Handhaving opkopersregister bij kringloopwinkels opschorten

944x390_reshare.jpg
Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png
Door Arie de Niet op 25 maart 2023 om 20:00

Handhaving opkopersregister bij kringloopwinkels opschorten

Kringloopwinkels zijn belangrijk voor de circulaire economie en voor mensen die weinig te besteden hebben. Door een nieuwe wet tegen heling moeten kringloopwinkels de spullen die binnenkomen bijhouden in een opkopersregister. Dat is een enorme administratieve last die het doel voorbij schiet. De kringloopwinkels in Deventer maken zich zorgen over de gevolgen. Via schriftelijke vragen hebben we het college gevraagd het opkopersregister voorlopig niet te handhaven.

Kringloopwinkels in Deventer

Deventer kent veel kringloopwinkels. Ze spelen een belangrijke rol in de circulaire economie. Gebruikte spullen die overbodig zijn geworden worden niet weggegooid, maar krijgen een nieuw leven bij een nieuwe eigenaar. Ook voor inwoners die weinig te besteden hebben bieden de kringloopwinkels een goed bereikbaar alternatief. De branche is divers: er zijn kringloopbedrijfjes, maar ook stichtingen met een ideëel doel. In Deventer gaat het om bijvoorbeeld Het Goed, het Leger des Heils, de Ontmoeting, de Lepra winkel en de Terre des Hommes winkel. Er werken veel vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Digitaal opkopersregister

Een nieuwe wet verplicht kringloopwinkels bijna alle spullen die binnen komen te registreren in een digitaal of papieren opkopersregister. In het register moeten naam en adres van degene die de spullen aanlevert worden geregistreerd. De registratie is bedoeld om heling van gestolen spullen tegen te gaan.

Adminstratieve last

De wet schiet echter zijn doel voorbij. Onder de kringloopwinkels is onrust ontstaan vanwege de administratieve rompslomp die de verplichte registratie met zich meebrengt. Ze werken vaak met veel vrijwilligers voor wie de registratie een behoorlijke belasting is. Bovendien werpt de registratie een extra drempel op voor het aanleveren van goederen, die (zeker bij de ideële kringloopwinkels) vaak gratis worden ingebracht. De kringloopwinkels hebben vragen hoe ze aan deze wet moeten voldoen en of ze met sluiting worden bedreigd als ze dat niet kunnen. 

Handhaving opschorten

De gemeenten moeten deze wet handhaven. Er zijn voorbeelden van overijverige gemeenten die dat ook doen (Zutphen, Den Haag) en kringloopwinkels laten bezoeken door handhavers. Dat hebben we in Deventer nog niet gehoord, maar om dat te voorkomen hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. We willen weten hoe het in Deventer zit met de regels heeft voor de handel in tweedehands goederen. We hebben verder gevraagd of de gemeente de handhaving wil opschorten totdat dit knelpunt in de nieuwe wet is opgelost.

Labels: ,