Stem van kinderen en jongeren moet gehoord worden

Kinderen op de fiets in bos.jpg
Henrieke_Nijman_2_Profielfotos_2022_blank_3.png Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png
Door Henrike Nijman, Arie de Niet op 19 april 2024 om 13:00

Stem van kinderen en jongeren moet gehoord worden

Gemeenteraad stemt unaniem voor kinderrechtentoets en het beter betrekken van jongeren

Veel beleid van de gemeente gaat over kinderen en jongeren of over hun toekomst. Toch is het de vraag of hun belangen en rechten voldoende worden meegenomen bij het maken van het beleid. We betrekken jongeren weinig bij besluiten en stemrecht heb je pas vanaf 18 jaar. Dat kan beter. De ChristenUnie heeft daarom met vier andere partijen voorstellen ingediend voor een kinderrechtentoets en het beter betrekken van jongeren. We zijn blij dat de voorstellen unaniem zijn aangenomen. 

Volgende generatie krijgt een stem in het beleid 

Voorstellen kinderrechtentoets en jongerenparticipatie geven kinderen en jongeren een stem Deventer loopt voorop In de raadsvergadering van 17 april dienden GroenLinks, PvdA, D66, ChristenUnie, Gemeentebelang en met als mede-indieners Deventer Sociaal en Denk, twee voorstellen in over een kinderrechtentoets en jongerenparticipatie. Het eerste plan betreft het instellen van een kinderrechtentoets op het beleid vanaf 2025, waarbij specifiek wordt gekeken naar de effecten van maatregelen op kinderen. Het tweede voorstel vraagt het gemeentebestuur een actieplan te maken over hoe jongeren vroegtijdig bij participatietrajecten kunnen worden betrokken. De indieners zijn erg blij dat beide voorstellen unaniem door de raad werden aangenomen en hiermee de jongeren en volgende generatie(s) een stem wordt gegeven in het beleid.  

Jongeren beter betrekken 

Helaas zijn niet veel jongeren actief betrokken bij de politiek en zijn ze soms ook lastig te bereiken voor overheden. Daarom vinden de indieners het belangrijk dat hiervoor een actieplan wordt opgesteld. Hierin wordt gevraagd om duidelijk te maken hoe jongeren vroegtijdig betrokken worden in participatietrajecten, waarbij het geen “vinkje” wordt dat ze gehoord zijn, maar waarbij jongeren daadwerkelijk de mogelijkheid hebben gehad om tijdig, actief en inhoudelijk mee te denken. Ook wordt het gemeentebestuur gevraagd hoe de bestaande netwerken met jongeren in stand gehouden gaan worden en waar het mogelijk is deze te verbinden met andere jongerennetwerken. Dit voorstel vraagt ook om in het actieplan aan te geven hoe de (burgerschaps)vaardigheden en andere kennis van jongeren verbeterd kan worden om er voor te zorgen dat ze beter gehoord kunnen worden.  

Kinderrechtentoets 

Het tweede voorstel gaat over het instellen van een kinderrechtentoets als standaardprocedure bij de ontwikkeling en evaluatie van beleidsstukken die impact hebben op kinderen op de korte en lange termijn. Het voorstel vraagt om het opstellen van een richtlijn voor de kindertoets met daarin concrete criteria voor het beoordelen van de effecten van beleid(smaatregelen) op kinderen, waarbij ook rekening wordt gehouden met verschillende leeftijdsgroepen en achtergronden. Het is de bedoeling dat het gemeentebestuur de afwegingen die op basis van de kinderrechtentoets worden gemaakt duidelijk weergeeft in de voorstellen die het bestuur naar de raad stuurt. Ook bevat het voorstel de oproep om minimaal een keer per jaar met de raad in gesprek te gaan over deze kinderrechtentoets en de effecten hiervan. Doordat de raad unaniem met dit voorstel instemde is Deventer de eerste gemeente van Nederland met een dergelijke toets. Iets om trots op te zijn!  

indienders moties kinderrechtentoets en jongerenparticipatie

Lange voorbereiding 

Aan beide voorstellen is door de indienende partijen ongeveer een klein jaar gewerkt. Vanuit de ChristenUnie was Henrike Nijman intensief betrokken. De unanieme uitslag is dan ook een mooi sluitstuk van dit voortraject: nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en er daadwerkelijk voor te zorgen dat jongeren beter worden betrokken en de belangen van kinderen altijd zorgvuldig worden meegewogen. De indieners hebben er alle vertrouwen in dat het gemeentebestuur hier haar uiterste best voor gaat doen.  

Labels: , ,