BAD kan beter stoppen met bewindvoering

Dossiers_2012
Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png
Door Arie de Niet op 27 april 2022 om 15:00

BAD kan beter stoppen met bewindvoering

Als iemand niet in staat is z'n financiën op orde te houden, neemt het Budget Adviesbureau Deventer (BAD) de financiën over als bewindvoerder. Maar de dossiers zijn niet op orde en daarom mag het BAD van de rechter geen bewindvoering meer doen. Voor ons als ChristenUnie is schuldhulpverlening erg belangrijk. We kijken daarom erg kritisch naar de noodzaak van bewindvoering bij het BAD. Misschien kunnen we daar wel beter helemaal mee stoppen.

BAD mag geen bewindvoering meer doen 

Mensen onder beschermingsbewind geven hun financiën uit handen omdat ze het zelf niet kunnen regelen. Dat kan zijn vanwege grote schulden, maar bijvoorbeeld ook vanwege iemands lichamelijke of geestelijke toestand. Als de bewindvoering bij het Budget Adviesbureau Deventer (BAD), bij ons als gemeente Deventer, ligt, moeten ze er op kunnen vertrouwen dat ze goed worden geholpen.

Dat blijkt onvoldoende het geval. De rechter heeft zich daar duidelijk over uitgesproken. Het BAD mag geen bewindvoering meer doen voor klanten die onder de kantonrechter van Overijssel en Gelderland vallen en moet per 1 mei 2022 alle klanten hebben overgedragen aan andere bewindvoerders.

De boel is niet op orde

Ik heb me als nieuw raadslid sinds kort in dit dossier verdiept. Het onderzoek naar de kwaliteit van de bewindvoering van het BAD dat Kurtosis in juni 2021 heeft uitgevoerd was dan ook nieuw voor mij. Het beeld dat daarin wordt geschetst, is best wel somber. De conclusies en aanbevelingen zijn behoorlijk scherp. In juni 2021 was er nog een lange weg te gaan om de boel rond bewindvoering op orde te krijgen. Dat het dan in zo'n korte tijd niet lukt, verbaast mij in ieder geval niet.

Ik wil onderstrepen dat wij niet twijfelen aan de inzet, betrokkenheid en kundigheid van de medewerkers van het BAD. Daar ligt het niet aan. Maar als administratieve taken onnodig veel tijd kosten, er te weinig mensen zijn en er te weinig tijd is om taken goed uit te voeren, dan is het onvermijdelijk dat er fouten worden gemaakt. En die fouten hebben snel financiële consequenties voor klanten waarvoor het BAD juist de financiën op orde moest houden.

Op woensdag 20 april heeft de raad gesproken over de bewindvoering bij het BAD. Dat was op initiatief van de ChristenUnie, Deventer Sociaal en VVD, omdat het college nog overwoog om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter en een extern onderzoek wil laten uitvoeren.

Geen hoger beroep

Wij hadden onze twijfels bij het nut van een hoger beroep. De huidige rechtszaken hebben al erg veel tijd gekost. Wat schieten de cliënten onder bewindvoering op met verdere juridische strijd? Laten we als onze energie inzetten op doorvoeren van verbeteringen bij het BAD. We zijn blij dat het college zelf ook al tot dat inzicht is gekomen.

Extern onderzoek

Het college wil een externe analyse laten uitvoeren over "de discrepantie tussen het oordeel van de kantonrechter van de kwaliteit van bewindvoering BAD en de eerdere onderzoeken die zijn gedaan waarin de kwaliteit niet ter discussie staat (accountant, Kurtosis)." Volgens ons valt het wel mee met die discrepantie en is de vraagstelling dus verkeerd. Pas als je je problemen onder ogen durft te zien en hulp vraagt, kun je ze oplossen. Dat moet bekend klinken in de schuldhulpverlening. Omdat de tijd te kort was, spreekt de gemeenteraad een volgende keer verder over de vorm en de inhoud van de onderzoeksopdracht.

Doe niet wat je niet kunt

Voor ons is het zeer de vraag of we als gemeente Deventer zelf nog bewindvoering willen doen. We moeten als gemeente kunnen garanderen dat iedereen die bewindvoering nodig heeft, dat ook krijgt. Er zijn veel erkende bewindvoerders die dat kunnen. Daar moeten we goede afspraken mee maken over het accepteren van klanten. Als dat lukt, is dat voldoende en hoeven we zelf niet te doen wat we ook niet blijken te kunnen.

Labels: ,