profielfotos_2022_blank_3.png
Door Henrike Nijman op 1 april 2022 om 20:00

Afscheid als raadslid

Het moment waarvan je weet dat het gaat komen. Zo voelde het woensdagavond. Afscheid nemen van mijn functie als raadslid en met mij namen er nog 18 mensen afscheid. Het was geen somber gedoe, het was een feestje. Ik kijk enorm goed terug op de afgelopen 10 jaar en ook op de afgelopen campagne. Het was mooi om op deze avond van alle raadsleden nog eens hun stokpaardje, of hun drive te horen. Het was genieten van de (insite) grapjes. Het was hartverwarmend om daar ook de fractie en een deel van het bestuur te treffen.

Het is ook een mooi moment om richting de raad een statement te maken. Ik hoop dat ik de toehoorders nog wat wijze woorden mee heb kunnen geven. Want hoewel politiek hard kan zijn, heb ik er ook oprecht mooie gesprekken gehad. Hoe star regels soms zijn, we hebben overal de menselijke maat bespreekbaar gemaakt. En dat kan ik doen omdat ik weet dat ik het niet voor mijzelf hoef te doen. Ik heb nog een keer mogen vertellen over mijn drijfveer:

In deze rechte Bijbel staan de teksten over recht gearceerd. En mijn drive staat in Micha 6:8: “De Heer heeft jullie al verteld wat Hij van jullie verlangd. Hij heeft bekend gemaakt wat goed is. Hij vraagt alleen dit; wees eerlijk, rechtvaardig en trouw en denk niet alleen aan jezelf, maar leef dichtbij God.”

Als ik dichtbij God leef dan gaat mijn blik open naar de mensen om me heen. Dat dat is waarvoor ik het mag doen. Dat ik nooit in de raad het voor mezelf hoef te doen. Het gaat niet om welk resultaat ik haal. Ik ben ongelooflijk trots op hoe we als raad in staat zijn over onze politieke schaduw heen te springen.

Ik blijf de fractie ondersteunen vanuit deze drijfveer en ik hoop en bid dat we de komende jaren met elkaar het goede mogen zoeken en bereiken voor de jeugd, de kwetsbare inwoners van onze gemeente, onze senioren en ieder die een beroep doet op onze hulp.

Henrike Nijman

Afscheidsrede van Henrike (volledige tekst)

Toen ik jaren geleden begon als raadsopvolger zeiden mensen tegen mij “die politiek,  ik zou dat niet kunnen”. Tja, kunnen dacht ik toen. Je mag het ook leren.  En het allermooiste vind ik dan ook dat ik zoveel geleerd heb. Ik heb de stad van een andere kant leren kennen. Ik heb van jullie mogen leren als raadsleden, van de griffie, van de ambtenaren en de wethouders. Maar ik heb vooral heel veel mogen leren van jullie als personen. Ik ben heel veel mensenkennis wijzer geworden. Daar wil ik jullie voor bedanken.

En als ik dan bedenk wat we bereikt hebben, dan kan ik alleen maar in ‘we’ spreken. Want in mijn eentje kom ik er niet. Ik ben maar één van de 37. Dat heb ik me altijd gerealiseerd en ik ben jullie enorm dankbaar dat er in deze raad altijd de sfeer is geweest, dat mijn stem net zo telt als die van ieder ander. En ik weet ook dat ik het niet alleen hoef te doen. Een thuisfront wat achter me staat, een fractie met fractievolgers die met net zoveel passie werken als ik. Maar ik weet me ook geroepen door een drive waaruit ik dit werk mag doen. Ik heb jullie de afgelopen jaren niet vaak met Bijbelteksten om de oren geslagen, maar ik heb vanavond mijn Bijbel bij me. In deze rechte Bijbel staan de teksten over recht gearceerd. En mijn drive staat in Micha 6:8: “De Heer heeft jullie al verteld wat Hij van jullie verlangd. Hij heeft bekend gemaakt wat goed is. Hij vraagt alleen dit; wees eerlijk, rechtvaardig en trouw en denk niet alleen aan jezelf, maar leef dichtbij God.”

Als ik dichtbij God leef dan gaat mijn blik open naar de mensen om me heen. Dat dat is waarvoor ik het mag doen. Dat ik nooit in de raad het voor mezelf hoef te doen. Het gaat niet om welk resultaat ik haal. Ik ben ongelooflijk trots op hoe we als raad in staat zijn over onze politieke schaduw heen te springen. En speciaal de woordvoerders op het sociaal domein ben ik dankbaar hoe we met elkaar voor de jeugd het goede hebben kunnen doen. Daar zit mijn passie, daar klopt mijn hart. Ik ben trots dat we dat samen hebben kunnen doen.

En over 2 weken mag ik als opvolger beëdigd worden om op dat stukje verder te gaan. Ik zal niet alles meer in eigen persoon doen, en dat hoeft ook niet. Het is goed dat er een nieuwe groep mensen verder gaat op dit domein. In de politiek zijn we immers allemaal passanten. Maar de passie voor dit onderwerp is er en daar klopt mijn hart. Daar bent u, het spijt me, nog niet van mij af. Ik zal me blijven inzetten om recht te doen, op de plekken waar ik sta. En ik doe dat graag met jullie samen. Ik zie uit naar een nieuwe periode met nieuwe mensen om verder mee te mogen werken.

Ik wens de nieuwe raad ook dat toe, dat zij recht mogen maken wat in Deventer nog recht te maken is.

Labels: ,