Gisteren hebben de leden van ChristenUnie Deventer ingestemd met mijn rol als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ik mag dus aan de slag en ik hoop weer terug te keren in de gemeenteraad!
Het voelt goed om in politieke zin weer terug te zijn in Deventer. De provincie was leuk voor de afwisseling, maar mijn hart gaat echt harder kloppen van de concrete uitdagingen in onze stad en ons buitengebied. Dat heb ik gemerkt bij het opstellen van het verkiezingsprogramma. Maar ook de afgelopen week heeft me weer bewust gemaakt van de redenen waarom ik politiek actief ben. En van het feit dat we als ChristenUnie politiek het verschil moeten en kunnen maken.
Afgelopen woensdag is in de gemeenteraad de begroting voor 2022 en verder behandeld. Als ChristenUnie hebben wij ingestemd met deze begroting. Betekent dit dat we het met alles in de begroting eens zijn? Nee. Maar tegelijk zitten er ook dingen in die wij heel graag willen.
In dit bericht lees je onze algemene bijdrage en onze motivatie bij een aantal moties en amendementen.
Veel mensen hebben moeite met het vinden van een huis, en iedereen is het erover eens dat daar wat aan moet veranderen. Er moet meer woongelegenheid komen, zoals betaalbare koopwoningen, duurzamere huurwoningen en levensloopbestendige woningen. Het vinden van geschikte locaties hiervoor is een uitdaging, maar gelukkig komen we steeds dichter bij oplossingen. We delen graag waar we mee bezig zijn, en willen tegelijk een oproep doen om mee te denken. Want prettig wonen is voor iedereen van belang.
De afgelopen tijd kwamen er een aantal waardevolle veranderingen in de Deventer politiek. Dingen waar wij als ChristenUnie ons lange tijd hard voor hebben gemaakt.
Zo hebben we ons ingezet voor woonruimte voor zwerfjongeren, voor betere ondersteuning voor mantelzorgers, voor fietsers op de Wellekade, en voor mensen die last krijgen van de stijgende gasprijzen. In dit bericht vertellen we meer over de belangrijkste successen op deze vragen.
Als bestuur zijn we heel blij om Arie de Niet nu al voor te kunnen dragen als kandidaat-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Op de tweede plaats van de lijst staat Henrike Nijman, die nu voor onze partij in de gemeenteraad zit. Op de komende ledenvergadering in november zal deze voordracht aan de leden worden voorgelegd.
We zien met deze twee ervaren, kundige kandidaten met veel vertrouwen uit naar de komende campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.
Het is het eind van het politieke seizoen 2020-2021. Het bestuur en de fractie van de ChristenUnie Deventer hebben dit politieke jaar op een gezellige manier af kunnen sluiten met een borrel.
Fractievoorzitter Henrike Nijman: "Het was een pittig jaar, het was een raar jaar. Voor iedereen maar ook voor ons. Ik ben blij dat de vergaderingen er even op zitten. Er is nu even een periode van rust. We gaan er in september weer vol tegenaan."
In de raadstafel van 16 juni heeft het Deventer college besloten geen zoekgebieden in stemming te brengen in de raad. Dat was ook waar wij als ChristenUnie voor hebben gepleit. In plaats daarvan begint na de zomer een nieuwe zoektocht naar hoe in Deventer meer duurzame energie op te wekken.
Tijdens de raadstafel voerde Jasper Buist namens de ChristenUnie Deventer het woord. Hier volgt de tekst van zijn bijdrage, iets geredigeerd voor de leesbaarheid.
De gemeente Deventer heeft twee gebieden op het oog voor het plaatsen van windmolens, en voor de omwonenden zijn er deze maand vier inspraakmomenten. Twee avonden zijn inmiddels geweest en wat naar voren kwam, is dat bewoners veel vragen en zorgen hebben over het plaatsen van windmolens in hun omgeving, maar dat zij het gevoel hebben dat de gemeente hen daarin niet genoeg serieus neemt. Wij vinden het belangrijk om tegemoet te komen aan deze zorgen en willen de plannen daarom beter laten onderbouwen. Ook willen we dat wordt onderzocht of de bestaande zorgen terecht zijn.
De gemeente Deventer werkt middels het ‘Deventer Klimaatadaptatieprogramma’ aan initiatieven om de leefomgeving klimaatbestendig te maken. Want door het veranderende klimaat krijgen we steeds meer te maken met extreme droogte en hitte en met wateroverlast door hevige regenbuien. Met de plannen van de gemeente willen we dit voorkomen. Door onder andere te zorgen voor meer groen en minder betegeling, en door anders om te gaan met regenwater. De gemeente pakt de huidige knelpunten aan, zoals oplossingen voor locaties met extreme wateroverlast, realiseren van koelteplekken of aanplant van bomen. Het doel is dat in 2050 Deventer volledig klimaatadaptief is ingericht.
Het thema veiligheid en handhaving staat op dit moment volop in de aandacht, waarbij voor ons vooral drank en drugsgebruik opvalt. De coronamaatregelen moeten gehandhaafd worden, er is overlast op plekken langs de IJssel en op de pleinen omdat de terrassen dicht zijn, fans organiseren spontaan een feest na de promotie van Go Ahead Eagles, en het mooie weer trekt mensen naar buiten. Dat veroorzaakt overlast: van geluid, van grote groepen die zich niet laten aanspreken, maar ook door drank en drugsgebruik. Hier hebben Henrike en Janneke op 18 mei een gesprek over gehad.
Nadat we in de raadstafels van 24 maart en 31 maart aandacht vroegen voor het onderzoek naar zwerfjongeren en bankhoppers in Deventer, zijn we vorige week in gesprek gegaan met een aantal thuisloze jongeren, om van hen te horen wat we voor ze kunnen doen. Ik heb het ervaren als een ontzettend fijne ontmoeting. Ik was vooral benieuwd wat voor hen de grootste problemen zijn en of ze het gevoel hebben dat ze worden geholpen in het huidige hulpverleningssysteem. Want ik besef heel goed dat vanaf een afstand over hun situatie praten niet leidt tot een oplossing die zij zelf ook als oplossing zien; we willen echt luisteren naar wat zij nodig hebben.
De coronamaatregelen beginnen steeds meer hun tol te eisen en vooral de jongeren hebben het zwaar, zo horen we keer op keer in de persconferenties. Als gemeente wilden we daarom van hen horen waar zij vooral tegenaan lopen. In een leuk gesprek met een groep jongeren van 10 tot 16 jaar legden we hun de vraag voor: stel dat we weer iets mogen versoepelen, waar hebben jullie dan vooral behoefte aan? De jongeren die wij spraken, vinden het vooral belangrijk dat ze weer met een klein groepje vrienden ergens mogen zijn. Bijvoorbeeld om samen muziek te maken in een jongerencentrum, en ook het samen sporten wordt erg gemist. En geef ze eens ongelijk: juist in je tienerjaren is het zó belangrijk om je sociale vaardigheden te ontwikkelen in het contact met anderen.