Brede steun voor reële WMO-tarieven

oudere vrouw kookt.jpg
Arie_de_Niet_Profielfotos_2022_blank_.png
Door Arie de Niet op 16 juli 2024 om 22:00

Brede steun voor reële WMO-tarieven

Elk jaar houdt Deventer geld over bij de WMO. Als fractie kregen we signalen dat Deventer relatief lage tarieven hanteert waardoor aanbieders zijn afgehaakt of dreigen af te haken. Voor de ChristenUnie is continuïteit en kwaliteit van zorg belangrijker dan de prijs. Daarom hebben we het college bij de Voorjaarsnota opgeroepen reële WMO-tarieven te hanteren. 

Mijn oma van 99

Mijn oma heeft de hoge leeftijd van 99 jaar bereikt. Ze woont nog zelfstandig. Dat kan ze alleen door de ondersteuning van haar kinderen, mijn moeder en haar zus en broers. En door de hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Een vaste thuiszorgmedewerker, die al jaren bij mijn oma komt, ziet wat nodig is en doet wat nodig is. Deze medewerker is goud waard. 

Recent werd de WMO-zorg voor huishoudelijke hulp in haar gemeente (ze woont niet in Deventer) opnieuw aanbesteed. Dit leidde tot lagere tarieven, wat in de praktijk betekende dat er meer werk in minder tijd voor een lager loon moest worden gedaan. De vaste thuiszorgmedewerker had de mogelijkheid om mee over te stappen naar de nieuwe organisatie, maar weigerde onder deze condities te werken. De nieuwe thuiszorgmedewerker leverde matig werk en zag niet wat mijn oma nodig had. Hierdoor begon mijn oma van 99 jaar zelf weer huishoudelijke taken uit te voeren, wat onverantwoord was. Dankzij de inzet van mijn strijdbare moeder is het uiteindelijk goed gekomen en is via maatwerk de vaste medewerker weer teruggekomen. 

Continuïteit en kwaliteit belangrijker dan prijs

Dit (waargebeurde) verhaal van mijn oma laat zien hoe belangrijk continuïteit van zorg is en dat bij de WMO nooit alleen op de laagste tarieven gestuurd mag worden. In Deventer lijken de tarieven voor een deel van de WMO-producten redelijk op orde in vergelijking met andere gemeenten, maar voor persoonlijke begeleiding blijven ze achter. Dit is voor aanbieders een reden om af te haken, en andere aanbieders vragen zich af of ze voor dit tarief wel de kwaliteit kunnen leveren die nodig is. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de kwaliteit en continuïteit van zorg. 

Opdracht aan het college

Het college is zich hiervan bewust en is ermee bezig. Ze hebben ook toezeggingen gedaan, maar het is belangrijk dat de raad dit onderstreept en concreet maakt. Bij de behandeling van de voorjaarsnota heb ik een motie ingediend waarin het volgende aan het college wordt gevraagd : 

  • Reële WMO-tarieven hanteren: Zorg ervoor dat Deventer WMO-tarieven hanteert die aanbieders in staat stellen kwalitatief goede ondersteuning te bieden aan de inwoners die dat nodig hebben. 

  • Onderzoek naar tarieven voor indexering 2025: Onderzoek of de huidige tarieven voldoen aan het criterium van reële tarieven die kwaliteit mogelijk maken en informeer de raad hierover voor de begroting. 

  • Brede marktconsultatie voorafgaand aan nieuwe aanbesteding: Voer een brede marktconsultatie uit voordat een nieuwe aanbesteding van de WMO plaatsvindt. Hierbij moeten zowel de huidige als voorgaande aanbieders worden betrokken. 

We houden elk jaar geld over bij de WMO, dus we kunnen er ook voor kiezen om bij de uitvoering van de WMO continuïteit en kwaliteit boven prijs te laten gaan. De motie is met ruime stemmen aangekomen.  

Labels: , ,