Meer groen, minder hitte: Deventer neemt maatregelen voor klimaat

Meer groen, minder hitte
topbanner janneke.jpg
Door Janneke Lindenholz op 25 mei 2021 om 18:16

Meer groen, minder hitte: Deventer neemt maatregelen voor klimaat

De gemeente Deventer werkt middels het ‘Deventer Klimaatadaptatieprogramma’ aan initiatieven om de leefomgeving klimaatbestendig te maken. Want door het veranderende klimaat krijgen we steeds meer te maken met extreme droogte en hitte en met wateroverlast door hevige regenbuien. Met de plannen van de gemeente willen we dit voorkomen. Door onder andere te zorgen voor meer groen en minder betegeling, en door anders om te gaan met regenwater. De gemeente pakt de huidige knelpunten aan, zoals oplossingen voor locaties met extreme wateroverlast, realiseren van koelteplekken of aanplant van bomen. Het doel is dat in 2050 Deventer volledig klimaatadaptief is ingericht.

Als ChristenUnie vinden wij het belangrijk dat de gemeente hier werk van maakt, omdat we allemaal de gevolgen zien van het veranderende klimaat: iedereen krijgt te maken met wateroverlast en we hebben het snikheet in de zomers. Het is duidelijk dat er iets moet veranderen.

Wat kan ik zelf doen?

Inwoners van de gemeente mogen zelf ook verantwoordelijkheid nemen als het gaat om de zorg voor de schepping. Naast de plannen die de gemeente oppakt, kunnen we zelf ook veel doen, vaak op eenvoudige wijze. Een greep uit de mogelijke initiatieven:

  • Koppel je regenpijp af en/of plaats een regenton. Door het regenwater de tuin in te laten stromen, help je overbelasting van het riool voorkomen. Ook wordt schade door droogte beperkt wanneer het grondwater met regenwater wordt aangevuld. Je kunt hiervoor subsidie aanvragen bij de gemeente.
  • Zorg voor meer groen, bijvoorbeeld op het dak van de schuur of carport. Meer groen zorgt voor verkoeling en voorkomt zo hittestress. Ook zorgt meer groen voor een grotere biodiversiteit, met meer vogels en insecten in de tuin. Natuur- en milieueducatiecentrum de Ulebelt biedt hierbij graag ondersteuning.
  • Doe mee aan het NK Tegelwippen door je tuin te onttegelen. In een betegelde tuin wordt regenwater belet om de grond in te zakken. Een tuin met minder tegels en meer groen kan overtollig regenwater beter verwerken en is beter bestendig tegen hittestress. Het NK Tegelwippen duurt tot en met 30 september. Je doet mee door een foto in te sturen van de situatie voor en na de onttegeling, via www.nk-tegelwippen.nl. Hulp nodig bij het onttegelen? Wij komen graag helpen!Neem hiervoor contact op met de fractie.
  • Benader een van de regenwaterambassadeurs in jouw dorp of wijk. Dit zijn inwoners van de gemeente die zelf al veel stappen hebben gezet op het gebied van klimaatadaptatie en die hun kennis en ervaring graag met je delen. Door het geven van advies, maar ook door een helpende hand. Neem hiervoor contact op met Willem Seine via seine@natuurenmilieuoverijssel.nl.
  • Doe inspiratie op bij het Duurzaamheidscentrum Deventer in het stadhuis, waar veel informatie te vinden is over maatregelen die de leefomgeving klimaatadaptief maken.

Zo werken we samen toe naar een klimaatadaptief Deventer in 2050. Want een goed klimaat is voor iedereen, zowel mens, dier als plant, relevant.

Meer informatie over de initiatieven van de gemeente én wat je zelf kunt doen, is te vinden op www.deventerstroomt.nl.

Deel dit bericht

Labels: , ,