Sommige dingen wennen heel snel en aan sommige dingen zal ik nooit wennen. Ik realiseer me ook dat ik hier soms makkelijk praten heb. Ja, we zitten allemaal thuis, maar ik heb een prettig huis. Ja, het voortgezet onderwijs blijft nog even volledig digitaal, maar mijn jongens redden zich ermee en we hebben de digitale middelen ervoor. Ik mis de bezoeken aan mijn ouders en andere familie, maar gelukkig zijn er nog geen mensen ziek in mijn naaste kring. Daarmee ben ik me heel erg bewust van mijn verantwoordelijkheid naar anderen toe.
Het wordt een ander Pasen dan we gewend zijn. Voor een grote groep mensen in Nederland voert verdriet de boventoon. Anderen zijn bang voor de veranderingen die zich aandienen. Maar de boodschap en kracht van Pasen blijft recht overeind staan, en komt dit jaar op een bijzondere manier naar voren.
Vrijdag 3 april mochten ik, Henrike, en webmaster Jolanda onze handjes laten wapperen als vrijwilliger bij de Voedselbank in Deventer.
Deze week hebben christelijke organisaties en kerken ook de handen uit de mouwen gestoken en zijn met #nietalleen (www.nietalleen.nl) begonnen. Ook wij als partij zijn daarbij betrokken.
Als iemand me een maand geleden had verteld dat ik nu de hele dag thuis zou zitten en ook in de avonden niet de deur uit kon, uit mocht, ik zou het niet hebben geloofd.
Het Corona-virus leert ons een stevige les, in afhankelijkheid en in geduld. De maatregelen die de overheid heeft genomen zijn stevig, maar nodig. Dit virus laat zich niet stoppen als we daar niet met z’n allen aan meedoen. Het virus is te heftig om deze maatregelen in de wind te slaan. Maar makkelijk is het niet. Het is ook niet eenvoudig om vanuit het bestuur van onze mooie stad hier goede keuzes in te maken.
Ter voorbereiding van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 gaat ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers het land in om met jou in gesprek te gaan over de toekomst van Nederland. Gert-Jan bezoekt 11 provincies en de eerste bijeenkomst staat gepland op 3 februari in de Provincie Overijssel. Je bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn!
Tijd kan vliegen, echt waar. Dat gevoel is ook niet zo gek als ik bedenkt wat er dit jaar allemaal de revue is gepasseerd. Vorig jaar januari zaten we nog midden in de wervingsprocedure voor een nieuwe burgemeester, en waren we in de fractie aan het zoeken naar een goede takenverdeling, waren de nieuwe fractieleden nog aan het snuffelen aan het politieke werk.
In een eerdere bijdrage heb ik, Jasper Buist, u bijgepraat over de stand van zaken rond de duurzaamheidstransitie. Dat ook bij dit onderwerp gesproken wordt over een transitie heb ik mijn vorige bijdrage uitgelegd.
Er is de afgelopen periode veel gesproken over duurzaamheid, maar er zijn nog geen wezenlijke besluiten door de raad genomen.
De afgelopen periode heeft voornamelijk in het teken gestaan van het voorbereiden op de Energievisie en de RES (Regionale Energie Strategie) .
Er wordt in Deventer al jarenlang gepraat over de toekomst van het Speelgoedmuseum. Eigenlijk is dat best vreemd, omdat iedereen het Speelgoedmuseum een warm hart toedraagt, ook binnen de raad. Verschillende generaties bezoeken het Speelgoedmuseum, om herinneringen op te halen over hoe het vroeger was of om te leren over hoe het spelen in de loop der tijd is veranderd. Bovendien is het Speelgoedmuseum een museum waar praktisch iedereen graag naartoe gaat. Of men nu een museumfreak is of juist helemaal niet.
Bij de behandeling van de cultuurvisie, een aantal maanden geleden, gaf de raad het college, door middel van een amendement, de opdracht om onderzoek te doen naar een aantal scenario’s voor het Speelgoedmuseum.
De organisatoren van het Halloween-evenement vroegen zich in de Stentor van dinsdag 22 oktober jongstleden zich af “Waarom bemoeit de CU zich met Halloween”. Ik heb Paul Hunnink (een van de initiatiefnemers) gebeld en gisteren hebben we samen een kop koffie gedronken in zijn horecazaak om het hier over te hebben. Het werd door hem gewaardeerd dat het niet via de krant of via vragen aan het college ging, maar persoonlijk.
Een groot en lekker eng Halloween evenement op het Grote Kerkhof is wat verschillende ondernemers met elkaar willen organiseren. “Geen goed idee,” volgens Henrike Nijman, raadslid voor de ChristenUnie. Een feest wat bewust zo eng en luguber mogelijk moet zijn en dan op een openbaar plein in de stad. “Iedereen loopt daar langs en ik zou niet willen dat mensen zeker kinderen geconfronteerd worden met beelden waar ze niet op zitten te wachten en als schokkend kunnen worden ervaren.”
De ChristenUnie wil dat het college de gemeenteraad beter informeert over grote projecten zoals De Viking. Steunfractielid Arie de Niet heeft een voorstel ingediend voor meer transparantie. Hij vraagt het college de grote projecten vaker door te lichten en open te zijn over successen en tegenvallers die daarbij worden ontdekt, zodat de gemeenteraad op tijd kan bijsturen.