Met zeven andere politieke partijen uit Deventer presenteren we op donderdag 10 maart een manifest tegen energiearmoede. De stijgende gasprijs zorgt voor grote problemen bij mensen met een laag inkomen. Juist zij wonen vaak in slecht geïsoleerde huizen. Volgens het manifest moet het verduurzamen van bestaande woningen sneller, slimmer en socialer. Het initiatief komt vanuit ons als ChristenUnie, maar we hebben samenwerking gezocht met andere politieke partijen. We zijn erg blij met alle input en de brede steun.
Wij geloven in de kracht van de samenleving. De overheid mag van ons soms wel wat bescheidener zijn. De gemeente kan niet alle problemen oplossen en kan dat al helemaal niet altijd beter. Soms is het juist goed om iets over te laten aan maatschappelijke organisaties. Dat geldt bijvoorbeeld voor het postadres van een groep thuislozen. Dat is nu prima geregeld bij het Meester Geertshuis, maar toch moet het postadres van de gemeente naar het stadhuis. En daarmee staan ze behoorlijk in de kou.
Het klinkt haast als een opdracht: “Gij zult meedoen”. Toch is deze slogan heel anders bedoeld. Het is de titel van het manifest wat op 6 oktober 2021 door veel partijen werd getekend. Namens de ChristenUnie hebt ik dit manifest ook getekend. Het mag namelijk niet uitmaken of je wel of geen beperking hebt, iedereen moet mee kunnen doen.
Afgelopen week hebben we kennisgemaakt met de kerkelijke gemeente "House of Refuge". Dit betekent Huis van Toevlucht. Een passende naam voor een gemeente die vanuit Gods woord een toevlucht wil zijn voor iedereen die God zoekt of hulp zoekt.
De verkiezingen komen snel dichterbij, dus trokken we er deze zaterdag op uit. In de campagne en in onze politieke keuzes willen we aandacht geven aan wat echt telt. Vandaag was dat de natuur en maatschappelijke opvang met oog voor mensen. We gingen 's ochtends met A Rocha aan de slag in natuurgebied De Oostermaet. 's Middags was Nico Drost (voormalig Tweede Kamerlid en landelijk campagneleider) met Henrike Nijman te gast bij het Meester Geertshuis.
We willen als ChristenUnie in Deventer aandacht geven aan wat echt telt. En één van de dingen die voor je als mens echt telt is dat je geaccepteerd wordt zoals je bent. Ook als dat afwijkt van de norm of van de stereotypen. Vanuit die overtuiging sta ik als ChristenUnie-lijsttrekker voor acceptatie van LHBTIQ+ personen.
Op uitnodiging van ChristenUnie Deventer ging Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, op maandag 14 februari in gesprek met een groep Sallandse boeren. De ontmoeting sluit aan bij de actie “Make a date” die boeren in Nederland op Valentijnsdag organiseren. Minister Staghouwer en Arie de Niet, lijsttrekker van de ChristenUnie in Deventer, waren te gast bij Geertjan en Nathalie Kloosterboer op hun melkveebedrijf in Oxe.
Op uitnodiging van Lammert Smit was ik vorige week te gast bij het Groenbedrijf in Deventer. Ik was er meer dan vijf jaar geleden al eens geweest, maar met een nieuwe raadsperiode in zicht was het hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking. De concrete aanleiding waren de vragen die de fractie van de ChristenUnie onlangs stelde over de motorbladblazers.
Door alle coronamaatregelen is het voor jongeren moeilijk om te ontspannen en leeftijdsgenoten te ontmoeten. Dat maakt hen mentaal kwetsbaar. De ChristenUnie in Deventer wil jongeren niet in de kou laten staan en van henzelf horen hoe ze deze tijd ervaren en wat ze nodig hebben. Daarom ging de ChristenUnie op maandag 17 januari - Blue Monday - op het plein tussen Aventus en Saxion in gesprek met MBO- en HBO-studenten uit Deventer.
Op wereldvluchtelingendag (vrijdag 14 januari) zijn lijsttrekker Arie de Niet en raadslid Henrike Nijman op bezoek geweest bij de noodopvang in Borgele. Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht. We kunnen de oorzaken vaak niet oplossen. Maar we kunnen ze wel een veilige plek bieden. Wij zijn blij dat Deventer zijn verantwoordelijkheid neemt en ruimte biedt voor noodopvang die de overvolle asielzoekercentra ontlasten. Op 20 december is die noodopvang geopend in een voormalig schoolgebouw aan de Wittenstein. Er kunnen ongeveer 100 vluchtelingen worden opgevangen.
Stoepen en fietspaden moeten van blad worden ontdaan. Maar is het echt nodig om lawaaiige en vervuilende benzinebladblazers in te zetten? We hebben daarover schriftelijke vragen gesteld aan het college. De vragen zijn vlot en goed beantwoord. Maar de antwoorden zijn ook wat onbevredigend omdat de conclusie is dat we in Deventer voorlopig nog niet zijn verlost van benzinebladblazers.
Ik fietste net terug vanuit het stadhuis naar huis. Na de laatste raadsvergadering van dit jaar. Het is -1, maar het voelt als -4. Ik duik nog wat dieper in mijn jas en trap stevig door. Het is mijn vaste routine. Wekelijks naar het stadhuis of in digitale vergaderingen mijn woordje klaar hebben. Meer dan 368 raadsmededelingen om te lezen en te bespreken, noemde de burgemeester net in zijn slotwoord. Het was druk en veel. Terwijl ik over de verstilde pleinen fiets, met de mooie verlichting, strijden genieten en vermoeidheid om de voorrang.