Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie is ook beschikbaar in braille, gebarentaal en in gewone taal. Op deze manier kan iedereen kennisnemen van de plannen van de partij voor de komende periode, ongeacht bijvoorbeeld een visuele of auditieve beperking.
Fractievoorzitter Henrike Nijman van de ChristenUnie in Deventer en burgerlid Arie de Niet van ChristenUnie Overijssel hebben zaterdag meegefietst in een regiorace naar Amersfoort. Met de actie willen ze aandacht vragen voor lokale oplossingen die een bijdrage leveren aan het beschermen van de aarde.
De ChristenUnie vindt het belangrijk om een stem te geven aan lokale initiatieven om duurzamer te leven. In het hele land werden daarom op zaterdag 6 maart lokale initiatieven voor het behoud van de aarde verzameld en naar Amersfoort gebracht, waar het partijkantoor van de ChristenUnie huist. Tijdens een estafette van ruim 1700 kilometer, de zogenaamde 'regiorace'. werd door meer dan 90 gemeenten het stokje doorgegeven. Bij elke etappe werd een lokaal initiatief toegevoegd.
De ander zien, aandacht geven en zorgen delen is nu extra belangrijk, daarom bezorgen wij vandaag een perentaart bij een gezin die zich inzet als pleegouders en een gezin die passende zorg via PGB willen inzetten maar vastlopen in de regels.
De fracties van GroenLinks, Deventer Sociaal, PvdA, D66 en ChristenUnie stellen voor om in de raadsvergadering van 17 februari 2021 de klimaatcrisis te erkennen en de urgente noodsituatie uit te roepen. Deventer zou zich daarmee voegen in een rijtje van steden (Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Basel, Bristol, London, Sydney e.v.a) en landen (o.a. Canada, Frankrijk, Spanje) die dit belangrijke signaal al eerder hebben afgegeven. Met deze actie wordt de klimaat en ecologische crisis erkend en wordt benadrukt dat het tegengaan van klimaatverandering een prioriteit is voor Deventer.
Zo begint het persbericht bij de motie die woensdag 17 februari 2021 in de raad is besproken. Ik ondersteun deze motie van harte en ik wil graag uitleggen waarom. Ik kan me namelijk voorstellen dat dit nogal activistisch klinkt of, zoals iemand me vandaag vroeg, is deze niet erg symbolisch.
In Deventer hebben raadsleden het initiatief genomen om een aantal verdiepende sessies te organiseren. Onderwerpen als participatie, omgevingsplan en het adviesrecht kwamen aan de orde, maar ook casussen uit de praktijk.
De Omgevingswet verandert de relatie tussen burgers en de overheid, zo ook de rol van de gemeenteraad. Het idee is dat de Raad gaat sturen op hoofdlijnen. Hoe voorkom je dat je als Raad ergens niets meer over kunt zeggen, terwijl je dat wel had gewild?
Lees het in de blog van Bas Donkers en Jasper Buist.
Een kleine wandeling door deze witte wereld is genieten. Genieten van de rust en van de schoonheid van de natuur. Tegelijk brengt het voor veel mensen zorgen met zich mee. Kan ik veilig bij de winkel komen of kan mijn hulp wel op tijd bij mij komen?
Deze tekst uit het Bijbelboek Job kwam ik het afgelopen weekend veel tegen: “Hij zegt tegen de sneeuw: ‘val op de aarde’, en tegen de wolken: ‘laat de regen neerstorten’. Dan moeten de mensen stoppen met hun werk, dan weet iedereen hoe machtig God is.” Deze tekst is niet bedoeld om de mensen eens lekker dwars te zitten. Zeker niet. Ik zal deze Bijbeltekst ook niet gebruiken om politieke keuzes mee te onderbouwen. Deze tekst helpt mij om dingen in perspectief te zetten.
Al een aantal jaren heeft de gemeente plannen voor het plaatsen van windmolens, in het kader van een energieneutraal Deventer. Intussen zijn twee locaties bekendgemaakt die hiervoor geschikt zijn, beide gelegen langs de A1. Of het daadwerkelijk in die gebieden gaat gebeuren, daarover moet nog worden nog besloten. ChristenUnie-raadsopvolger Jasper Buist: “Als ChristenUnie zijn wij voor duurzaamheid. Om klimaatverandering tegen te gaan, is het hard nodig om over te stappen op andere energiebronnen. Daarom steunen wij de plannen rond het plaatsen van windmolens. Maar voor de ChristenUnie heeft ook participatie van inwoners een belangrijk aandeel: het is een discussie die we gezamenlijk moeten voeren."
Elkaar live ontmoeten, contact en verbinding (onder)houden. We weten allemaal hoe belangrijk dit is. We weten ook allemaal hoe lastig dit is in tijden als de huidige. Tijden waarin we elkaar noodgedwongen op afstand moeten houden en we elkaar maar nauwelijks live mogen ontmoeten. Hoe gaan we daar mee om? En vooral ook: hoe houden we contact met mensen die in een kwetsbare positie zitten of komen?
'Ga op zoek naar de echte verhalen, proef waar mensen worden geraakt. Dan kun je ook in de politiek geloofwaardig problemen aan de orde stellen.' Luisteren dus, met de voeten in de klei staan. Die oproep deed Don Ceder, kandidaat-Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, aan de Deventer ChristenUnie-leden tijdens de goed bezochte ledenvergadering van 21 januari. Deze woorden zijn een mooi startschot voor het komende politiek jaar, waarin we voor twee verkiezingen campagne zullen voeren. 'Aandacht voor wat echt telt' staat daarin centraal. Omdat elk mens naar Gods evenbeeld is geschapen, is hij of zij alle aandacht waard.
ChristenUnie Deventer wil lokaal vorm geven aan het thema ‘Waardig Ouder Worden’. Vorige maand werden al gesprekken gevoerd met verschillende professionals uit de ouderenzorg, om erachter te komen waar kansen voor verbetering liggen. Afgelopen week deelde CU-raadslid Henrike Nijman de bevindingen met wethouder Grijsen. ‘De wethouder reageerde erg positief op onze input. Er zijn al een aantal toezeggingen gedaan die voor komende zomer in het Wmo-beleidsplan zullen komen.’
Soms zie je in je omgeving iets gebeuren wat je raakt. Dat gebeurde bij mij toen ik het besluit las dat het Meester Geertshuis per 1 januari niet meer als briefadres zou dienen, maar dat dit in het vervolg het stadhuis zal zijn, en dat de post daar maar op twee vaste momenten per maand opgehaald kan worden. Met verbazing las ik hierover. Een ‘briefadres’ is heel belangrijk voor dak- en thuislozen die niet meer in de gemeentelijke administratie ingeschreven staan; zij kunnen op dit adres post laten bezorgen zodat zij bijvoorbeeld hun inkomen, bankrekening en verzekering kunnen houden.
ChristenUnie Deventer zoekt een fractie-ondersteuner. Als fractie-ondersteuner sluit je aan bij de fractieoverleggen, bereidt je samen met de fractie de agenda voor en legt de afspraken en acties vast. Je vat onze belangrijkste vragen en boodschap samen in een kort verslag. Op basis hiervan schrijf je nieuwsberichten, waarmee we onze stemmers informeren over ons werk in de gemeenteraad. Heb je interesse? Laat het weten via een brief met je achtergrond en motivatie.