Voor wind en toch tegen

Windmolens weiland.jpg
Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png Jasper_Buist_Profielfotos_2022_blank_6.png
Door Arie de Niet, Jasper Buist op 16 oktober 2023 om 22:00

Voor wind en toch tegen

De ChristenUnie is groot voorstander van windenergie in Deventer. Vanwege de grote impact vraagt plaatsing van windmolens wel om een goed proces. Dat betekent: goed luisteren naar zorgen van omwonenden en het zorgvuldig afwegen van hun belangen. In 2021 is de windverkenning al eens mislukt. Het college wil nu opnieuw beginnen, maar lijkt weinig te hebben geleerd van de fouten uit het verleden. Dat is voor ons reden om tegen het voorstel te stemmen. Met pijn in het hart. 

Herhaling van fouten

Windmolens zorgden al eerder voor verhit debat in Deventer. In 2021 voerde het vorige college een windverkenning uit. Bij het aanwijzen van zoekgebieden zijn toen cruciale fouten gemaakt, zowel in het proces als in de communicatie. Dat riep zoveel weerstand op bij bewoners in Colmschate dat de gemeenteraad het proces stopte. De windverkenning was jammerlijk mislukt. (zie ook Pas op de plaats voor de windverkenning) Bureau Buhrs onderzocht wat er misging en heeft nuttige adviezen gegeven om de zoektocht naar plaatsing van windmolens de volgende keer wel tot een succes te maken. 

Na de mislukte windverkenning liet het college anderhalf jaar weinig van zich horen. Vlak voor de zomer kwam wethouder Walder opeens met een voorstel voor een herstart. We moesten als fractie goed lezen om het verschil te ontdekken met het voorstel dat eerder was gestrand. De bewoners van Colmschate zagen dat verschil ook niet. We hebben drie avonden vol insprekers gehad die niet begrepen waarom we precies verder gingen waar we eerder waren gestopt. Weer schiet de communicatie te kort. Weer is het proces niet duidelijk.

Windenergie is nodig

Voor ons als ChristenUnie staat voorop dat de energietransitie hard nodig is. We moeten de CO2 uitstoot verminderen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. We staan dan ook achter het bod van Deventer voor de RES (Regionale Energie Strategie) van 212 GWh duurzame energieopwekking. Daarvan is 60% wind. Dat is een fors uitdaging en een grote verantwoordelijkheid. Die willen we waarmaken, maar wel met zorgvuldige besluitvorming en goede participatie. Dat gaat niet zorgen dat iedereen blij met windenergie, maar dat is ook niet het doel. De kern is een open gesprek en echt luisteren. Neem je inwoners en hun zorgen en belangen serieus. 

De intentie van het college is op zich goed. Het doel is het opstellen van een toetsingskader voor windenergie. In dat toetsingskader moeten eisen komen voor het beperken van hinder van geluid of trillingen en het beschermen van de gezondheid. Dat zijn precies de onderwerpen waar omwonenden zorgen hebben. Uiteindelijk moet op basis daarvan een veilige afstand tot woningen worden opgenomen. 

Problemen met dit voorstel

Maar er zijn een paar problemen met het voorstel van het college. Om te beginnen dat het feit dat er een zoekgebied is aangewezen voor windenergie: de A1-zone. Dat komt in de praktijk neer op precies de gebieden die de vorige keer op veel weerstand stuitten. Ons amendement om het zoekgebied groter te maken is helaas niet aangenomen. Het proces kent daarom niet de open start die zo nodig is. 

Daarnaast zit de provincie Overijssel ons op de nek. De provincie vindt dat we haast moeten maken met windenergie en dreigt de gemeente aan de kant te schuiven. We hebben door het getreuzel van het college al een paar deadlines gemist. We willen ook dat Deventer serieus werk maakt van een nieuwe windverkenning. Maar we moeten wel gaan staan voor onze inwoners en zorgen dat we de regie houden. Daarvoor is meer tegengas nodig naar de provincie dan het college tot nu toe laat zien. 

Voor wind, maar tegen dit voorstel

Het college luistert slecht naar de adviezen, leert niet van fouten uit het verleden en is bang voor de provincie. Dat geeft ons weinig vertrouwen dat het college in staat is om dit proces tot een goed einde te brengen. Voor ons was dat voldoende reden om tegen het voorstel te stemmen. Het lijkt ons verstandiger eerst het proces en de participatie goed te organiseren. Pas daarna kunnen we stappen zetten naar windenergie. Het voorstel is helaas aangenomen met steun van de coalitiepartijen en GroenLinks. 

We balen van de uitkomst, maar er is een lichtpuntje. We hebben twee moties ingediend: één voor betere communicatie en het opstellen van een participatieplan en één voor het geven van meer tegengas naar de provincie. Beide moties zijn aangenomen. We gaan er scherp op letten dat ze ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. 

Labels: , ,