Weinig vernieuwing in voorgestelde coalitie
Op donderdag 7 april heeft de informateur het verslag van de verkenning voor coalitievorming gepresenteerd. Haar advies is een college van Gemeentebelang, PvdA, D66 en CDA. Voor ons niet heel verassend, maar toch enigszins teleurstellend. Er zitten nadelen aan deze coalitie en dat is ook meteen een opdracht voor de onderhandelende partijen.
Ons gesprek met de informateur
In de verkenningsfase heeft informateur Joke Mengerink-Hogevonder met ons gesproken. Dat gesprek is gevoerd door Arie de Niet en Henrike Nijman. We hebben aangegeven welke onderwerpen volgens ons de komende periode belangrijk zijn om aan te pakken. Dat zijn: participatie en heldere communicatie, jongeren, woningbouw, klimaat en energie, aandacht voor kwetsbaren en polarisatie. We hebben ook aangegeven wat volgens ons de meest ideale coalitie is. We vinden transparantie belangrijk, daarom is het verslag van ons gesprek hieronder te downloaden. Het zou goed zijn als andere partijen hun verslag ook openbaar maken.
Zonder GroenLinks
De informateur heeft een begrijpelijk en goed leesbaar verslag gemaakt van de verkenning. De conclusie is ook logisch. Het advies is een college van Gemeentebelang, PvdA, D66 en CDA. Dat betekent kort gezegd dat de zittende coalitie doorgaat, maar dat ze het kuiken GroenLinks uit het nest duwen.
Het advies was niet heel verrassend. Het is bekend dat er afgelopen periode wat aanvaringen geweest tussen GroenLinks en Gemeentebelang. Toch was het advies wat teleurstellend. Wij hadden wel graag een coalitie gezien met Gemeentebelang en GroenLinks. Vanwege de onderwerpen die wat ons betreft prioriteit hebben. Maar ook vanwege het duurzame accent dat uit de verkiezingsuitslag spreekt.
Weinig vernieuwing
De coalitie die de formateur voorstelt heeft wat nadelen die ook in het verslag worden genoemd. Afgelopen periode was er vaak weinig ruimte voor inbreng vanuit de oppositie doordat de coalitiefracties het onderling al geregeld hadden. Er komen geen nieuwe partijen in de coalitie. Er is dus weinig vernieuwing. Wat betekent dat voor het samenspel tussen gemeenteraad en college, tussen coalitie en oppositie? Krijgen we een akkoord dat is dichtgetimmerd? Daarnaast zien we dat de sociale thema's in het verslag onderbelicht zijn. Heeft deze coalitie straks voldoende oog voor de menselijke maat?
We geven de partijen graag de kans. De benoemde nadelen en onze vragen zien we vooral als extra opdracht bij de onderhandelingen. Die zijn nu in volle gang. Volgende week krijgen we te horen wat daarin de tussenstand is en kunnen we toetsen wat de partijen met die opdracht hebben gedaan.