Schriftelijke vragen over veiligheid fietstunnel Rielerweg

fietstunnel_rielerweg_2.jpg
Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png
Door Arie de Niet op 28 oktober 2022 om 16:46

Schriftelijke vragen over veiligheid fietstunnel Rielerweg

Naar aanleiding van een ernstig ongeval in de fietstunnel aan de Rielerweg hebben we schriftelijke vragen gesteld over de veiligheid van de tunnel. De slechte verlichting en de gevaarlijke constructie van de verlichting hebben bij het ongeval een grote rol gespeeld. Het slachtoffer heeft er blijvend letsel aan overgehouden. We hopen dat het college snel in actie komt en de tunnel veiliger maakt. 

Het ernstig fietsongeval vond plaats in april 2021. Een snorscooter reedt Marieke aan terwijl ze met haar dochter door de tunnel aan de Rielerweg fietste. Haar dochter bleef ongedeerd, maar de Marieke raakte ernstig gewond. Zie voor meer achtergrond het bijgevoegde artikelen in De Stentor.

Een paar weken geleden heb ik met Marieke gesproken. Haar herstel heeft lang geduurd. Ze heeft door het ongeval blijvend hersenletsel opgelopen en moet leren leven met afasie. Dat betekent dat ze niet goed uit haar woorden kan komen. Ze zal nooit volledig herstellen en kan het werk dat zo voor het ongeval deed, niet meer goed doen.   

Gebrekkige verlichting en gevaarlijke constructie

De primaire oorzaak van het ongeval is een fout van de snorscooterrijder die al bellend te hard reed en op de verkeerde helft van het fietspad kwam waardoor hij frontaal op het slachtoffer knalde. Maar de omstandigheden ter plekke hebben ook een grote rol gespeeld bij de oorzaak en de ernst van het ongeval.

De fietstunnel is slecht verlicht. Met name overdag als de zon volop schijnt is de fietstunnel een groot donker gat. Als je aan komt rijden is het daardoor moeilijk te zien of er andere fietsers, wandelaars of obstakels in de tunnel zijn. Op de foto bij dit artikel is goed te zien hoe donker te fietstunnel is op een zonnige herfstdag. 

De verlichting is opgenomen in een harde, puntige constructie van ijzer en steen. Aan de zuidkant grenst die constructie direct aan het fietspad. Een kleine stuurfout of uitwijkingsmanoeuvre leidt snel tot een aanvaring met deze constructie voor de verlichting. Het fietspad is hier weinig “vergevingsgezind” als er fouten worden gemaakt. 

Veiligheid snel verbeteren

De fietstunnel aan de Rielerweg is onderdeel van het hoofdfietsroutenetwerk. Er passeren veel fietsers uit van Schalkhaar, Vijfhoek, Colmschate die naar het centrum of het station willen. Ook veel scholieren maken gebruik van deze route. Onder andere de leerlingen van basisschool De Kleine Planeet. Veiligheid is daarom extra van belang. 

We hebben vragen gesteld aan het college over de veiligheid van de fietstunnel. We willen graag weten wat er op korte en lange termijn kan worden gedaan aan de verlichting en de obstakels. We wachten nog op antwoord, maar hopen dat de gemeente de problemen met de veiligheid van de tunnel onderkent en snel in actie komt.

Marieke raakte zwaargewond bij ‘levensgevaarlijke’ fietstunnel in Deventer: 'Je leven verandert compleet’

Onze schriftelijke vragen (deventer.raadsinformatie.nl)

Deel dit bericht

Labels: , ,