Politicus en schrijver Gert-Jan Segers is de hoofdspreker van de vierde Deventer Jan Terlouw Lezing in de Deventer Schouwburg in 2020. Hij neemt presentator, journalist, dichter en columnist Tim Hofman mee als duo-spreker.
Een avond vol inspiratie en mooie nieuwe ingrediënten zoals live illustraties, een bijzonder panel en een nieuwe presentator. Laat je verrassen! De Lezing is dit jaar alleen digitaal te bezoeken. Aansluitend is er een live-chat met beide sprekers èn Jan Terlouw. Vergeet niet je eigen borrel in te schenken!
Op het digitale partijcongres van de landelijke ChristenUnie van 21 november is een motie die door het Deventer ChristenUnie-lid Johan Oldenburger en anderen was ingediend over mensenrechtenschendingen in West-Papoea (het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea) met vrijwel algemene stemmen
aangenomen.
We hebben in Deventer het uitgangspunt dat niemand onder de brug hoeft te slapen. We hebben een goed functionerende nachtopvang die nu ook overdag open is. Dat is belangrijk in deze tijd om ook goed zicht te houden op de gezondheid van de mensen die vaak in de nachtopvang slapen.
De Statenfractie van ChristenUnie Overijssel lanceert een manifest hoe de boeren te ondersteunen in de noodzakelijke transitie de komende decennia. Aan de hand van zes punten doet de ChristenUnie uit te doeken hoe als overheid de agrarische bedrijven bij te staan met toekomstbestendig boeren. ChristenUnie-fractievoorzitter Renate van der Velde: “We willen investeren in toekomstbestendig boeren. Belangrijk punt is het oprichten van een zogeheten Boerengrondbank. Daarmee wordt 40 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan 80% van het uitgeleende bedrag op termijn weer beschikbaar komt.”
Het Leger des Heils heeft sinds een jaar een huiskamer voor mensen die werken in de prostitutie. Hoog tijd voor ons om daar eens een kijkje te nemen.
Voordat corona de wereld veranderde hadden er al een aantal informatieavonden met de bewoners van de wijk Zandeweerd plaatsgevonden over het ‘slimme warmtenet’.
Op woensdag 24 juni hebben we met het college gesproken over de gevolgen van de corona periode voor de gemeente Deventer. Ook hebben we ideeën en meningen uitgewisseld over welke lessen we uit deze periode kunnen leren. Hierbij de bijdrage van de ChristenUnie aan dit debat. De hoofdvraag wat mij betreft: “hoe is het nu echt met onze mensen?”
Recent hebben we als woordvoerders ‘jeugd’ een hele prettige online sessie gehad met ambtenaren en extern deskundigen over lachgas. De ChristenUnie heeft dit onderwerp in de raad geagendeerd. Voor onze fractie liggen de zorgen op twee fronten: de gezondheid van de jongeren die lachgas inhaleren en de veiligheid voor de gebruikers (denk aan de verkeersongelukken waar lachgas in het spel is), en de overlast voor omwonenden.
In een aantal eerdere bijdragen ben ik ingegaan op het Deventer Energieplan. Door onder andere de coronacrisis heeft er nog geen besluitvorming over het Energieplan plaatsgevonden. Daarnaast loopt er ook een RES (Regionale EnergieStrategie)-traject tussendoor. In deze bijdrage ga ik proberen meer duidelijkheid te geven over de verschillen tussen het Energieplan en de RES met het bijbehorende ‘bod’. Deze twee sporen hebben allebei met de energietransitie te maken. Afsluitend leg ik uit wat ze met elkaar te maken hebben, en wat wij als ChristenUnie van het RES-bod vinden.
Projectontwikkelaars van zonneparken lijken inwoners te verdringen op het energienet. Zij hebben hun claims al bijna verzilverd, zodat daar voor de gewone burger geen plaats meer is. Een dilemma voor gemeenten en netbedrijven dat ten koste kan gaan van de eigen inwoner. De ChristenUnie in de gemeenten van West Overijssel en de provincie vragen daar aandacht voor. Provincie en gemeenten hebben een voorkeur van zonnepanelen op de daken maar dat moet dan wel mogelijk zijn.
Mocht het kabinet alsnog besluiten om alleenstaande kinderen uit vluchtelingenkampen op Griekse eilanden naar Nederland te halen, is het college van Burgemeester en Wethouders bereid om een aantal van dergelijke jonge en kwetsbare vluchtelingen in Deventer op te vangen. Dat zegt wethouder Rob de Geest (PvdA) in een antwoord op vragen van CDA, ChristenUnie, DeventerSociaal, GroenLinks en PvdA.
Als gemeenteraad moeten we besluiten nemen en het college controleren. Dat gaat gewoon door. Juist nu zijn er belangrijke zaken om met elkaar te bespreken en willen we met elkaar dat het bestuur van de gemeente slagvaardig kan handelen. Keerzijde van slagvaardig is dat de neiging bestaat om over besluiten niet moeilijk te doen, maar als raadslid ben je er voor om kritisch te kijken naar de voorstellen. Die mogelijkheid willen we houden.