
Waarom wij graag een sociale, en niet alleen een strategische investeringsagenda willen
onze blik op de begroting voor 2026-2029
Als ChristenUnie-fractie hebben we in juli 2024 kritische kanttekeningen geplaatst bij de Voorjaarsnota van dat jaar, ook wel bekend als het script voor seizoen drie van dit college. We hebben toen opgeroepen om er een voorspelbaar en saai derde seizoen van te maken.
Dat is iets te letterlijk genomen.
Daarom doen we een aantal oproepen en sturen we bij met drie moties, die alle zijn aangenomen.
We hebben grote opgaven waar achter de schermen hard aan wordt gewerkt. Maar niet door de raad. In de eerste vier maanden van dit jaar was de raadsagenda behoorlijk leeg. Nu komen veel stukken tegelijk, waardoor we vlak voor de zomer volle agenda's hebben. En op sommige dossiers blijft het verontrustend stil. In Samen onder één Dak zit nauwelijks voortgang. Dat is voor de Schouwburg én het Burgerweeshuis een groot risico.
Als ChristenUnie beoordelen we de Perspectiefnota (de langjarige begroting van de gemeente) vanuit onze inzet voor een rechtvaardige samenleving. We letten daarbij in het bijzonder op:
- de verbinding tussen burger en overheid,
- ondersteuning van mensen die in de knel zitten,
- de positie van jongeren
- en duurzaamheid en klimaat.
We zien grote opgaven in de Perspectiefnota:
- de groei van Deventer. Er moet ruimte voor wonen en werken zijn en investeringen in infrastructuur zijn ook nodig. Maar we vinden de besluitvorming rond mobiliteit rommelig en onoverzichtelijk. Er gebeurt teveel achter de schermen. Zorg dat de raad daar voldoende in mee wordt genomen. En leg fatsoenlijke stukken en heldere besluiten voor aan de raad.
- het klimaat. Het college heeft de voorstellen van het Burgerberaad omarmd. Nu komt het aan op de uitwerking. Programma’s voor verduurzaming van woningen en de energietransitie lopen door. Wij willen dat de energiecoaches blijvend ondersteund worden. Dat zijn vrijwilligers en de energietransitie doen we samen.
- we zien tenslotte veel sociale uitdagingen waar we oog voor moeten houden: bestaanszekerheid, de kosten voor de jeugdzorg, een overvolle daklozenopvang, overlast van verwarde personen, schulden onder jongeren, eenzaamheid en mentale gezondheid. Hierover later meer.
Dan de Strategische Investeringsagenda (SIA). Die gaat wel erg veel over stenen. Daarom maken we ons als ChristenUnie zorgen dat de balans zoek raakt. We hebben namelijk ook geld nodig voor een Sociale Investeringsagenda. Daarom dienen we moties in op thema's die wat ons betreft aanscherping nodig hebben:
- pilots rond preventie zoals het Gezond en Actief Leven Akkoord moeten we niet zomaar stoppen zonder fatsoenlijke evaluatie. (de motie is aangenomen)
- de toename van de kosten van de jeugdzorg. Er is meer onderbouwing nodig vanuit onderzoek. We willen hierover een goed gesprek tussen college en raad. We maken ons zorgen. (de motie is aangenomen)
- de bedragen in de SIA zijn groot en we zijn niet tevreden over de onderbouwing vanuit vastgesteld beleid. Dat was wel de afspraak. Daarom dienen we twee amendementen en een motie in. (de motie is aangenomen en op de amendementen zijn toezeggingen gedaan door het college)
Tenslotte zien we een groot probleem in de toenemende schulden onder jongeren. Hier zien we de verwoestende effecten van ongeremd vrije markt-denken. We komen hier later op terug.