Betaalbaar alcoholvrij bier bij evenementen
Bij dorpsfeesten en evenementen in de gemeenten Deventer is het gebruik van alcohol vaak de norm. Regelmatig is alcoholvrij bier fors duurder dan gewoon bier en het komt zelfs voor dat er helemaal geen alcoholvrij bier te krijgen is. Wij vinden dat onwenselijk. Het past ook niet bij het Preventie- en handhavingsplan alcohol dat onlangs door de raad is vastgesteld. We hebben daarover vragen gesteld aan het college.
In Deventer kunnen we prachtige beleidsdocumenten schrijven. Maar met documenten bereik je niets, want het gaat om de uitvoering. In januari is het Preventie- en handhavingsplan alcohol door de raad behandeld. In het plan staan mooie voornemens en concrete maatregelen om overmatig gebruik van alcohol onder alle leeftijdsgroepen terug te dringen. Met al ons preventiebeleid willen we van Ziekte en Zorg naar Gezondheid en Gedrag. Preventie rond alcohol heeft veel steun in de raad. In de raadsvergadering is zelfs een motie aangenomen om alcoholreclame in de openbare ruimte zoveel mogelijk tegen te gaan.
Maar daarmee zijn we er nog niet. Onlangs kreeg de raad een brief van een inwoner (werkzaam in de zorg) die zich er over verbaast dat op dorpsfeesten en kermissen alcoholvrij bier anderhalf tot twee keer zo duur is als gewoon bier. Bij de IJsselloop (Nota Bene een sportief evenement) was er na afloop bij de afterparty bij De Boreel zelfs helemaal geen alcoholvrij bier te krijgen. De keuze was daar bier (alcohol) of frisdrank (suiker). Dat past niet bij onze mooie voornemens rond preventie.
We hebben de verantwoordelijke wethouders Ilse Duursma (evenementen) en Rob de Geest (preventie) gevraagd hoe zij hier tegen aankijken. We hebben ook gevraagd of het mogelijk is eisen te stellen aan de beschikbaarheid en prijs van alcoholvrij bier op evenementen. Bijvoorbeeld via vergunningverlening of subsidieverstrekking. Via de alcohol- en evenementenvergunning blijkt dat lastig. Subsidies bieden wel mogelijkheden, maar veel evenementen krijgen geen subsidie.
Maar niet alles hoeft met dwang. Een goede voorzet en een beetje aandringen kan ook het verschil maken. Het college spreekt (op verzoek van de raad) met de dorpsfeesten over de regels en kosten van evenementen. Dat is een prima gelegenheid om ook het preventiebeleid rond alcohol ter sprake te brengen. Ook met andere organisatoren van evenementen is de gemeente regelmatig in gesprek. Maak bij die gesprekken duidelijk dat wat de gemeente betreft de norm is dat er voor de prijs van een biertje ook een alcoholvrij alternatief beschikbaar moet zijn. De wethouders hebben toegezegd dat ze daarmee aan de slag gaan.