Eindelijk beweging bij briefadressen

Dakloos
Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png
Door Arie de Niet op 29 mei 2023 om 19:00

Eindelijk beweging bij briefadressen

De briefadressen blijven ons bezighouden. Dak- en thuislozen kunnen een briefadres aanvragen zodat ze post kunnen ontvangen. In Deventer kan dat maar op één plek, namelijk bij de gemeente zelf. Daar kun je maar eens per twee weken je post ophalen en het is gekoppeld aan drang en dwang. We zijn achter de schermen al meer dan een jaar bezig om te zorgen voor een meer menselijke benadering van de dak- en thuislozen. Met resultaat, want het college komt eindelijk in beweging. 

Nog altijd geen werkwijze

Veel dak- en thuislozen hadden een briefadres bij het Meester Geertshuis. Dat functioneerde prima, maar de gemeente wil meer zicht op dak- en thuislozen, dus moesten alle briefadressen vanaf 1 januari 2022 naar het stadhuis. De gemeente Deventer heeft wel de taak naar zich toe gehaald, maar zich niet goed voorbereid. In antwoord op onze schriftelijke vragen uit oktober is aangegeven dat er een werkwijze zou komen. Maar we zijn anderhalf jaar verder en we wachten er nog steeds op. We hebben er twee weken geleden nog een keer naar gevraagd en toen bleek dat de werkwijze pas na de zomer klaar is. 

Beroerde uitvoering

Het probleem is dat de uitvoering van de briefadressen ronduit beroerd is. Je kunt alleen post ophalen op de 2e en 4e donderdag van de maand. Het Meester Geertshuis en Iriszorg (nachtopvang) geven allebei aan dat het niet voldoende is. Ze zien dat mensen die al problemen hebben er nog extra problemen bijkrijgen doordat ze simpelweg niet op tijd kunnen reageren op post van het UWV of de rechtbank. Om een concreet voorbeeld te noemen: iemand heeft door de beperkte post-ophaaltijden de oproep voor z'n taakstraf gemist en is daarom weer opgepakt en vastgezet. Mensen die we vooruit willen helpen, doen door toedoen van de gemeente een stap achteruit. Waar zijn we dan mee bezig.  

Half uitgevoerde toezegging

Het college had in maart al een toezegging gedaan dat in ieder geval de frequentie voor het ophalen van de post omhoog zou gaan. Na wat aandringen is die toezegging halverwege mei ingelost, maar slechts voor de helft van de briefadreshouders. Iedereen die een uitkering krijgt en onder de participatiewet valt, kon nog steeds alleen op de 2e en 4e donderdag van de maand terecht.  

Onwillige puber

Volgens mij is de toezegging daarmee maar half uitgevoerd. Dat kwam bovenop irritatie over de algehele houding van het college in dit dossier. Het college gedraagt zich als een onwillige puber die z'n kamer moet opruimen. (Daar heb ik de nodige ervaring mee.) Allerlei mooie beloftes, maar er gebeurt helemaal niets. Pas als wij weer vragen gaan stellen, komt er beetje actie, maar als we niet opletten is het weer het minimale. Het college moet doen wat ze belooft en er niet met woordenspelletjes of vertragingstactieken onderuit proberen te komen. Het gaat hier om een kwetsbare groep mensen met een moeizame relatie met de overheid. Zij zullen echt niet met 50 man in het stadhuis komen inspreken om hun gelijk te halen. College regel dit. En zo snel mogelijk. 

College komt eindelijk in beweging

Om het college in beweging te brengen, heb ik met PvdA en Deventer Sociaal gewerkt aan een motie over de briefadressen. De tekst lag al klaar voor de raadsvergadering van woensdag 24 mei. Op de maandag voor de raadsvergadering heb ik met wethouder Duursma gesproken over het indienen van de motie. Wethouder Duursma is verantwoordelijk voor Personeel en Organisatie en Beschermd Wonen en heeft het dossier sinds kort overgenomen van de burgemeester. Dat gesprek heeft veel opgeklaard. Ze begrijpt onze irritatie en pakt de briefadressen pragmatisch en voortvarend aan. Ze gaf aan dat het voor alle briefadreshouders op korte termijn mogelijk wordt om dagelijks hun post op te halen. Ook gaat ze ons betrekken bij het opstellen van de werkwijze. 

Het gaat om het resultaat

Mijn doel was bereikt, dus heb ik de motie na overleg met de mede-indieners teruggetrokken. Ondanks de tijd die ik er in het Hemelvaartsweekend in heb gestoken, komt de "motie briefadressen" daardoor niet terug in de statistieken. Wat mij betreft gaat het daar ook niet om. Het is het resultaat dat telt. En dat is dat het college gaat zorgen voor een wat menselijker benadering van dak- en thuislozen als het gaat over briefadressen.

Arie de Niet 

Labels: , ,