Begroting biedt ruimte voor verbetering

Seizoen 3.jpg
Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png
Door Arie de Niet op 10 november 2024 om 17:00

Begroting biedt ruimte voor verbetering

Algemene beschouwingen bij de begroting 2025

Op woensdag 6 november is de begroting van 2025 besproken. Dit draaiboek voor het derde seizoen van deze coalitie is een stap vooruit ten opzichte van de Voorjaarsnota. De begroting is sluitend en de vooruitzichten zijn verbeterd. We zijn blij dat onze WMO tarieven omhoog gaan. Als ChristenUnie-fractie zien we financiële ruimte om het speelbeleidsplan en het preventie- en handhavingsplan alcohol zonder concessies uit te voeren. Lees hier de algemene beschouwingen van de ChristenUnie.

Kritische kanttekeningen bij de Voorjaarsnota

Als ChristenUnie-fractie hebben wij kritische kanttekeningen geplaatst bij de Voorjaarsnota, oftewel het script van seizoen 3 van de real-life soap Dichtbij, Betrokken en Bevlogen (de titel van het coalitieakkoord). Onze kritiek richtte zich onder meer op:

  • het presenteren van een niet-sluitende begroting; 
  • het maken van fraaie beleidsplannen terwijl er geen geld wordt vrijgemaakt voor de uitvoering. 

In juli hebben we met wisselend succes via moties geprobeerd richting te geven aan de uitwerking van het script. De verhaallijnen zijn deze zomer verder uitgediept door het college, wat heeft geresulteerd in het draaiboek dat nu voor ons ligt, oftewel de begroting voor 2025. Vandaag staat de vraag centraal of we daadwerkelijk een half miljard willen besteden aan seizoen 3 van deze coalitie. 

Deze begroting is een verbetering

We hebben het draaiboek zoals altijd getoetst aan onze speerpunten:

  • Zijn we echt dichtbij? Is er ruimte en zorg voor kwetsbaren, jongeren en vrijwilligers?
  • Zijn we echt betrokken? Zijn we een betrouwbare overheid die verbinding zoekt met haar inwoners?
  • Zijn we echt bevlogen? Blijven we koersvast op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie? 

We zijn verheugd te constateren dat het is gelukt om een sluitende begroting te presenteren zonder pijnlijke bezuinigingen. De vooruitzichten zijn dusdanig verbeterd dat wat ons betreft vastgesteld beleid zonder concessies kan worden uitgevoerd. We zien ook dat onze motie voor reële WMO-tarieven goed is uitgevoerd. Het nieuwe WMO-tariefvoorstel is positief ontvangen. Het zorgt voor ruimte om goede ondersteuning te bieden tegen een marktconform tarief. Complimenten hiervoor. 

We hebben wel wat ideeën om het derde seizoen nog wat sterker te maken. Daarom dienen we twee amendementen in om de uitvoering van het speelbeleidsplan en het preventie- en handhavingsplan alcohol mogelijk te maken.

Nog even over Samen onder één Dak

Ik wil graag nog even terugblikken op de dramatische ontwikkelingen van een jaar geleden, vol onverwachte wendingen. Ik doel op de aflevering "Samen onder één Dak". Het besluit was een anticlimax; de raad was scherp verdeeld.

We zien een aantal showstoppers in het project dat Het Burgerweeshuis en de Deventer Schouwburg onder één dak moet brengen: 

  • Lukt het de organisaties om tot een gezamenlijke visie komen voor het pand en de samenwerking? 
  • Is het project – zoals het college aangeeft – echt immuun voor inflatie en andere financiële tegenvallers? 
  • Gaan de afspraken binnen de VVE met Residence De Leeuwenbrug nog voor problemen zorgen? 

Dit dossier kan zomaar ontvlammen in seizoen 3. Dat zorgt merkbaar voor een krampachtige houding ten opzichte van de raad.

Wees transparant

In Deventer hebben we eerder een vergelijkbare situatie meegemaakt, namelijk bij de bouw van het stadhuis. Destijds is de raad er in geslaagd over de verdeeldheid heen te stappen. Dat was mogelijk door een sterke projectleider, open communicatie en maximale transparantie. Zowel voor- als tegenstanders van het besluit konden daardoor uiteindelijk achter het resultaat gaan staan.

We bevinden ons nu in een soortgelijke situatie. College, als u wilt dat Samen onder één Dak een succes wordt en dat zowel de inwoners als de raad de gekozen weg omarmen, wees dan transparant. Neem ons mee en informeer ons tijdig – over wat goed gaat, maar vooral ook over wat niet goed gaat, de knelpunten en (mogelijke) tegenslagen. 

Niemand zit te wachten op dramatische plotwendingen en bestuurlijke cliffhangers, u waarschijnlijk nog het minst. Wees daarom transparant en maak er een voorspelbaar en saai derde seizoen van. 

Labels: , , ,