Betere communicatie rond energiearmoede
De energiecrisis brengt huishoudens in Deventer in financiële problemen. Als gemeente mogen we deze inwoners niet laten vallen. Er is in Deventer veel financiële en praktische hulp beschikbaar, maar die hulp moet wel worden gevonden. De ChristenUnie heeft daarom met de VVD een voorstel gedaan om de communicatie rond energiearmoede te verbeteren. Iedereen moet weten waar je terecht kunt als je in de financiële problemen komt door huidige energiecrisis.
De gemeente keert namens het rijk de eenmalige energietoeslag van 1300 Euro uit. In Deventer hebben relatief veel mensen die er recht op hebben de toeslag ook daadwerkelijk aangevraagd. Maar als je energierekening met 400 Euro per maand stijgt, is dit extraatje alleen maar uitstel en geen afstel van de problemen.
Wordt de hulp wel gevonden?
Gelukkig zijn er veel organisaties actief in Deventer die financiële ondersteuning bieden of praktische adviezen om je energiegebruik snel en effectief omlaag te brengen. Die organisaties zijn onder andere het Budgetadviesbureau Deventer (BAD), Geldfit, het Duurzaamheidscentrum, de energiecoaches van de Deventer Energiecoöperatie en de afdeling inkomensondersteuning van de gemeente.
Deze organisaties hebben hun eigen communicatiekanalen (er zijn alleen al meer dan 4 verschillende websites) en hebben vaak een klein budget voor communicatie. De boodschap wordt beperkt onderling afgestemd en er wordt niet altijd goed naar elkaar doorverwezen. Bovendien is de drempel om hulp te vragen best wel hoog. De beschikbare middelen komen daardoor niet terecht bij de mensen die het nodig hebben. Dat is geen uniek Deventer probleem. Marianne van den Anker, de Rotterdamse ombudsman wil dat er zo snel mogelijk één gemeentelijk loket komt waar inwoners terecht kunnen als ze financieel in de problemen komen door de huidige energiecrisis.
Communicatie verbeteren
In het voorstel van Arie de Niet (ChristenUnie) en Eva Sipman (VVD) dat mee werd ingediend door PvdA, GroenLinks en Deventer Sociaal is gevraagd om de communicatie te verbeteren. Kort gezegd: goed samenwerken in de communicatie, de boodschap afstemmen, naar elkaar doorverwijzen. Het doel is te zorgen dat de organisaties beter worden gevonden en dat de drempel om hulp te vragen zo laag mogelijk is zodat de beschikbare middelen op de juiste plek komen. Wethouder Walder gaf als reactie dat de samenwerking in de communicatie al prima op orde is. Wij hebben daar echt andere signalen over gekregen. Het is daarom goed dat onze motie met ruime stemmen is aangenomen door de gemeenteraad.
Voorkomen energiearmoede
Voor de fractie van de ChristenUnie staat het voorkomen van energiearmoede hoog op de prioriteitenlijst voor het komende jaar. Als u zelf of iemand in uw omgeving door de stijgende energielasten in de problemen komt of niet (goed) wordt geholpen bij een hulpvraag dan horen we dat graag. Onze contactgegevens zijn op deze site onder Contact te vinden.