Helaas, de bezinebladblazer blijft nog even

blad-banner.jpeg
Henrieke_Nijman_2_Profielfotos_2022_blank_3.png Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png
Door Henrike Nijman, Arie de Niet op 3 januari 2022 om 15:00

Helaas, de bezinebladblazer blijft nog even

Schriftelijke vragen over bladactie zijn beantwoord

Stoepen en fietspaden moeten van blad worden ontdaan. Maar is het echt nodig om lawaaiige en vervuilende benzinebladblazers in te zetten? We hebben daarover schriftelijke vragen gesteld aan het college. De vragen zijn vlot en goed beantwoord. Maar de antwoorden zijn ook wat onbevredigend omdat de conclusie is dat we in Deventer voorlopig nog niet zijn verlost van benzinebladblazers.

Het blad in Deventer wordt geveegd door Het Groenbedrijf en Circulus Berkel/Cambio. Het Groenbedrijf geeft aan dat krachtige apparatuur nodig is, omdat het om veel, nat en zwaar blad gaat. Dat soort apparatuur is nog niet elektrisch beschikbaar. Al het blad laten liggen is geen optie vanwege verkeersveiligheid en de kwaliteit van het groen in Deventer. We zijn voorlopig dus nog niet van de benzineblazers af zijn.

Positief is dat uit de antwoorden blijkt dat er wel duidelijke afspraken zijn tussen de gemeente en Het Groenbedrijf en Circulus Berkel over CO2 reductie. En dat we inzicht hebben gekregen in de afweging om blad te verwijderen of te laten liggen. Dat geeft ons vertrouwen dat er bewust keuzes worden gemaakt.

In 2030 willen Het Groenbedrijf en Cicrulus Berkel CO2 neutraal zijn. Beide partijen hebben het overgrote deel van motorhandgereedschap al vervangen door elektrisch aangedreven gereedschap. Er zijn dus al goede stappen gezet. Om CO2 neutraal te worden moeten we de komende jaren ook af van de benzineblazers. Onze hoop is gevestigd op innovatie waardoor de nodige krachtige alternatieven er wel zijn. Tips over zulke alternatieven ontvangen we graag. We zullen er zelf de komende jaren ook op blijven letten.

Lees hier onze vragen en de antwoorden van het college.

Labels: , , , ,