Gemeente Deventer moet meer werk maken van verduurzaming

duurzaam2.jpg
Jasper_Buist_Profielfotos_2022_blank_6.png
Door Jasper Buist op 23 maart 2024 om 16:19

Gemeente Deventer moet meer werk maken van verduurzaming

De gemeente Deventer actualiseert de Energievisie. In 2020 was die ambitieus: de gemeente wilde in 2030 energieneutraal zijn. Dat doel is nu afgezwakt: we gaan voor 55% energiereductie in 2030, en energieneutraal in 2050. Voor de ChristenUnie is de behandeling een goede gelegenheid om te bezien hoe we er als gemeente voorstaan, op het gebied van verduurzaming. Kort gezegd: het is jammer dat we onze doelen naar beneden bijstellen. De gemeente moet aan de slag, in het bijzonder met het verduurzamen van bestaande woningen. Ze moet meer van zich laten horen: de tijd dringt.

Hieronder volgt mijn ingekorte bijdrage tijdens de Raadstafel van 13 maart.

Doelen afgezwakt
Met de voorliggende Energievisie wordt aansluiting gezocht bij de landelijke doelstellingen van tenminste 55% CO2 reductie in 2030 (t.o.v. 1990) en klimaatneutraal in 2050. Hiermee is de doelstelling om energie neutraal te zijn in 2030 (energieplan Deventer 2020) komen te vervallen. Deze doelstelling was in meerdere visies en collegeprogramma’s opgenomen, maar omdat inmiddels het naar uitziet dat deze doelstelling niet haalbaar blijkt, wordt deze maar losgelaten.

Was deze ambitie te ambitieus? Dat is maar de vraag. We zullen het echter nooit te weten komen. Deze ambitie was er wel maar er werd onvoldoende naar gehandeld, zo is gebleken.

Het valt de ChristenUnie op dat er voor een andere benadering is gekozen. Naast de Visie is er een Uitvoeringsprogramma. Daarvan is tijdens de beeldvormende sessies al geconstateerd dat er wel erg veel in 2024 is of wordt opgepakt. Bijzonder dat er nog zoveel als laaghangend fruit beschikbaar is. Ik vraag mij dan ook af: als dit laaghangend fruit al was geplukt, was dan de doelstelling van energieneutraal in 2030 wel in beeld gekomen? We zullen het niet weten.

Bij een Visie met een Uitvoeringsprogramma verwacht ik een financiële paragraaf, deze ontbreekt en dat maak de uitvoering wat ons betreft een stuk onzekerder. We kijken reikhalzend uit naar de doorrekening.

Meer focus op verduurzamen van bestaande woningen
De ChristenUnie heeft kennisgenomen van de brief van de Woningbouwcorporaties. Het is goed dat in de energievisie voor de onderdelen die realistisch en haalbaar zijn de lat hoog te leggen. Maar de stap van BENG naar ENG zonder overleg met de betrokkenen is weer een voorbeeld van slechte participatie door de gemeente. 

In de te maken prestatieafspraken met de corporaties is het de plek om het hierover te hebben en in stappen afspraken te maken. 

Wat de ChristenUnie betreft ligt het voor de komende jaren meer voor de hand om de bestaande woningvoorraad aan te pakken, huur en particulier. Hier ligt de basis voor de Trias Energetica, inzetten op besparing. Hier valt nog veel winst te behalen, ook vanuit de doelstellingen om energiearmoede terug te dringen.

We verwijzen hiervoor nog even naar een door de meerderheid van de hier aanwezige partijen ondertekende manifest energiearmoede in de aanloop naar de recente gemeenteraadsverkiezingen (maart 2022). 

Naar dit manifest had in de visie nog wel even verwezen mogen worden.

Met de brief van college aan corporaties wordt iets tegemoet gekomen, maar nog steeds mist de inzet op het aanpakken van de bestaande woningvoorraad.

Meer rol voor de gemeente
De rol van de gemeentelijke overheid komt te beperkt naar voren. De gemeente zal een belangrijkere rol moeten gaan spelen in de communicatie over verduurzamen en meer voorlichting geven. Het inzetten van subsidies om woningbezitters te verleiden om deze te verduurzamen is hiervoor een belangrijk instrument. Wat de ChristenUnie betreft is het nu nog te vrijblijvend. Wat dit betreft sluit ik mij aan bij de oproep gedaan door de Adviesraad Natuur en Milieu. Pak die rol als overheid.

Dit geldt ook voor klimaatadaptatie. Het is nog te makkelijk om tuinen te verstenen, in plaats van dat er gestimuleerd wordt de tegels te wippen.

Er zijn nog voldoende uitdagingen.

Daarvoor is een visie nodig. Ook al is het een visie waar kanttekeningen bij te plaatsen zijn. Maar met visieloos de energietransitie verder te doorlopen begeven we ons op glad ijs en daar is het onderwerp ons te belangrijk voor.

Aan de slag
De provincie Overijssel heeft in de afgelopen periode standpunten ingenomen over opwek door zon en wind. Daarnaast moeten we wachten op de uitkomsten van de doorrekening van deze visie, en de uitkomsten van het burgerberaad over klimaat.

Wij verzoeken de wethouder om na de genoemde uitkomsten de handschoen op te pakken en in overleg met meerdere partijen te werken aan een degelijke visie. Of kom met degelijke uitgangspunten en leg het neer als decreet.

De eerder gestelde doelstellingen en eerder hoog ingezette ambities neigen als een nachtkaars uit te gaan, dit lijkt op het beeld van de aardbol als kaars die langzaam opbrandt. Niet hoopgevend. Die vlam moet uit.

We moeten aan de slag.

Labels: , ,