De coalitiepartijen hebben vorige week een bestuursakkoord gepresenteerd. Dat akkoord is besproken in de raadsvergadering van woensdag 22 juni na de installatie van het nieuwe college.
We zijn blij met de sociale kant van het akkoord. Maar er is ook teleurstelling over beperkte aandacht voor jongeren. We hebben gemengde gevoelens over duurzaamheid. Dat lijkt "een moetje" voor de coalitepartijen, terwijl we concrete stappen moeten nemen. Over de open bestuurscultuur zijn we wat gereserveerd. Aan mooie woorden heb je niet zo veel. Het komt er op aan om het te laten zien in de praktijk.
Landelijke ChristenUnie-kopstukken Gert-Jan Segers en Don Ceder, de christelijke band Insalvation en arts Gor Khatchikyan komen naar de stedendriehoek. Na twee jaar letterlijk ‘afstand houden’ wil de ChristenUnie nu juist weer dichtbij komen, het gesprek aangaan en heel veel mensen ontmoeten; daarvoor organiseert de partij een zogeheten ‘zomertour’, die op 24 juni halt houdt in het gebouw van Compassion aan de Zwaansprengweg in Apeldoorn.
Het aantal elektrische auto's gaat hard groeien de komende jaren. De gemeente Deventer heeft een visie opgesteld voor het plaatsen van openbare laadpalen. Een laadplek gaat ten koste van een parkeerplek. Wij denken dat dat problemen geeft in wijken waar de parkeerdruk erg hoog is. Daarom vinden het belangrijk dat omwonenden actief worden geïnformeerd over de aangewezen locaties. Ons voorstel om ze een brief te sturen is niet aangenomen. De participatie in de laadvisie krijgt daardoor van ons een onvoldoende.
Begin april is in het Etty Hillesum Centrum een onderzoek naar Joods vastgoed in Deventer gepresenteerd. De onderzoekers hebben gekeken naar de onteigening van woningen en winkels van Joodse inwoners in de Tweede Wereldoorlog en naar het rechtsherstel dat na de oorlog plaatsvond. Er was ook aandacht voor de rol van de gemeente Deventer. Het is pijnlijk om te constateren dat het rechtsherstel vooral zakelijk was en dat er nauwelijks oog was voor het leed van teruggekeerde Joodse inwoners.
Als iemand niet in staat is z'n financiën op orde te houden, neemt het Budget Adviesbureau Deventer (BAD) de financiën over als bewindvoerder. Maar de dossiers zijn niet op orde en daarom mag het BAD van de rechter geen bewindvoering meer doen. Voor ons als ChristenUnie is schuldhulpverlening erg belangrijk. We kijken daarom erg kritisch naar de noodzaak van bewindvoering bij het BAD. Misschien kunnen we daar wel beter helemaal mee stoppen.
Op donderdag 7 april heeft de informateur het verslag van de verkenning voor coalitievorming gepresenteerd. Haar advies is een college van Gemeentebelang, PvdA, D66 en CDA. Voor ons niet heel verassend, maar toch enigszins teleurstellend. Er zitten nadelen aan deze coalitie en dat is ook meteen een opdracht voor de onderhandelende partijen.
Op donderdag 31 maart is Arie de Niet beëdigd als ons gemeenteraadslid. Twee weken later, op woensdag 13 april, zijn Henrike Nijman, Thijs Banninga en Jasper Buist beëdigd als opvolgers. Daarnaast zijn Carolien van Maanen, Janneke Lindenholz, Pepijn Deddens en Nico Overeem de komende periode betrokken bij de steunfractie. De fractie is daarmee weer op volle sterkte.
Het moment waarvan je weet dat het gaat komen. Zo voelde het woensdagavond. Afscheid nemen van mijn functie als raadslid en met mij namen er nog 18 mensen afscheid. Het was geen somber gedoe, het was een feestje. Ik kijk enorm goed terug op de afgelopen 10 jaar en ook op de afgelopen campagne. Het was mooi om op deze avond van alle raadsleden nog eens hun stokpaardje, of hun drive te horen. Het was genieten van de (insite) grapjes. Het was hartverwarmend om daar ook de fractie en een deel van het bestuur te treffen.
De verkiezingen zijn geweest. De uitslag is bekend. Wij zijn dankbaar dat we onze zetel hebben behouden. Ook de komende vier jaar kunnen we werken aan onze idealen en in de gemeenteraad van Deventer aandacht vragen voor wat echt telt. Lees hier mijn bijdrage aan het debat over de uitslag van de verkiezingen.
De stemmen zijn geteld. We hebben onze zetel behouden met een heel ruim aantal stemmen. We zijn heel blij dat we ook de komende vier jaar het geluid van de ChristenUnie in de gemeenteraad van Deventer kunnen laten horen. Hartelijk dank voor uw stem!
Ook de gemeente Deventer moet z'n verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie. In de komende raadsperiode willen wij niet praten, maar concrete resultaten. Het eerlijke verhaal is dat we daar ook windenergie voor nodig hebben. Duurzaam doen we samen, dus we zorgen voor draagvlak en stellen samen vast waar en hoe we windmolens plaatsen.
Woensdag 9 maart, de laatste inhoudelijke vergadering van deze raadsperiode. Op de agenda staan nog een paar belangrijke onderwerpen o.a. het initiatiefvoorstel voor verkabelen (ondergronds brengen van hoogspanningsleidingen) en een paar goede moties. Bij de moties is aandacht voor de situatie in de Oekraine, kleinschalige duurzame energieopwekking en de actualisering van de bomenkapcriteria.