
Adviezen Klimaatraad verdienen een goed vervolg
Het Burgerberaad voor Klimaat was een spannend en vernieuwend democratisch experiment in Deventer. Een diverse groep inwoners heeft zich meerdere zaterdagen ingezet om adviezen te formuleren over hoe onze gemeente kan bijdragen aan een duurzamer klimaatbeleid. De ChristenUnie is blij met het resultaat en hecht grote waarde aan de adviezen die hieruit zijn voortgekomen.
In de voorbereiding hebben we een aantal deelnemers gesproken om een goed beeld te krijgen van het proces en van de opvolging die we aan de adviezen moeten geven. Dat gesprek heeft waardevolle inzichten opgeleverd. Met een aantal amendementen hebben we geprobeerd het raadsbesluit over de uitvoering van de de adviezen aan te scherpen.
Een heldere koers voor uitvoering
De adviezen van het Burgerberaad zijn door het college ingedeeld in drie categorieën:
- Adviezen die direct worden uitgevoerd.
- Adviezen die verder worden uitgewerkt.
- Adviezen die niet worden uitgevoerd om juridische, financiële of praktische redenen.
Het raadsbesluit liet aanvankelijk ruimte voor interpretatie bij de adviezen die nader uitgewerkt moesten worden. Dit zou kunnen worden gelezen alsof er pas na verdere uitwerking een besluit over uitvoering zou worden genomen. Dat was niet de intentie van het college. In de toelichting was duidelijk dat deze adviezen wél worden uitgevoerd, maar dat de manier waarop nog nader wordt uitgewerkt.
Amendement: Denk in mogelijkheden en zoek creatieve oplossingen
Om deze intentie helder in het raadsbesluit vast te leggen, hebben we samen met PvdA en GroenLinks een amendement ingediend dat met ruime meerderheid is aangenomen.
In het amendement is vastgelegd dat het college de adviezen in de tweede categorie daadwerkelijk gaat uitvoeren en bij de verdere uitwerking het principe ‘denk in mogelijkheden en zoek creatieve oplossingen’ hanteert. Dat principe is door het burgerberaad zelf meegegeven in de inleiding bij de adviezen. Over eventuele extra middelen maken we een integrale afweging bij de Perspectiefnota die we voor de zomer behandelen.
Openbaar vervoer en klimaatnoodtoestand
Naast dit amendement hebben we samen met PvdA en GroenLinks nog twee amendementen ingediend:
Uitvoering advies 3.1 - Maak het OV aantrekkelijker
Het college stelde aanvankelijk voor om dit advies niet uit te voeren, omdat de invloed van de gemeente op het openbaar vervoer beperkt zou zijn. Wij zijn echter van mening dat de gemeente wél mogelijkheden heeft. Het burgerberaad gaf dat zelf ook aan: het verbeteren van haltes, het stimuleren van slimme routes, betaalbare tickets, en het bevorderen van collectief vervoer. Dit amendement werd met brede steun aangenomen.
Uitvoering advies 7.5 - Uitroepen van de klimaatnoodtoestand
Het college twijfelt over de nut en noodzaak en wil het advies eerst verder uitwerken. Het advies was dus ingedeeld in categorie 2. Volgens ons is "nut en noodzaak" al afgewogen door het Burgerberaad en die heeft het met overgrote meerderheid aangenomen. Het college hoefde alleen te toetsen op juridische, financiële en praktische bezwaren. Die zijn er niet want diverse gemeentes gingen ons al voor. Met een amendement hebben we voorgesteld het advies direct uit te voeren (categorie 1). Helaas is dit amendement niet aangenomen. Maar de klimaatnoodtoestand wordt wel verder uitgewerkt en komt dus nog terug.
Samen aan de slag
Het Burgerberaad heeft laten zien dat inwoners betrokken willen worden bij belangrijke klimaatkeuzes en bereid zijn om constructief mee te denken. De gemeenteraad heeft een duidelijke richting bepaald: adviezen worden uitgevoerd en nader uitgewerkt waar nodig, met een oplossingsgerichte en creatieve houding. De ChristenUnie blijft zich inzetten voor een duurzaam Deventer, waarbij we blijven denken in mogelijkheden en samenwerken met inwoners en organisaties om onze klimaatdoelen te behalen.