ChristenUnie tegen hoogbouw in Voorstad

Deventer-vogelperspectief
Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png Jasper_Buist_Profielfotos_2022_blank_6.png
Door Arie de Niet, Jasper Buist op 10 mei 2024 om 16:00

ChristenUnie tegen hoogbouw in Voorstad

Een paar weken geleden behandelde de gemeenteraad de Visie op hoger bouwen in Deventer. We zijn positief over de visie omdat het een helder kader geeft voor hoogbouw. De ChristenUnie heeft wel bezwaar tegen hoogbouw in Voorstad. We hebben een amendement ingediend om hoogbouw op het volkstuinencomplex achter de Rozengaarderweg te voorkomen. De gemeenteraad koos helaas voor het belang van de projectontwikkelaars. 

Goed dat er een kader is voor hoogbouw

Deventer heeft een visie op hoogbouw hard nodig. Tot nu toe wordt de bouwhoogte vooral bepaald door projectontwikkelaars. Ze maken plannen die zorgen voor maximale opbrengst uit dure grond en daarvoor kun je het beste de hoogte in. Het speculeren op hoogbouw drijft de prijs van de grond op. Dat geeft regelmatig problemen met de omgeving. Recente voorbeelden zijn de Tapijtfabriek (in Voorstad) en Senzora (in de Raambuurt). 

De visie op hoger bouwen geeft aan waar hoger gebouwd mag worden. Bovendien vragen we bij gebouwen van meer dan 30 meter een hoogbouweffectrapportage om de inpassing in de omgeving en de beeldkwaliteit te kunnen beoordelen. We zijn blij me de duidelijkheid die de visie geeft aan de gemeenteraad, de inwoners en aan projectontwikkelaars. 

Hoogbouw past niet bij Voorstad

We zijn minder blij met de detailkaart van het gebied rond de binnenstad. Op de kaart is het volkstuinencomplex tussen de Rozengaarderweg en het spoor aangemerkt als "Schil rondom binnenstad t/m 40 m (ca. 13 bouwlagen)". De rest van Voorstad valt in de categorie "Laagbouw t/m 10 meter". Dat is nogal een fors verschil in bouwhoogte. De omwonenden hebben bij de inspraak aangegeven dat ze het daar niet mee eens zijn.

Visiekaart Hoger Bouwen uitsnede centrum & schil - met markering

Ook wij hebben bezwaar tegen de keuze van het college. Het college trekt dit gebied steeds bij De Kien en daarmee bij de schil rondom de binnenstad. We hebben daar al eerder tegen geprotesteerd. In de visie worden gebieden met verschillende bouwhoogte gescheiden door logische grenzen als spoor, grote wegen of water. Het volkstuinencomplex wordt door het spoor gescheiden van De Kien en is onmiskenbaar onderdeel van Voorstad. Het ligt volgens ons dan ook in lijn met de visie om het gebied in dezelfde zone als Voorstad in te delen. 

Het tweede bezwaar gaat over de participatie die tekort schiet. De bewoners van Voorstad hebben meerdere keren aangegeven dat ze betrokken willen worden bij de ontwikkeling van het gebied. Dat is ook toegezegd door voormalig wethouder Grijsen. Het is belangrijk om je als gemeente aan dit soort beloftes te houden. Maar wat is het geval: de omwonenden zijn niet meegenomen in de participatie van de Visie op hoger bouwen terwijl deze keuze grote impact heeft op hun omgeving. 

Raad kiest voor het belang van projectontwikkelaars

We hebben een amendement ingediend om het kaartje in de hoogbouwvisie aan te passen en het volkstuinencomplex achter de Rozengaarderweg in te delen in de zone "Laagbouw t/m 10 meter". Helaas is het amendement verworpen. Voor een meerderheid van de gemeenteraad weegt het belang van een projectontwikkelaar blijkbaar zwaarder dan dat van de omwonenden in Voorstad.  

De gemeenteraad was bepaalt niet consequent, want waar de grens om Voorstad niet heilig is, is de grens om Schalkhaar dat blijkbaar wel. Op de kaart lag het dorp Schalkhaar binnen de stadsrand van Deventer. Een amendement om Schalkhaar buiten de stadsrand van Deventer te plaatsen werd wel aangenomen. Voor de toegestane bouwhoogte maakt dat overigens helemaal niets uit.

Uiteindelijk hebben we wel voor de visie gestemd omdat het ook voor de bewoners van Voorstad beter is als er wel een kader is voor hoogbouw. De komende tijd zullen wij ons blijven inzetten voor het betrekken van de bewoners bij de ontwikkelingen in hun achtertuin. 

Labels: , ,