Duurzaam doen we samen

Duurzaamheid in Deventer
Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png
Door Arie de Niet op 14 maart 2022 om 00:20

Duurzaam doen we samen

Een eerlijk verhaal over windenergie

Ook de gemeente Deventer moet z'n verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie. In de komende raadsperiode willen wij niet praten, maar concrete resultaten. Het eerlijke verhaal is dat we daar ook windenergie voor nodig hebben. Duurzaam doen we samen, dus we zorgen voor draagvlak en stellen samen vast waar en hoe we windmolens plaatsen.

Concrete resultaten

Wij willen concrete resultaten voor duurzame opwekking van energie. De gemeenteraad heeft beloofd om voor 2030 een bijdrage te leveren aan de 55% CO2 reductie door zelf energie op te wekken in Deventer. Onder die belofte ligt een concreet en haalbaar plan voor de opwekking van energie met voornamelijk zon (op dak en op land) en wind. De zichtbare gevolgen van klimaatverandering en de onwenselijke afhankelijkheid van gas uit Rusland, onderstrepen het belang om aan de doelstelling vast te houden. 

Windverkenning moet opnieuw

De windverkenning voor windmolens tussen Bathmen en Colmschate is jammerlijk mislukt. De oorzaak daarvoor is dat er een paar stappen zijn overgeslagen in de participatie. Plaatsing van windmolens bij de Bannink leek bij voorbaat een voldongen feit. In de windverkenning worden een stuk of 10 locaties in de hele gemeente genoemd. Het is onduidelijk waarom de andere locaties niet in overweging zijn genomen. Bovendien leek er in alle inspraak weinig ruimte om uitgangspunten zoals de hoogte of de afstand tot woningen aan te passen.

Hoe moet het dan wel? Wat ons betreft beginnen we opnieuw. We vertrekken bij de windverkenning die er ligt, maar willen een veel betere en bredere participatie. De ambitie voor duurzame opwekking blijft, maar alle locaties zijn weer in beeld en de discussie moet open kunnen worden gevoerd. Het gesprek moet gaan over het kader en de voorwaarden waarbinnen windenergie in Deventer mogelijk is. Het vraagt van het gemeentebestuur ook de bereidheid om bezwaren en angsten serieus te nemen en de kaders aan te passen als dat nodig is.

Lokaal eigenaarschap

Wat wij zelf graag zouden willen toevoegen aan het kader is lokaal eigenaarschap. Als we windmolens plaatsen, is het belangrijk dat het onze eigen windmolens zijn. Dat is ook belangrijk voor het vergroten van het draagvlak. Inwoners hebben dan niet alleen de lasten, maar ook de lusten, namelijk duurzame energie en financieel rendement.

Het eerlijke verhaal

Niemand wordt echt blij van grote windmolens. Ze zijn geen aanwinst voor ons coulisselandschap. Op afstand zijn ze nog redelijk te pruimen, maar niemand wil ze graag in de achtertuin. Vanwege het felle verzet dat regelmatig van omwonenden komt, is het voor politieke partijen (zeker als ze wat populistische neigingen hebben) aantrekkelijk om te roepen "we zijn voor duurzaamheid, maar tegen windmolens".

Het eerlijke verhaal over windenergie is dat we allemaal een huis vol elektrische apparaten hebben, een telefoon, een laptop en over een paar jaar een elektrische auto en een warmtepomp. Om die energiebehoefte te stillen is gewoon duurzame opwekking nodig. We kunnen grote stappen maken met zon op dak, zon op land en met wind op zee. Maar samen is dat nog niet genoeg voor onze energievraag. Bekijk bijvoorbeeld deze uitleg waarom 25.000 windmolens op de Noordzee niet voldoende is. Ook innovatieve energieopwekking gaat ons niet helpen. Dat is vaak kostbaar en de bijdrage daarvan is heel beperkt. We hebben dus ook echt wind op land nodig. Maar duurzaam doen we samen, dus maken we samen met inwoners de keuze waar en hoe in Deventer.

Labels: ,