In een eerdere bijdrage heb ik, Jasper Buist, u bijgepraat over de stand van zaken rond de duurzaamheidstransitie. Dat ook bij dit onderwerp gesproken wordt over een transitie heb ik mijn vorige bijdrage uitgelegd.
Er is de afgelopen periode veel gesproken over duurzaamheid, maar er zijn nog geen wezenlijke besluiten door de raad genomen.
De afgelopen periode heeft voornamelijk in het teken gestaan van het voorbereiden op de Energievisie en de RES (Regionale Energie Strategie) .
Er wordt in Deventer al jarenlang gepraat over de toekomst van het Speelgoedmuseum. Eigenlijk is dat best vreemd, omdat iedereen het Speelgoedmuseum een warm hart toedraagt, ook binnen de raad. Verschillende generaties bezoeken het Speelgoedmuseum, om herinneringen op te halen over hoe het vroeger was of om te leren over hoe het spelen in de loop der tijd is veranderd. Bovendien is het Speelgoedmuseum een museum waar praktisch iedereen graag naartoe gaat. Of men nu een museumfreak is of juist helemaal niet.
Bij de behandeling van de cultuurvisie, een aantal maanden geleden, gaf de raad het college, door middel van een amendement, de opdracht om onderzoek te doen naar een aantal scenario’s voor het Speelgoedmuseum.
De organisatoren van het Halloween-evenement vroegen zich in de Stentor van dinsdag 22 oktober jongstleden zich af “Waarom bemoeit de CU zich met Halloween”. Ik heb Paul Hunnink (een van de initiatiefnemers) gebeld en gisteren hebben we samen een kop koffie gedronken in zijn horecazaak om het hier over te hebben. Het werd door hem gewaardeerd dat het niet via de krant of via vragen aan het college ging, maar persoonlijk.
Een groot en lekker eng Halloween evenement op het Grote Kerkhof is wat verschillende ondernemers met elkaar willen organiseren. “Geen goed idee,” volgens Henrike Nijman, raadslid voor de ChristenUnie. Een feest wat bewust zo eng en luguber mogelijk moet zijn en dan op een openbaar plein in de stad. “Iedereen loopt daar langs en ik zou niet willen dat mensen zeker kinderen geconfronteerd worden met beelden waar ze niet op zitten te wachten en als schokkend kunnen worden ervaren.”
De ChristenUnie wil dat het college de gemeenteraad beter informeert over grote projecten zoals De Viking. Steunfractielid Arie de Niet heeft een voorstel ingediend voor meer transparantie. Hij vraagt het college de grote projecten vaker door te lichten en open te zijn over successen en tegenvallers die daarbij worden ontdekt, zodat de gemeenteraad op tijd kan bijsturen.
Met ChristenUnie Overijssel en ChristenUnie Deventer was ik gisteren te gast bij het textielsorteercentrum van het Leger des Heils in Deventer. De ChristenUnie is blij dat Reshare een duurzaam en innovatief textielsorteercentrum bouwt op het industrieterrein A1. Het sorteercentrum zorgt ook nog eens voor werk voor mensen die anders niet zo makkelijk aan het werk komen.
Na een lange onderhandelingen is afgelopen zomer een nieuw college van burgemeester en wethouders geïnstalleerd. Met een wethouder (Carlo Verhaar) uit de gelederen van GroenLinks zijn onze verwachtingen ten aanzien van duurzaamheid hoog gespannen. Nieuwe woningen hoeven niet meer automatisch aangesloten worden op het aardgas, dus volop kansen om echt werk te maken van duurzame woningbouw.
Steunfractielid Jasper Buist is woordvoerder duurzaamheid vanuit de fractie. Hij gaat u de komende tijd op deze plek meenemen in de discussies en besluitvorming rond dit onderwerp.
Op donderdag 7 maart organiseert de fractie van de ChristenUnie in Deventer een open vergadering over de energietransitie. Iedereen die mee wil denken over betaalbaar duurzaam wonen en de ruimte voor nieuwe energie in Overijssel is vanaf 19.30 uur van harte welkom bij Natuur- en milieueducatiecentrum De Ulebelt.
In november heb ik met fractievoorzitter Henrike Nijman schriftelijke vragen gesteld over veilig fietsen in Deventer. De concrete aanleiding was een reeks (bijna) ongevallen en onveilge situaties voor fietsers op schoolroutes en bij de wegwerkzaamheden. Op ons verzoek zijn de antwoorden afgelopen woensdag besproken in een raadstafel. Daar bleek dat veel partijen onze zorgen delen.
De ChristenUnie verbaast zich over een lening van een half miljoen euro aan Go Ahead Eagles. De club leidt al twee seizoenen forse verliezen. De gemeente Deventer leent dus geld uit voor het dichten van gaten in de begroting van een voetbalclub. Dat past niet binnen de afspraken die zijn gemaakt. De ChristenUnie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld over de lening.
Na een kritisch opinieartikel van mij op deze site is het procesvoorstel voor de verbouwing van poppodium Burgerweeshuis flink uitgekleed. Maar ook dat uitgeklede voorstel heeft het gisteren in de raadsvergadering niet gehaald. Dat betekent pas op de plaats voor het Burgerweeshuis. Maar uitstel is geen afstel. De gemeenteraad zal in het voorjaar echt keuzes moeten maken.
De gemeente Deventer heeft in het voorjaar besloten dat de tarieven voor kleine zorgaanbieders in de WMO in 2019 omlaag gaan. De ChristenUnie heeft daar bezwaar tegen gemaakt omdat het een eenzijdige bezuiniging was. Nu blijkt dat er heel veel kleine zorgaanbieders zijn afgehaakt. Dat betekent minder keuze in de zorg. In de raadsvergadering van 19 december heb ik daar vragen over gesteld.